ΔΠΘ: Διοργάνωση Συνεδρίων με θέμα «Η Σημασία των Soft Skills στην Επιχειρηματική Ανάπτυξη»

Πλήθος φοιτητών έδωσε ηχηρό παρών σε κάθε πόλη από τη πλειονότητα των σχολών του ΔΠΘ συμμετέχοντας στα διαδραστικά workshop και στις διαλέξεις.

Η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Thinc, πραγματοποίησε συνέδρια με θέμα «Η Σημασία των Soft Skills στην Επιχειρηματική Ανάπτυξη» σε 4 πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023, με σκοπό να προσδώσει ιδιαίτερη αξία στις δράσεις του Πανεπιστημίου, οι οποίες συνδέουν την παραγωγή έρευνας και νέας γνώσης με τις ανάγκες της κοινωνίας και την επιχειρηματικότητα.

Το Thinc Innovation Forum συντόνισε η Θεοδώρα Τσοκανάρη, Υπεύθυνη Λειτουργίας της θερμοκοιτίδας.

Πλήθος φοιτητών έδωσε ηχηρό παρών σε κάθε πόλη από τη πλειονότητα των σχολών του Δημοκριτείου συμμετέχοντας στα διαδραστικά Workshop και στις διαλέξεις των καλεσμένων μας ομιλητών. Η Thinc υποστηρίζει ότι η επιχειρηματικότητα και τα Soft Skills δεν περιορίζονται στην ηλικία ή το αντικείμενο σπουδών και δίνει την ευκαιρία και τα εφόδια σε ακαδημαϊκούς και μη να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα.

Αυτές τις ημέρες η ομάδα της Thinc γνώρισε καλύτερα τη σημασία και ήρθε σε επαφή με έννοιες όπως ομαδικότητα, κριτική σκέψη, δημόσιος λόγος, ηγεσία, προσαρμοστικότητα. Είχε τη χαρά να φιλοξενήσει καταξιωμένους ομιλητές από τον επιχειρηματικό κόσμο που μετέφεραν τη γνώση και την εμπειρία τους μέσα από πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Θεματικές και Εισηγητές:

Επιχειρηματικό Mindset: Ανάπτυξη θετικής νοοτροπίας, αντιμετώπιση αποτυχιών και αδυναμιών, εμπιστοσύνη στον εαυτό και αυτοπεποίθηση

 • Κυριακή Ποιμενίδου, Ιδρύτρια της StayConnected – Δημόσιες Σχέσεις,
  η οποία μίλησε για το Επιχειρηματικό Mindset με την ανάλυση των δύο βασικών μοντέλων σκέψης και προσέγγισης των προκλήσεων, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
 • Αντωνία Καραγιά, Ιδρύτρια της Stepwise HR, σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της Φιλοξενίας και της Εστίασης, εκπαιδεύτρια και πιστοποιημένη life & business coach.

Πως η ηγεσία επηρεάζει την απόδοση του ατόμου και της ομάδας

 • Θεράπων Φάκας, Life & Business Coach του Coach the Day,
  ο οποίος παρουσίασε την αποτελεσματική ηγεσία και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να εμπνεύσει τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ένα υγιές και δημιουργικό περιβάλλον.

Αποτελεσματική Επικοινωνία και Δημόσιος Λόγος

 • Παναγιώτης Μπαρδάκης, Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ΑΜΘ),
  ο οποίος επεκτάθηκε σχετικά με την αποτελεσματική επικοινωνία και την κρίσιμη σημασία της στη δημόσια ομιλία, δίνοντας παραδείγματα από τη καθημερινότητα των ανθρώπων.
 • Νανά Ζυγούρα, Σύμβουλος και εκπαιδεύτρια επιχειρηματικής ανάπτυξης και Marketing,
  που αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της δεξιότητας του δημόσιου λόγου, χρησιμοποιώντας γνωστά καθημερινά παραδείγματα και Case Studies.

Negotiations 101 (βασικές αρχές διαπραγματεύσεων)

 • Αντώνης Πρίφτης, Regional (EU) Officer του Sustainable Development Solutions Network (SDNS) Youth,
  ο οποίος αφού παρουσίασε τις βασικές αρχές των διαπραγματεύσεων, διεξήγαγε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εργαστήριο πάνω στις φέρνοντας κοντά τους συμμετέχοντες και παροτρύνοντας τους να διαπραγματευτούν μεταξύ τους πάνω σε ένα συγκεκριμένο Case.

Ο ρόλος των Soft Skills στην Επιχειρηματικότητα

 • Χρήστος Μουταφίδης, Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας Άρωμα Έβρου,
  ο οποίος ανέλυσε όλες τις απαιτούμενες δεξιότητες που απαιτήθηκαν για να πετύχει η ομάδα στην προσπάθειά της να υλοποιήσει τους στόχους της.
 • Πέτρος Σουκουλιάς, Συνιδρυτής και Μέντορας της Seems,
  όπου μέσα από την πολυετή εμπειρία του ξεχώρισε και μοιράστηκε με τους ακροατές τα Soft Skills που συνόδεψαν τον ίδιο και τους συνεργάτες του ως την επιτυχία.
 • Κατερίνα Χατζάκη, Καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και Συνιδρύτρια της ABCureD που αποτελεί καταξιωμένη ομάδα της Θερμοκοιτίδας.
  Η ίδια ανέδειξε μια οπτική από ακαδημαϊκής πλευράς, των καλών πρακτικών που συνάντησαν στη πορεία τους.
 • Θεόδωρος Μπατζάκας, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της i-magic, μια Startup του τοπικού οικοσυστήματος όπου χρησιμοποιώντας την γνώση και την τεχνολογία της πληροφορικής, δίνει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα.
  Ο ίδιος έκανε λόγο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στο ταξίδι του προς την επιχειρηματικότητα.
 • Αλέξανδρος Ευταξίας, της εταιρίας Act4Energy που αποτελεί τεχνοβλαστό (spin-off) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, προσανατολισμένη στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση υποπροϊόντων και την αξιοποίηση αυτών.
 • Ιωάννης Τσακμάκης, της ομάδας EnvRIo που αποτελεί επιτυχημένη ομάδα της Θερμοκοιτίδας.
  Ο Ιωάννης μοιράστηκε με τους ακροατές την πορεία του στον επιχειρηματικό κόσμο ξεκινώντας από το πανεπιστημίου ενώ δεν έλειψε να αναφερθεί στη συμβολή της Θερμοκοιτίδας.

Η ενεργή ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων μεταξύ των συμμετεχόντων δημιούργησε ένα περιβάλλον που προώθησε την ανάπτυξη και ενίσχυση των οριζόντιων δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής και επαγγελματικής ζωής.

Η ομάδα της Thinc εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τους ομιλητές, τους συμμετέχοντες, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας. Η συμβολή σας και η ενεργή συμμετοχή σας υπήρξε ιδιαίτερα πολύτιμη και συνέβαλε στη δημιουργία μιας αξέχαστης εμπειρίας.

Η ομάδα της Thinc