Οι 50 ενδεικτικές προτάσεις για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών μεταξύ ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του εξωτερικού, ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου από τη νέα υπουργό Σοφία Ζαχαράκη.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ», με προϋπολογισμό 62 εκ. ευρώ, με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου εγκρίθηκαν 5 προτάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη μετέφερε ο πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως επετεύχθη «ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη διεθνοποίηση του ΔΠΘ» και συγχαίροντας τους ακαδημαϊκούς που «δούλεψαν σκληρά γι’ αυτή τη μεγάλη επιτυχία».
Τα νέα μεταπτυχιακά
Τα 5 νέα μεταπτυχιακά που χρηματοδοτούνται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ως εξής:
Συνεργασία με Πανεπιστήμιο Κολούμπια ΗΠΑ για Ιατρική Ακριβείας στην Ανάπτυξη της Ψυχικής Υγείας (Αλεξανδρούπολη).
Συνεργασία με Πανεπιστήμιο Ζυρίχης Ελβετίας για Εξελικτική Ιατρική (Κομοτηνή).
Συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ΗΠΑ για Αθλητική Τεχνολογία & Διοίκηση Καινοτομίας (Κομοτηνή).
Συνεργασία με Πανεπιστήμιο Σορβόννης Γαλλίας για Βιομηχανική Κατάλυση & Βιώσιμη Ενέργεια (Καβάλα).
Συνεργασία με Πανεπιστήμιο York Καναδά για Ανθεκτικότητα & Διαχείριση Κινδύνων-Κρίσεων (Καβάλα).
«Είναι εξαιρετικό το αποτέλεσμα που είχαμε», δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενημερώνοντας ότι πανελλαδικά υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στην ευκαιρία αυτή και τελικά οι 5 προτάσεις του ΔΠΘ κατάφεραν να επιλεχθούν με βάση συγκεκριμένα αξιολογικά κριτήρια που τέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. «Στρατηγικός στόχος του Πανεπιστημίου, στον οποίο δουλεύουμε συστηματικά εδώ και χρόνια, είναι η διεθνοποίηση», υπογράμμισε η Μαρία Μιχαλοπούλου.