Ειδική νομοθετική ρύθμιση για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Έβρου διότι οι τουρκικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί παίρνουν τις συχνότητες
Στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του Έβρου εκπομπής από δευτερεύουσα θέση -στην περίπτωση που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να εκπέμψουν από την πρωτεύουσα θέση- καθώς και στην έναρξη των διαδικασιών για το ψηφιακό σήμα και στα δρομολογημένα έργα σύνδεσης οπτικής ίνας και αύξησης των ταχυτήτων του διαδικτύου στο Νομό, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης που επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη.
Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών του Έβρου στο Νομαρχείο για την επίλυση του θέματος των παρεμβολών, ο κ. Κυρανάκης δήλωσε ότι κατόπιν θεσμικών ενεργειών των βουλευτών Έβρου της Ν.Δ. Αναστάσιου Δημοσχάκη και Χρήστου Δερμεντζόπουλου διερευνάται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο η διευθέτηση του εν λόγω προβλήματος ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους σταθμούς να ασκήσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε «ξεκινούν και οι διαδικασίες για το ψηφιακό σήμα το οποίο θα επιτρέψει σε ακόμη περισσότερους σταθμούς με χαμηλότερα κόστη, μεγαλύτερη εμβέλεια και προστασία του περιβάλλοντος να μπορέσουν νέοι πομποί, νέας γενιάς, νέας τεχνολογίας να μην επιτρέπουν καμία απολύτως παρεμβολή από γειτονικές χώρες κι έτσι μεσοπρόθεσμα να λύσουμε το πρόβλημα».
Σημειώνοντας πως κατ΄εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα θέματα της Θράκης τίθενται πάντα σε προτεραιότητα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση σειράς έργων τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί μεταξύ των οποίων το Ultra-Fast Broadband «…που στο τελευταίο τρίμηνο του ΄24 ξεκινούν τα έργα, υπάρχει ανάδοχος, υπάρχει σχεδιασμός για να μπορέσει η οπτική ίνα να έρθει στο νομό και να μπορέσουν πάνω από 13.000 συνδέσεις οπτικής ίνας να καταλήξουν και σε επιχειρήσεις αλλά και σε σπίτια ώστε να αυξηθούν οι ταχύτητες». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κυρανάκης και στο πρόγραμμα για τις αγροτικές περιοχές Rural Broadband το οποίο θα τριπλασιάσει τις υφιστάμενες 1300 συνδέσεις οπτικής ίνας, ενώ εντός της επόμενης διετίας αναμένεται μεγάλη αύξηση των ταχυτήτων Internet στο νομό, αλλά και στο πρόγραμμα των Λευκών Περιοχών (σ.σ. πρόσβαση των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στο πρόγραμμα ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών).
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Κυρανάκης επισκέφθηκε και το Κτηματολογικό Γραφείο το οποίο όπως διαπίστωσε είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα αντίστοιχα των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας διαθέτοντας ένα οργανωμένο με υποδειγματικό τρόπο έγχαρτο αρχείο. « Όλη αυτή την οργανωμένη πληροφορία εμείς τώρα την ψηφιοποιούμε.
Ξεκινά άμεσα το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων ώστε οι δικηγόροι και όσοι έχουν δικαίωμα στον έλεγχο τίτλων να μπορούν να το κάνουν απομακρυσμένα. Αυτό το έργο θα τελειώσει εντός του ΄24 όμως πολύ μεγάλη σημασία για εμάς έχει και η επόμενη φάση κτηματογράφησης…
Η Αλεξανδρούπολη είναι σήμερα στο λειτουργόν Κτηματολόγιο, οι υπόλοιπες περιοχές είναι σε φάση ανάρτησης, επιταχύνουμε λοιπόν τις διαδικασίες ώστε να μπει και ο υπόλοιπος Έβρος…», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως το υπουργείο απασχολεί και το ζήτημα των κτηματολογικών εγγραφών στα σύνορα. «Είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και σε συνεργασία επίσης με τους βουλευτές μας. Θα βεβαιωθούμε ότι οι κτηματολογικές εγγραφές είναι σωστές και οι ιδιοκτήτες των γεωτεμαχίων στα σύνορα θα έχουν κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους έναντι όλων», κατέληξε ο υφυπουργός .