Εγκαίνια Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας στις Καστανιές Έβρου

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, εγκαινιάζεται η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης» στις Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας, στον Έβρο, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Διεθνές Γαλλικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας Cité des sciences et de l’industrie, ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον πρωτοπόρα ιδρύματα στον χώρο της επιστημονικής μουσειολογίας.

Τα 57 εκθέματα της διαδραστικής έκθεσης του Ιδρύματος Ευγενίδου, που αποτέλεσαν πόλο έλξης για περίπου 300.000 επισκέπτες του Ιδρύματος, έχουν πλέον ως νέο φυσικό χώρο το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο των Καστανεών, με στόχο να το μετατρέψουν σε Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας του Δήμου Ορεστιάδας. Τα εκθέματα αφορούν κυρίως τις θετικές επιστήμες, με έμφαση στην φυσική, στην βιολογία και την τεχνολογία, στα οποία μικροί και μεγάλοι μπορούν με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου ανέφερε ότι η σχέση του Ιδρύματος Ευγενίδου με την περιοχή του Έβρου είναι ισχυρή σε βάθος χρόνου. «Εδώ και πολλά χρόνια, το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει θέσει τον νομό Έβρου σε προτεραιότητα, με σημαντικές δράσεις κυρίως μέσα από δωρεές σε φορείς της εκπαίδευσης. Η μεταφορά της Διαδραστικής Έκθεσης είναι ακόμη ένας κρίκος σε αυτή την αλυσίδα ενίσχυσης και προσφοράς στην περιοχή από την οποία έλκει την καταγωγή του ο Ιδρυτής του Ιδρύματος Ευγένιος Ευγενίδης».

Η επιστροφή του χρέους στη γενέτειρα του Ευγένιου Ευγενίδη έχει ξεκινήσει αρκετές δεκαετίες πριν, με δράσεις οργανωτικής και οικονομικής ενίσχυσης τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με έμφαση τα τελευταία χρόνια στην εφαρμοσμένη επαγγελματική εκπαίδευση στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Κορωνίδα της συνεχούς προσφοράς  του Ιδρύματος Ευγενίδου αποτελεί η πρόσφατη δωρεά της της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας που φέρει το όνομα του ιδρυτή του «Ευγένιος Ευγενίδης».