Έγινε η πρώτη συνεδρίαση της «Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης»

Πρόεδρος εξελέγη η Ντόρα Μπακογιάννη – Η αμφίβολη χρησιμότητά της προκαλεί αντιδράσεις

Η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28-07-2020, όπου και συζητήθηκαν θέματα προγραμματισμού και λειτουργίας της Επιτροπής. Η Ντόρα Μπακογιάννη εξελέγη πρόεδρος, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να εκλέγεται αντιπρόεδρος και τον Ανδρέα Λοβέρδο γραμματέα.

Στην πρώτη συνεδρίαση αποφασίστηκε η διακομματική επιτροπή να δημιουργήσει δύο ομάδες εργασίας, μια που θα μελετήσει τα οικονομικά και συναφή ζητήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και μια δεύτερη που θα μελετήσει όλα τα θεσμικά ζητήματα.
Η επιτροπή αποφάσισε επισκέψεις στη Θράκη για συναντήσεις με φορείς της περιοχής. Αποφάσισε επίσης να ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα υπηρετήσει τη διαβούλευση με προτάσεις και παρατηρήσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.
Με στόχο «να μην αφεθεί ανεκμετάλλευτη καμία πηγή έμπνευσης και γνώσης», η πρόεδρος της επιτροπής προέτρεψε τους βουλευτές να προτείνουν κατάλογο τεχνοκρατών με γνώση και άποψη για τη Θράκη. «Θέλουμε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πληροφόρηση και τις περισσότερες δυνατές προτάσεις», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και τόνισε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών της, η επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει σε προτάσεις οι οποίες δεν θα είναι ευχολόγιο, να μην είναι ένα απλό άθροισμα αιτημάτων αλλά να έχει προηγηθεί επεξεργασία τέτοια ώστε οι προτάσεις να είναι υλοποιήσιμες.
«Η Θράκη αυτή τη στιγμή περιμένει πολλά από εμάς και πρέπει να ανταποκριθούμε, να βάλουμε τον πήχη ψηλά», δήλωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να δώσουμε υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιηθούν. Πρέπει όμως από την άλλη, προτάσεις όσο ριζοσπαστικές και αν είναι, να τις εξετάσουμε, να τις επεξεργαστούμε και αν κρίνουμε ότι είναι υλοποιήσιμες να τις εντάξουμε στο πόρισμα μας».

Οι ομάδες εργασίας

Η αρχική πρόταση της προέδρου της Επιτροπής Ντόρας Μπακογιάννη ήταν να δημιουργηθούν τρεις ομάδες:
– ομάδα εργασίας αναπτυξιακών θεμάτων της Θράκης (βιώσιμη ανάπτυξη, οικονομική ανάπτυξη, χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, πολιτικές στήριξης, ενισχύσεις, επιδοτήσεις, υποδομές κλπ),
– ομάδα εργασίας θεσμικών θεμάτων που θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν ζητήματα παιδείας, κοινωνικών ομάδων, δημογραφικού και μειονότητας (ενσωμάτωση, ισονομία, διαθρησκευτική συνύπαρξη κλπ),
– ομάδα εργασίας διασυνοριακών θεμάτων που θα επικεντρωθεί στον ακριτικό χαρακτήρα της περιοχής (μεταναστευτικό, προσφυγικό, συνοριακά ζητήματα, ασφάλεια από πλημμύρες, ζωονόσοι, ενίσχυση συνοριακών δομών).

Μετά από επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την ανάγκη δημιουργίας της τρίτης ομάδας (διασυνοριακών θεμάτων), η επιτροπή αποφάσισε τη δημιουργία δύο ομάδων εργασίας, δηλαδή ομάδα για τα θέματα ανάπτυξης και ομάδα για τα θεσμικά θέματα.
«Για την τρίτη ομάδα εργασίας, αυτή των διασυνοριακών θεμάτων, έχουμε ερωτηματικά. Τα ζητήματα αυτά μπορούν να ενταχθούν στις ομάδες εργασίας για την ανάπτυξη και τα θεσμικά ζητήματα. Το να ξεχωρίζουμε το προσφυγικό-μεταναστευτικό μόνο για τη Θράκη ή τα θέματα διασυνοριακής ασφάλειας, δεν ξέρω αν είναι θέματα της επιτροπής», είπε η Σία Αναγνωστοπούλου.
«Αποφασίζουμε λοιπόν δύο ομάδες εργασίας», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε πως αν στην πορεία των εργασιών της επιτροπής κριθεί αναγκαίο, τότε μπορεί να γίνει και η 3η ομάδα εργασίας.

Σταύρος Κελέτσης: «Οι εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη να μη γίνουν ερήμην της κοινωνίας και των φορέων»

Την πρόταση να διεξαχθούν τρείς συνεδριάσεις σε καθεμία από τις πρωτεύουσες των νομών της Θράκης, κατέθεσε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης.
Ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης επεκτείνοντας την πρόταση αυτή, πρότεινε η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή και η Ξάνθη να φιλοξενήσουν από μια συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, ανάλογα με τη θεματική ενότητα. Σ’ αυτές θα συμμετέχουν οι αντίστοιχοι φορείς που θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Η ανωτέρω πρόταση έγινε δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής.
«Οι συζητήσεις της Επιτροπής δε πρέπει να γίνουν ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κελέτσης, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει ευρεία εκπροσώπηση και να ακουστούν όλοι οι φορείς.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου.

Ν. Γκαρά: «Η Θράκη έχει ανάγκη από ενεργητικές πολιτικές βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης»

Στην τοποθέτησή της η κα Γκαρά ανέφερε ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στην Επιτροπή με διάθεση συμβολής στον διάλογο για την ανάπτυξη και τις αναγκαίες δημοκρατικές παρεμβάσεις στη Θράκη. Ένας διάλογος διαρκής, με ζητούμενο την ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτικών βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Παράλληλα, η κα Γκαρά εξέφρασε επιφυλάξεις, αλλά και την εύλογη απορία της για τον αποκλεισμό της Αν. Μακεδονίας, επισημαίνοντας πως οι Περιφέρειες είναι ο φορέας υλοποίησης και διαχείρισης χρηματοδοτικών εργαλείων. Άλλωστε, και ο χάρτης ευρωπαϊκών ενισχύσεων, το ΕΣΠΑ, κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο ευρωπαϊκών κονδυλίων και κάθε σχεδιασμός γίνεται στη βάση του συνόλου της Περιφέρειας. «Μήπως δεν μας ενδιαφέρει πραγματικά να παράγουμε, να επεξεργαστούμε εφαρμόσιμες προτάσεις και πολιτικές, αλλά χρησιμοποιούν κάποιοι την Επιτροπή υπηρετώντας μόνο το επικοινωνιακό τους αφήγημα;» διερωτήθηκε η κα Γκαρά. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως για να αποκτήσει η Επιτροπή ουσιαστικό ρόλο, πρέπει να γίνει επεξεργασία πάνω στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι πολίτες, οι κοινωνικοί και παραγωγικοί τοπικοί φορείς, ενώ μίλησε και για αξιοποίηση των προτάσεων που είχαν κατατεθεί στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που είχε διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή. Στη συνέχεια, η κα Γκαρά τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση και απολογισμός του πορίσματος που είχε εκδώσει η προηγούμενη Διακομματική του 1992, αλλά και των πετυχημένων ή μη πολιτικών που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη Θράκη, ώστε να αναδειχθούν τα θετικά στοιχεία και τα λάθη, προκειμένου να μην επαναληφθούν. Κλείνοντας, η κα Γκαρά επισήμανε πως η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει τεράστιες δυνατότητες ισόρροπης ανάπτυξης και δημοκρατικής συμβίωσης. «Πρέπει να καταστήσουμε την περιφέρεια ως παραγωγικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γκαρά. Τέλος, η Βουλευτής από τον Έβρο ζήτησε να πραγματοποιηθεί μία ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για το θέμα του χρυσού στη Θράκη, ώστε να μπορέσει να εκφραστεί με σαφήνεια και από τη Διακομματική Επιτροπή η εκπεφρασμένη εναντίωση της τοπικής κοινωνίας της Θράκης στο ζήτημα των εξορύξεων χρυσού.

Διαμαρτυρίες σε Αν. Μακεδονία για την Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη

Την ανησυχία τους μεταφέρουν στην πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για τη ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Καβάλας και Δράμας. Σε κοινή τους επιστολή επικαλούνται την εμπειρία τους από τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν στον παρελθόν και δημιούργησαν ανισότητες στην ενιαία Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Και Θράκης.
«Ιστορικά οι πολιτικές αυτές απέτυχαν διότι ούτε η προσδοκώμενη ανάπτυξη της Θράκης ήρθε, ενώ δυστυχώς υπήρξε αποβιομηχάνιση των περιοχών της Δράμας και της Καβάλας, ειδικά την περίοδο που τα διαφορετικά κίνητρα ήταν σε βάρος των δύο αυτών περιοχών. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί και κοινωνική και πολιτική ένταση εντός της ίδιας περιφέρειας, πράγμα που χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο, την ήδη προβληματική οικονομική κατάσταση» αναφέρεται στην επιστολή και προτείνεται η διεύρυνσή της ώστε η επιτροπή να φέρει τόσο τον τίτλο, όσο και τις εργασίες της για το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Αχμέτ Ιλχάν: «Γιατί δεν συμμετέχω στη Διακομματική Επιτροπή Ανάπτυξης της Θράκης»

Δύο θέσεις δικαιούται το Κίνημα Αλλαγής στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης και αυτές κατελήφθησαν από τους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο, αφήνοντας εκτός τους Θρακιώτες βουλευτές Μπουράκ Μπαράν και Αχμέτ Ιλχάν. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Αχμέτ Ιλχάν, η μη συμμετοχή του στην Επιτροπή συνάδει και με το προσωπικό του επιδιωκόμενο καθώς «εγώ δεν βλέπω μεγάλη χρησιμότητα έτσι όπως είναι η Διακομματική, τελεία και παύλα» όπως είπε ο ίδιος ο βουλευτής στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm. Η εξαίρεση του ιδίου, όσο και του Μπαράν από την Ξάνθη, συζητήθηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες όμως ο κος Ιλχάν διευκρίνισε ότι δεν ισχύουν όσα λέγονται. Σε γενικές γραμμές πάντως ο Αχμέτ Ιλχάν διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την ίδια την Επιτροπή και τους σκοπούς της, αλλά δηλώνει και τις κόκκινες γραμμές του, τις οποίες αδυνατεί να υπερβεί. «Στα θεσμικά θέματα, λέω ξεκάθαρα, ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θέλει να συζητήσει θεσμικά μειονοτικά θέματα, έχω επιφυλάξεις. Υπάρχουν και θεσμικοί λόγοι. Δεν μπορώ να καταλάβω την λειτουργία της Επιτροπής. Υπάρχει νόμος για τα Βακούφια από το 2018, που δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση. Κατάργηση πιθανώς ολοκληρωτικά της Σαρία, την οποία ίσως την προτείνει η Επιτροπή. Ε, δεν συμφωνώ εγώ σε αυτό. Υπάρχουν πιστοί – πρέπει να υπάρχει σεβασμός σε κάποια στεγανά», λέει συγκεκριμένα, ενώ ταυτόχρονα διερωτάται: «μήπως η κυβέρνηση έκανε τη Διακομματική για να φύγει ευθύνη από πάνω της;» Επιπλέον, ο κος Ιλχάν θεωρεί ότι το 25μελες σχήμα της Επιτροπής δεν είναι ευέλικτο καθώς και ότι «χρειάζεται Διυπουργική και όχι Διακομματική».

Η 25μελής Επιτροπή

Η Επιτροπή αποφασίσθηκε εντός έξι μηνών να υποβάλει την έκθεσή της σχετικά με τις προτάσεις της για την ανάπτυξη της Θράκης. Η Επιτροπή απαρτίζεται από 25 μέλη εκ των οποίων 13 μέλη είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, 7 από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 2 από το ΚΙΝΑΛ και από ένα μέλος έχουν αντίστοιχα οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25. Η 25μελής Επιτροπή αποτελείται από τους: 1. Δερμεντζόπουλος Χρήστος 2. Δημοσχάκης Αναστάσιος 3. Καιρίδης Δημήτριος 4. Κελέτσης Σταύρος 5. Κεφαλογιάννη Όλγα 6. Λαζαρίδης Μακάριος 7. Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα) 8. Πιπιλή Φωτεινή 9. Ρουσόπουλος Θεόδωρος 10. Στυλιανίδης Ευριπίδης 11. Τσιλιγγίρης Σπυρίδων (Σπύρος) 12. Χατζηβασιλείου Αναστάσιος (Τάσος) 13. Χατζηδάκης Διονύσιος 14. Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία) 15.Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα) 16. Γκαρά Αναστασία (Νατάσα) 17. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν 18. Κατρούγκαλος Γεώργιος 19. Φίλης Νικόλαος 20. Χαρίτου Δημήτριος 21. Λοβέρδος Ανδρέας 22. Παπανδρέου Γεώργιος 23. Δελής Ιωάννης 24. Μπούμπας Κωνσταντίνος 25. Σακοράφα Σοφία