ΕΙΝΟΚΥΘ για ΕΚΑΒ: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ) σε ανακοίνωσή της σχετικά με το ΕΚΑΒ, αναφέρει:

Με το καλημέρα της νέας διακυβέρνησης επιβεβαιώνεται η διαχείριση των κρίσεων με εμβαλωματικά μέτρα. Για την τραγική, λοιπόν, υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, η κυβέρνηση προχωρά σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία θα αξιοποιηθούν τα μέσα της πυροσβεστικής, των ενόπλων δυνάμεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα των διακομιδών του ΕΚΑΒ. Μάλιστα, την έκδοση της ΠΝΠ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας, και παρά τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται για πρόχειρη λύση, δεν ακούστηκε από κανένα κυβερνητικό στέλεχος κάποια δέσμευση για μόνιμες προσλήψεις, ούτε ένα χρονοδιάγραμμα, παρά μόνο αόριστες αναφορές για ένα συνολικό σχεδιασμό το συντομότερο δυνατό!

Πρόκειται για μια πρόχειρη και επικίνδυνη αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος, που σχετίζεται με τη ζωή και την υγεία των πολιτών. Η τραγική υποστελέχωση και η υποβάθμιση του ΕΚΑΒ και του ΕΣΥ, ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής επιλογής, οδήγησε στην απώλεια συνανθρώπων μας, που όταν χρειάστηκαν ασθενοφόρο δεν υπήρχε. Όλοι θυμόμαστε τα πρόσφατα περιστατικά στην Κω, στη Χαλκιδική, στην Παλλήνη και προχθές στο κέντρο της Αθήνας (συνάδελφος ιατρός ο οποίος κατέληξε) που συγκλόνισαν το πανελλήνιο!

Η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί ότι το ΕΚΑΒ είναι ο κύριος Φορέας της Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και κρίσιμος παράγοντας για την παροχή εξειδικευμένης Επείγουσας Βοήθειας από το σημείο του περιστατικού, μέχρι τη διακομιδή του σε Μονάδα Υγείας.

Η απόφαση να καλυφθούν οι ελλείψεις με τη συγκρότηση μικτών πληρωμάτων, που θα αποτελούνται από εξειδικευμένους διασώστες ή υγειονομικό προσωπικό πάσης φύσεως και προσωπικό από την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους ΟΤΑ, με μόνο κριτήριο την κατοχή άδειας οδήγησης κατηγορίας Β΄ και βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, αντί να προχωρήσουν άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών και υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Επιπλέον, η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού λειτουργίας του εγχειρήματος δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητά του. Ταυτόχρονα, αποδομείται η σημασία της εξειδικευμένης εκπαίδευσης και η ουσία της Άδειας Ασκήσεως επαγγέλματος της ειδικότητας Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου. Ο συνδυασμός της υποστελέχωσης, απαξίωσης και υποβάθμισης ενός δημόσιου οργανισμού παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας και των εργαζομένων σε αυτόν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην είσοδο ιδιωτών και στην έκπτωση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Το Δ.Σ. της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Θ.