Δημιουργήθηκε δίκτυο προστασίας προσφύγων στο Δήμο Ορεστιάδας

Άμεση και συγκινητική η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης και ρουχισμού από τους πολίτες

Οικογένειες προσφύγων από την Ουκρανία φιλοξενούνται στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας

Στο πλαίσιο των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Δήμος Ορεστιάδας προετοιμάστηκε άμεσα για την υποδοχή και τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων. Ανάμεσά τους είναι ηλικιωμένοι, βρέφη, παιδιά και ενήλικες άντρες και γυναίκες.


Με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Ορεστιάδας Αρχοντή Αρχοντίδη, από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης που έγινε γνωστό ότι καταφθάνουν οι πρώτοι πρόσφυγες στην πόλη, σε στενή συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και μεμονωμένα άτομα που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια, δημιουργήθηκε ένα Δίκτυο προστασίας τους. Ήδη παραδόθηκαν τα πρώτα πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας με είδη ρουχισμού και τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τα οποία προωθήθηκαν στις οικογένειες που φιλοξενούν τους πρώτους πρόσφυγες. Παράλληλα, βρεφικά είδη πρώτης ανάγκης και παιδικά ρούχα και παιχνίδια παρέλαβε και η οικογένεια με τα δύο αγοράκια, δύο μηνών και έξι ετών, που βρίσκονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην πόλη.
Επίσης, υπάρχει ετοιμότητα στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου – Παιδιατρική Κλινική, σε περίπτωση που κάποια βρέφη/παιδιά, χρειαστούν νοσηλεία ή γενικότερη ιατρική φροντίδα.
Από την περασμένη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, ο Δήμος Ορεστιάδας συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης (ρούχα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, μικροσυσκευές, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας σπιτιού), ενώ από την περασμένη Παρασκευή 11/3 είχε ξεκινήσει μεγάλη προσέλευση πολιτών με προσφερόμενα είδη στο θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ. Μεγάλος όγκος ρούχων για παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά και τις μητέρες τους, βρεφικές τροφές και είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής συγκεντρώθηκαν στο χώρο του θεάτρου και παραδόθηκαν στο Δήμο Ορεστιάδας, ώστε να ταξινομηθούν κατάλληλα και να διανεμηθούν σε όσους έχουν ανάγκη.


Εξαιρετική είναι και η προσφορά υπηρεσιών και ειδών από επαγγελματίες Υγείας – Πρόνοιας καθώς και εκπαιδευτικών που εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συνδράμουν. Όσοι, επίσης, επιθυμούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ορεστιάδας τηλ.: 2552 350 017 (ώρες γραφείου).
Διαθέσιμες είναι και οι υπηρεσίες του Δήμου, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι να παρέχουν κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, σε κάθε περίπτωση που απαιτείται. Ιδιαίτερα σημαντική και η προσφορά στέγης από πολίτες που διαθέτουν τα διαμερίσματά τους για φιλοξενία προσφύγων.

Οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν την προσφορά τους ως εξής:

Καθημερινές, ώρες γραφείου:

  • Τόπος συγκέντρωσης ειδών: Δημαρχείο Ορεστιάδας
  • Τηλ. Επικοινωνίας: 25523 50016, 50017, 50334
  • Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης επικοινωνήστε με την Προϊσταμένη του τμ. Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας & Πολιτισμού κα Μαρασλή Αναστασία (τηλ.: 6976622526).

Απογεύματα (17:00-21:00) και Σαββατοκύριακα
Για τις έκτακτες περιπτώσεις που οι πολίτες διευκολύνονται μόνο τις απογευματινές ώρες που δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου, μπορούν να μεταφέρουν τις προσφορές τους στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ (Ορέστου 76, τηλ. 2552028280). Κατόπιν, σε συνεννόηση και υπό την καθοδήγηση της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ορεστιάδας, όλα τα είδη μεταφέρονται σε έναν χώρο (στο νέο κλειστό Γυμναστηρίο Ν. Σαμαράς), προκειμένου να διανεμηθούν σε όσους τα έχουν ανάγκη.
Ωστόσο, όπως ενημερώνει με ανάρτησή του το Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ και κατόπιν συνεννόησης με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, έχουν υπερκαλυφθεί οι ανάγκες σε είδη ρουχισμού ενώ συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών:

βρεφικής και παιδικής φροντίδας (πάνες, μωρoμάντηλα, κουβερτούλες, σεντόνια κλπ)

προσωπικής υγιεινής- τροφίμων (βρεφικά γάλατα σε σκόνη, κρέμες, διάφορα τρόφιμα μακράς διάρκειας).