Εικαστική έκθεση «Τίνος Είσαι;» στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Εικαστική έκθεση με τίτλο «Τίνος Είσαι;» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 7.30μμ στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

«Το project «Τίνος Είσαι;» αναφέρεται στον αυτοπροσδιορισμό, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της 3ης και 4ης γενιάς των κατοίκων και των προσφύγων που δημιούργησαν την Αλεξανδρούπολη και διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της. Δείχνει πώς μέσα από τις καθημερινές ιστορίες, τα ακούσματα και τις μνήμες των προγόνων τους οι νέοι της πόλης διαμορφώνουν την ιστορική και πολιτισμική τους ταυτότητα.

Δημιουργήθηκαν βίντεο με προφορικές μαρτυρίες όπου νέοι, προερχόμενοι από διαφορετικές εθνοτικές και πληθυσμιακές ομάδες, που συνθέτουν τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, αφηγήθηκαν την ιστορία του πολιτισμού, της μετανάστευσης και της εγκατάστασης των προγόνων τους στην Αλεξανδρούπολη. Παράχθηκε πρωτότυπη μουσική, η οποία πλαισιώνει τα βίντεο, εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές μουσικές των ομάδων.

Παράλληλα φωτογραφήθηκαν άνθρωποι από αυτές τις ομάδες, συλλέχθηκε αρχειακό υλικό, πολύτιμα γι’ αυτούς αντικείμενα και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά το αστικό και αγροτικό τοπίο του Δήμου, στο οποίο οι ομάδες εγκαταστάθηκαν και έχτισαν τους οικισμούς τους.

Με το παραχθέν υλικό δημιουργήθηκε μια εικαστική έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης στον ισόγειο χώρο του, από τις 19 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου.

Η Art Traces είναι μία ομάδα η οποία  αποτελείται από καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς ερευνητές. Ιδρύθηκε το 2019 με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Το όραμά τους είναι μέσω πολυμεσικών μεθόδων και διεπιστημονικών εργαλείων να καταγράψουν και να αποτυπώσουν την παράδοση, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα ατόμων και συλλογικοτήτων που η κληρονομιά και η ιστορία του λαού τους παραμένει ζωντανή στην κοσμοαντίληψή τους.

Το εικαστικό δρώμενο εντάχθηκε στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης  Λ. Δημοκρατίας 335

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο, 10:30- 14:30

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

*Στο Ιστορικό Μουσείο τηρούνται όλα τα μέτρα κατά του Covid-19, σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης

Περισσότερα για το project στο: https://arttraces.org/index.php/el/projects/tinos-ise