Διήμερο φεστιβάλ «Γη και Ύδωρ» αφιερωμένο στους προσφυγικούς πληθυσμούς της Αλεξανδρούπολης

Το Επιμελητήριο Έβρου κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου τιμά την επέτειο ενσωμάτωσης της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό, με ένα διήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στους προσφυγικούς πληθυσμούς της πόλης και την τοπική γαστρονομία.

Το φεστιβάλ ονομάστηκε «Γη και Ύδωρ», όπως αυτά που έλαβαν οι πρόσφυγες όταν έφτασαν στο τότε Δεδέαγατς και τα οποία αξιοποίησαν για να παράξουν στην πόλη, να προοδεύσουν, να εργαστούν και να της δώσουν πολλά από τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα.

Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα το Σάββατο και την Κυριακή 21 και 22 Μαΐου 2022 αντίστοιχα στην στοά και το πάρκινγκ του Επιμελητηρίου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη από τις 11:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι.

Επιπλέον, το απόγευμα του Σαββάτου στις 18:00 ο καθηγητής Μιχάλης Βαρλάς θα κάνει ομιλία με θέμα «1922-2022 Η προίκα της Καταστροφής – Οι Καππαδόκες πρόσφυγες στον κόσμο της Εργασίας και της Επιχειρηματικότητας».

Η Αλεξανδρούπολη είναι μία πόλη που φτιάχτηκε από πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους προσφυγικούς πληθυσμούς και αυτό είναι το «μαγικό» χαρακτηριστικό της. Οι ζυμώσεις, οι συνεργασίες, η συνύπαρξη και η από κοινού προσπάθεια αυτών των ανθρώπων, αποτέλεσαν τη «μαγιά» της σύγχρονης πόλης που όλοι και όλες γνωρίζουμε σήμερα, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και φωτεινό παράδειγμα για το πώς πρέπει να πορευόμαστε αν έχουμε στόχο την Ευημερία.

Τέλος, το φαγητό, η τροφή, η γαστρονομία εκτός από όμορφες αναμνήσεις δύνανται να αποτελέσουν και τη βάση της εμπορικής ανάπτυξης του τόπου μας, ο οποίος παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, που με τις προγονικές συνταγές και τη σύγχρονη ματιά, μετατρέπονται σε αναπτυξιακά εργαλεία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 21/5/2022

11:00 – 14:00 Ποντιακή Γαστρονομία από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός».

18:00 Ομιλία του Καθηγητή Μιχάλη Βάρλα με θέμα «1922-2022 Η προίκα της Καταστροφής – Οι Καππαδόκες πρόσφυγες στον κόσμο της Εργασίας και της Επιχειρηματικότητας».

Κυριακή 22/5/2022

11:00 – 14.00 Οι Γεύσεις της Θάλασσας
Εδέσματα από τους Συλλόγους: Αινιτών, Απολλωνιαδιτών, Σαμοθρακιτών και Χηλητών Μαύρης Θάλασσας και αφιερώματα στην ιστορική διαδρομή τους.