Εκδήλωση τιμής και μνήμης του ΚΚΕ για τους 8 εκτελεσθέντες από τους Ναζί στο Σουφλί

Στο χώρο της εκτέλεσης των 8 αγωνιστών από τους Ναζί κατακτητές το Ιούνη του 1944 στο Σουφλί, πραγματοποιήθηκε  εκδήλωση τιμής και μνήμης από την ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ και τα παραρτήματα  Έβρου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σταμάτης Γκατζίδης πρόεδρος του παραρτήματος Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα. Μεταξύ άλλον σημείωσε: «Στις 28 Ιούνη 1944 οχτώ παλικάρια, πλήρωσαν με το ανώτατο τίμημα, την ίδια τους την ζωή, τον ανυπόταχτο αγώνα που διεξήχθη και στο Σουφλί, ενάντια στους Ναζί καταχτητές. Άλλη μια ηρωική σελίδα στο έπος της Αντίστασής ενάντια στον κατακτητή. Οι εκτελεσμένοι αγωνιστές ήταν οι:   

  • Αλεξανδρίδης Απόστολος
  • Ασλανίδης Ιωάννης
  •  Ιωαννίδης Γεώργιος
  •  Καλέτσιος Αλέξανδρος
  • Καρακατσάνης Θωμάς (17 χρόνων)
  •  Μιχαηλίδης Ανέστης
  •  Παπουτσάς Βασίλης
  • Τεπετσεκλής Στρατής

Το 1944 ο ΕΛΛΑΣ στον Έβρο μετρούσε τρία τάγματα με εννέα λόχους μάχιμους που δρούσαν σε όλο το μήκος του νομού. Πριν την ενέδρα που σκοτώθηκε ο ναζί αξιωματικός, λίγο έξω από το Σουφλί, η αφορμή για την εκτέλεση των οχτώ, ο Ελλάς διεξήγαγε μια σειρά από επιτυχείς  επιχειρήσεις που εξόργισαν τους Γερμανούς. Είχαν προηγηθεί οι ανατινάξεις των σιδηροδρομικών γεφυρών σε Λουτρά και Δίκαια όπου σταμάτησαν τον εφοδιασμό της Ναζιστικής πολεμικής μηχανής με χρώμιο, υλικό απαραίτητο για την Γερμανική πολεμική βιομηχανία. Οι Ναζί έβλεπαν το τέλος του πολέμου να πλησιάζει, τον Κόκκινο Στρατό να προελαύνει και αυτό τους έκανε να λυσσούν ακόμα περισσότερο. Το μένος του κατακτητή ήταν τόσο που αμούστακα παιδιά εκτελούνταν προς «παραδειγματισμό και συμμόρφωσιν» του αγωνιζόμενου λαού. Το μέτρο των αντιποίνων, από τα πιο αποκρουστικά έχει γνωρίσει, η ανθρώπινη ιστορία, εφαρμόστηκε κατά κόρον από τους Γερμανούς καταχτητές όπου χιλιάδες ήσαν αυτοί που εκτελέστηκαν.

 Ο ηρωισμός και η θυσία τους αγκαλιάζει το χτες και το σήμερα. Αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές. Η ιστορική μνήμη υπάρχει και πρέπει να υπάρχει.» Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνετε από επιτελεία της ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, ταυτίζοντας τον φασισμό με τον κομμουνισμό, με στόχο να μην μάθει η νέα γενιά την πραγματική ηρωική ιστορία του τόπου μας.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Σιδέρης Μιχαηλίδης , μέλος του Γρ.Π ΑΜΘ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε:

«Τιμάμε σήμερα τα  οχτώ παλικάρια, που πριν από 80 χρόνια πλήρωσαν με το ανώτατο τίμημα, την ίδια τους την ζωή, τον ανυπόταχτο αγώνα που διεξήχθη και στο Σουφλί, ενάντια στους Ναζί καταχτητές. Τιμάμε σήμερα όλους, όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους, που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση

Ήτανμια λαμπερή στιγμή, που σημάδεψε για πάντα το ακριτικό Σουφλί, μια ακόμη βελονιά στο υφαντό της αγωνιστικής ιστορίας που έλαβε χώρα  πριν από 80 χρόνια.

Το μαρτυρικό Σουφλί και τα γύρω χωριά ανταρτομάνες του Έβρου και όχι μόνο, ήξεραν από πρώτο χέρι τι θα πει αγώνας. Δεκάδες τα ονόματα αυτών που πολέμησαν για την αποτίναξη της τριπλής κατοχής, έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά που τόσο λαχτάρησαν και δεν έμειναν μόνο εκεί πέρασαν στις γραμμές του ΔΣΕ παίρνοντας μέρος στην υπέρτατη στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα στον αγώνα για την εργατική εξουσία.

Ο αγώνας όλων τους σηματοδοτεί τη δύναμη των ιδεών της κοινωνικής απελευθέρωσης. Τις ανεξάντλητες δυνάμεις που μπορεί να αντλήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα μέσα στην πάλη του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. 

Οπλιζόμαστε με συμπεράσματα και πολύτιμα  διδάγματα που προσφέρει όλη  η υπέρ εκατοντάχρονη  πορεία του ΚΚΕ, για να μπορεί το Κόμμα να εκπληρώνει τα πολιτικά και επαναστατικά του καθήκοντα, για να γίνουμε πιο  ικανοί σήμερα, στην πάλη μας ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και τους πολιτικούς τους υπαλλήλους, τις αστικές κυβερνήσεις. Στην οργάνωση και την καθοδήγηση της πάλης της εργατικής τάξης

Τα σημερινά μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αντλούμε δύναμη, εμπνεόμαστε από το παράδειγμα αυτών των ηρώων που ανέδειξε ο λαός μας και συνεχίζουμε να βαδίζουμε τον δρόμο της ανατροπής μέχρι τη νίκη, τον σοσιαλισμό.

Και είμαστε σίγουροι ότι η συνάντηση των επαναστατικών – ανατρεπτικών ιδεών του ΚΚΕ με χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, μπορεί να θεριέψει πάλι το λαϊκό κίνημα, να αναδείξει νέες στιγμές σύγχρονου ηρωισμού.

Παίρνουμε αισιοδοξία και δύναμη από το ότι και σ’ αυτήν τη μάχη των ευρωεκλογών εκφράστηκε μια νέα ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που εκφράζεται από την πολιτική της Κομισιόν, της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ. Ρεύμα που εκφράζεται κυρίως με την άνοδο του κύρους και τη συμπόρευση ευρύτερων δυνάμεων με το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θα καταθέσει τη δύναμη που του έδωσε ο λαός για να δυναμώσει η φωνή του ΚΑΙ  εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, όπως στο Ευρωκοινοβούλιο, ΑΛΛΑ πάνω από όλα για να οργανωθεί η εργατική – λαϊκή πάλη.  Γιατί η επόμενη μέρα  είναι εδώ,  τα λαϊκά προβλήματα είναι εδώ και οξύνονται και απαιτούν λαϊκή οργάνωση, πάλη και διεκδίκηση. Κι εδώ το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις.

Γιατί η πραγματική και ρεαλιστική διέξοδος προς όφελος του λαού υπάρχει και βρίσκεται εκεί που αναπτύσσονται αγώνες, εκεί που οξύνεται η ταξική πάλη. Διέξοδος υπάρχει και περιγράφεται αναλυτικά στην πολιτική πρόταση, στο ανατρεπτικό πρόγραμμα του ΚΚΕ. Με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, με τα κλειδιά της ανάπτυξης και της οικονομίας στα δικά του χέρια, σε μία κοινωνία απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 Είμαστε εδώ όρθιοι, με το κεφάλι ψηλά, για να υπενθυμίζουμε κάθε μέρα ότι οι θυσίες χιλιάδων δεν πήγαν χαμένες. Συνεχίζουμε  τον αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις ΤΟ Έβρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και από τα παραρτήματα Έβρου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Διονύσης Κλάδης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ ΑΜΘ.

Επίσης παρευρέθηκε και κατέθεσε λίγα λουλούδια ο πρώην Δήμαρχος Σουφλίου Φυλαρίδης Παύλος, που επί δημαρχίας του κατασκευάστηκε το μνημείο για την εκτέλεση των 8 αγωνιστών το 1984.