Έγινε η σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις των αγροτών Έβρου και Ροδόπης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Στ. Αραχωβίτης: «Κανείς παραγωγός του Έβρου και της Ροδόπης δεν θα χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι»

Τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στον Έβρο και τη Ροδόπη κατά τη διάρκεια του 2018 ήταν το θέμα της συζήτησης που έγινε την περασμένη Δευτέρα (21/1) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, τους βουλευτές Έβρου Νατάσα Γκαρά, Γιώργο Καΐσα, Δημήτρη Ρίζο και Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, και εκπροσώπους των παραγωγών, των δήμων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μεταξύ αυτών και οι δήμαρχοι Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα το σύνολο των παραγωγών να υποστούν μεγάλες ζημιές τόσο στη φυτική παραγωγή (βαμβάκι, σιτηρά και καπνά) όσο και στην κτηνοτροφία.

Τον Οκτώβριο αποφασίστηκε και, μέχρι το τέλος του 2018, δόθηκαν έκτακτες κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε καπνοπαραγωγούς και αιγοπροβατοτρόφους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για το θέμα του βαμβακιού αναζητείται ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης, με την πιο συμφέρουσα λύση για τους αγρότες της περιοχής, που θα εξαρτηθεί και από την έκβαση του αιτήματος στην Ε.Ε. για αποζημίωση από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και είχαν σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής (προσβολές από έντομα και φυτοπαθολογικά αίτια).

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών από την πλευρά τους αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα όσον αφορά τη χρηματοδότηση των εκμεταλλεύσεών τους για την τρέχουσα περίοδο και την έναρξη των εργασιών της προσεχούς καλλιεργητικής χρονιάς.

Από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ έγινε αναφορά στις ζημιές που καλύπτονται από τον Οργανισμό, οι οποίες για το 2018 θα αποζημιωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2019.

Ο κ. Αραχωβίτης, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση των ζαχαρότευτλων θα πληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ενώ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού είπε ότι δεν θα χαθεί για κανέναν βαμβακοπαραγωγό των νομών Έβρου και Ροδόπης και θα πληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Αναφορά έγινε, τέλος, από τον Υπουργό και στα εγγειοβελτιωτικά έργα που προγραμματίζονται, για την ενίσχυση των υποδομών του αγροτικού τομέα της περιοχής.

Ικανοποιημένοι Μαυρίδης και Πέτροβιτς

Η ικανοποίηση από την έκβαση της σύσκεψης διαφαίνεται σε δηλώσεις που έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, μέσω των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτροβιτς δήλωσε: «Σημαντικότατη συνάντηση των φορέων του Έβρου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων. Ευχής έργον οι δεσμεύσεις του υπουργού για καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι και αποζημιώσεις σε σιτηρά και άλλες καλλιέργειες του Έβρου, να υλοποιηθούν. Το παρακολουθούμε!».

Από την πλευρά του δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης έκανε μια εκτενή ενημέρωση στον προσωπικό του λογαριασμό σε σχέση με τα αποτελέσματα της σύσκεψης και παρέθεσε τα συμπεράσματά του από αυτήν. Ανέφερε αναλυτικά:

«Συμπεράσματα από τη σημερινή ευρεία σύσκεψη θεσμικών και φορέων με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη:

  1. Πληρωμή συνδεδεμένης για τεύτλα, τέλη Ιανουαρίου.
  2. Πληρωμή συνδεδεμένης για βαμβάκι, τέλη Φεβρουαρίου σε ΟΛΟΥΣ όσους ενεργοποίησαν ΑΦΜ, ανεξαρτήτως κιλών.
  3. Αποζημίωση απώλειας αγροτικού εισοδήματος, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί κατά τη συνάντηση του Υπουργού με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο στις 28/1/2019. Η επιχειρηματολογία είναι ισχυρή (π.χ. πλήξη καλλιεργειών από επιδημία). Αν εγκριθεί η πρόταση της Ελληνικής πλευράς, θα εξασφαλιστεί το μέγιστο ποσό αποζημίωσης για όλες τις καλλιέργειες. Στη συνέχεια θα γίνει κατανομή του ποσού σύμφωνα με την πραγματική ζημιά της κάθε καλλιέργειας.
  4. Σχέδια βελτίωσης: Ηλικία του δικαιούχου θεωρείται αυτή που έχει κατά την υποβολή της αίτησης, και όχι κατά την εξέταση και έγκρισή της.
  5. Κανονισμός ΟΠΕΚΕΠΕ για πολλαπλή συμμόρφωση: Ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας με επιβολή ποινών στους ασυνεπείς αγρότες για την οικονομική εξυγίανση των ΤΟΕΒ (κρατώ μια επιφύλαξη για τη νομιμότητα… πρέπει να ελεγχθεί η νομοθετική ρύθμιση που έχει ψηφιστεί).
  6. Βιολογικές Καλλιέργειες: Ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, υπάρχει η δυνατότητα της αύξησης του αρχικού ποσού (120 εκ. ευρώ για όλη την Ελλάδα) στα 200 εκ. ευρώ περίπου. Στον Έβρο, να υπενθυμίσω ότι το αρχικό εγκεκριμένο ποσό είναι 4,9 εκ. ευρώ.

Τέλος, έγινε συζήτηση για την υποβολή προτάσεων από τους Δήμους για έργα εγγείων βελτιώσεων που αφορούν ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ. Πήρα απαντήσεις τις οποίες θα συζητήσω πρώτα με τα Δ.Σ. των ΤΟΕΒ.

Ένα γεγονός που θεωρώ ότι ικανοποίησε όλους τους συμμετέχοντες από τον Έβρο είναι πως αποδείχτηκε στις δύο συσκέψεις στο Υπουργείο (09/10/2018 και στη σημερινή) ότι με ενιαία ενωτική γραμμή και ρεαλιστικά επιχειρήματα μπορούμε να πετύχουμε αρκετά πράγματα. Ας είναι αυτό το γεγονός μια καλή «πρακτική» για τους μελλοντικούς μας αγώνες»

Σε κινητοποιήσεις οι αγρότες

Εντωμεταξύ, παρά τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα για τις πληρωμές από το Υπουργείο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» καλεί σε διαμαρτυρία τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, την Τετάρτη  30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12 το μεσημέρι, στον κόμβο των Καστανεών. Στο σχετικό κάλεσμα αναφέρονται τα εξής: «Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι, οι πολιτικές  της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων μας έχουν φέρει μπροστά στην καταστροφή. Η διόγκωση του κόστους παραγωγής, οι εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι περικοπές στις ενισχύσεις – επιδοτήσεις, οι μεγάλες ζημιές από την ανομβρία και το πράσινο σκουλίκι που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, τα φοροχαράτσια, η απληρωσιά πολλών προϊόντων, έχουν φέρει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους  ένα βήμα πριν την καταστροφή και το ξεκλήρισμα.  Φτάνει πια δεν πάει άλλο. Θέλουμε να μείνουμε στα χωριά μας, θέλουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Να πληρώσει η ΕΒΖ τα χρεωστούμενα  στους τευτλοπαραγωγούς. Αποζημιώσεις από την απώλεια εισοδήματος στο βαμβάκι και τα σιτηρά. Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών. Όχι στο αίσχος της απληρωσιάς. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Φτηνό νερό και ρεύμα. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Σύγχρονη αντιπλημμυρική προστασία. Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία».