‘Εφυγε από τη ζωή ο θρύλος της Θρακιώτικης παράδοσης Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο σπουδαίος υπηρέτης της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Θράκης, Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης.

Με την είδηση του θανάτου του, βυθίστηκε στο πένθος τόσο η οικογένειά του, όσοι και όλοι εκείνοι που αγαπούν την παραδοσιακή μουσική της Θράκης και αναγνωρίζουν τη σπουδαία προσφορά του στον Πολιτισμό. Με το σπουδαίο έργο του έκανε γνωστή τη μουσική παράδοση της Θράκης μας σε όλη την Ελλάδα, βασιζόμενος πάντα στο τρίπτυχο τραγούδι, χορός, φορεσιά.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καρωτή.

Ποιος ήταν ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης

Γεννήθηκε το 1930 στην Καρωτή Διδυμοτείχου. Έπαιζε ούτι, τραγουδούσε και έγραφε μουσική. Το 1960 δημιούργησε το Συγκρότημα Δοϊτσίδη, ένα τοπικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα, το οποίο συμμετείχε σε εκδηλώσεις αρχικά στη Θράκη και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Από το 1958 έως το 1968 –χρονιά που κατέβηκε στην Αθήνα– συμμετείχε σε εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού Ε.Ι.Ρ Κομοτηνής. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ τραγουδιού και σε συναυλίες καλλιτεχνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ από το 1968 έως το 1973 έδινε παραστάσεις στο θέατρο «Δόρα Στράτου». Μαζί με τις κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάνα έχουν σχηματίσει ένα τρίο που παίζει και τραγουδά θρακιώτικη μουσική και έχουν κυκλοφορήσει συνολικά δεκαοχτώ προσωπικούς δίσκους, ενώ παράλληλα έχουν συμμετάσχει σε δίσκους άλλων μεγάλων καλλιτεχνών.

Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης στην προσπάθεια του να διασώσει το μουσικό πολιτισμό της Θράκης, πραγματοποιούσε κατά καιρούς επιτόπιες καταγραφές-έρευνες.

Το 1985 η οικογένεια Δοϊτσίδη κέρδισε, για τον ενδέκατο σε σειρά δίσκο με τίτλο Το κάστρο της Θρακιάς, το πρώτο βραβείο Οπτικοακουστικών Μέσων της Γαλλικής Ακαδημίας που διεξήχθη στο Παρίσι. Έχει λάβει πολλά βραβεία για την προσπάθειά του να διασώσει το μουσικό πολιτισμό της Θράκης. Για το σκοπό αυτό, διατήρησε από το 1980 έως το 1994 στέκι μουσικής για τους θρακιώτες, το «Θρακιώτικο Στέκι», όπου τραγουδούνταν μόνο θρακιώτικα τραγούδια.

Ο Καρυόφυλλης Δοϊτσίδης, τραγουδιστής, ενορχηστρωτής και μουσικοσυνθέτης προσέθεσε και ορισμένα δικά του κομμάτια στο μουσικό ρεπερτόριο της Θράκης, όπως: «Γιατί πουλί μ’ δεν κελαηδείς», «Τώρα που ήρθε η άνοιξη», «Στέργιος ξεπισμάνιψι», «Στέργιος παντρεύητι», «Η Καρακατσιανή», «Ο δικέφαλος αετός της Θράκης» και αλλά πολλά, τραγούδια τα οποία αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τους Θρακιώτες και όχι μόνο.

Εκτός από την αρκετά μεγάλη δισκογραφική δραστηριότητα που ανέπτυξε η οικογένεια, γύρισε σχεδόν όλη την Ελλάδα, αλλά και παρά πολλές χώρες του κόσμου όπως Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Μέση Ανατολή, σχεδόν σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη κ.α. δίνοντας συναυλίες. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στο συγκρότημα της οικογένειας και ο εγγονός, ο Νίκος Αγγούσης- Δοϊτσίδης στο κλαρίνο.
Έλαβε πολλά βραβεία για την προσπάθειά του να διασώσει το μουσικό πολιτισμό της Θράκης. Για το σκοπό αυτό, διατήρησε από το 1980 έως το 1994 στέκι μουσικής για τους θρακιώτες, το «Θρακιώτικο Στέκι», όπου τραγουδιόνταν μόνο θρακιώτικα τραγούδια.