Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας: «Δεχόμαστε μόνο τη βελτίωση των υποδομών»

Πέραν των τεσσάρων ωρών διήρκησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας την Τρίτη 25/1 με το ένα και μοναδικό θέμα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα τους Εβρίτες: “Συζήτηση, ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης στις δομές Κ.Υ.Τ. και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. στην Κοινότητα Φυλακίου του Δήμου Ορεστιάδας”.

Το θέμα αρχικά εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Ορμανλίδης ο οποίος κατά την έναρξη της συνεδρίασης γνωστοποίησε την απουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου. «Μετά από επικοινωνία με το γραφείο δημάρχου ειδοποίησε πως δεν θα μπορέσει να παραστεί λόγω των προβλημάτων με την έκτακτη ανάγκη που προέκυψε με την “Ελπίδα”», ανέφερε ο κ. Ορμανλίδης. Δυστυχώς αυτό προκάλεσε εύλογη απογοήτευση και στους παρευρισκόμενους και στους πολίτες που περίμεναν τον υπουργό να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις στα σημαντικά ερωτήματα που έχουν προκύψει για τις δομές στο Φυλάκιο.

Επίσης, απών από τη συνεδρίαση ήταν και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς.

Αντίθετα, παρόντες ήταν όλοι οι βουλευτές του Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης από τη ΝΔ, και Νατάσα Γκαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρών και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, Χρήστος Τυρμπάκης.

Συμπερασματικά, εκφράστηκε εκ νέου η πάγια θέση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, η οποία είχε διατυπωθεί και σε προηγούμενο ομόφωνο ψήφισμά του, για καμία αύξηση της δυναμικότητας και χωρητικότητας των δομών του Φυλακίου.

Συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις, εξαιρουμένων των βουλευτών της ΝΔ που υπεραμύνθηκαν του κυβερνητικού σχεδιασμού, ότι «Δεχόμαστε μόνον τη βελτίωση των υφιστάμενων δομών», όπως ανέφερε συνοψίζοντας ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, Χρήστος Ορμανλίδης.

Επιτροπή θεσμικών του Έβρου στην Αθήνα

Στο τέλος της συνεδρίασης, η πρόταση που εγκρίθηκε από το συμβούλιο και είχε και τη συναίνεση των βουλευτών και του αντιπεριφερειάρχη, είναι να πραγματοποιηθεί άμεσα επίσκεψη στην Αθήνα για να συναντηθεί πολυμελής επιτροπή των θεσμικών παραγόντων του τόπου με τους συναρμόδιους υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Συμφωνήθηκε η Επιτροπή να αποτελείται από το δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, την επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Γκουγκουσκίδου, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο (σε περίπτωση άρνησής του να αντικατασταθεί από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς, ή να παραβρεθούν και οι δύο), τους τέσσερις βουλευτές του νομού, αλλά και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Φυλακίου Χρήστο Τυρμπάκη. «Να γίνει μια συζήτηση από μηδενική βάση», ανέφερε ο κ. Ορμανλίδης, ενώ εκφράστηκε και η απαίτηση να σταματήσει το έργο στο Φυλάκιο έως ότου πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Νέες κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ στο προσεχές διάστημα ετοιμάζονται νέες μαζικές κινητοποιήσεις, οργανωμένες αυτή τη φορά από τη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Τ.Κ. Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου. Η ημερομηνία της νέας διαμαρτυρίας δεν έχει οριστεί ακόμα, ωστόσο αναμένεται πολύ σύντομα καθώς ο χρόνος είναι αμείλικτος και οι εργασίες «τρέχουν» κανονικά για την ανέγερση της νέας δομής. Σημειώνεται ότι ο κ. Τυρμπάκης κατά την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε την απόλυτη στήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων, οι επικεφαλής των οποίων την εξέφρασαν απερίφραστα, ενώ του επισήμαναν πως σε οποιαδήποτε νέα κινητοποίηση θα πρέπει να διασφαλιστεί η ειρηνική και ευπρεπής διαμαρτυρία, για να αποφευχθούν τα προηγούμενα έκτροπα με ύβρεις και βιαιότητες.

Συνάντηση Προέδρων-βουλευτών το Σάββατο

Τέλος, πριν από τις επερχόμενες κινητοποιήσεις, έχει προγραμματιστεί συνάντηση όλων των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων των Δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου με τους βουλευτές του νομού. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 29/1 στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας.