Διεθνές Βραβείο σε μαθητή του 2ου Γενικού Λυκείου Ορεστιάδας

Το Διεθνές Βραβείο “Μείνετε Στη Γερμανία 2022” της Υπηρεσίας Παιδαγωγικών Ανταλλαγών (PAD) της Γραμματείας της Διάσκεψης των Υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας της Γερμανίας, έλαβε φέτος ο μαθητής της Α΄ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Ορεστιάδας, Τσομπανίδης Νικόλαος, για την εξαιρετική του επίδοση στη Γερμανική γλώσσα.

Το Διεθνές Πρόγραμμα Νικητών Βραβείων (Internationalen Preisträgerprogramms) αναπτύχθηκε και χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και χορηγείται σε μαθητές 15-17 ετών που διδάσκονται την Γερμανική ως ξένη γλώσσα. Αποσκοπεί στην προώθηση της εκπαίδευσης στη γερμανική γλώσσα σε όλο τον κόσμο και τιμά τους ξένους μαθητές Γερμανικών για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις.

Η Υπηρεσία Παιδαγωγικών Ανταλλαγών της Γερμανίας (PAD) συντονίζει αυτό το πρόγραμμα από το 1959. Κάθε χρόνο, προσκαλούνται περίπου 450 συμμετέχοντες από 90 χώρες για μία εκπαιδευτική επίσκεψη στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, οι συμμετέχοντες παίρνουν μια ιδέα για τη ζωή στη Γερμανία. Λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, φέτος, ο αριθμός των συμμετεχόντων περιορίστηκε στους περίπου 235 μαθητές από 55 χώρες.

Οι νικητές των βραβείων προσκαλούνται σε μία παραμονή τεσσάρων εβδομάδων στη Γερμανία χωρίς απολύτως καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους.

Από την χώρα μας, φέτος επιλέχθηκαν τέσσερις μαθητές, μεταξύ των οποίων και ο μαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου Ορεστιάδας, Τσομπανίδης Νικόλαος, ο οποίος στις 16 Αυγούστου 2022 μετέβη στη Βόννη, όπου μαζί με μία ομάδα μαθητών από διαφορετικές χώρες, θα παραμείνει για πέντε ημέρες. Έπειτα, για δύο εβδομάδες, θα φιλοξενηθεί από μια γερμανική οικογένεια στο Πίνεμπεργκ Αμβούργου και θα παρακολουθήσει μαθήματα στο σχολείο Johannes-Brahms. Ταυτόχρονα, θα συμμετέχει στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου. Το πρόγραμμά του θα συνεχιστεί στο Βερολίνο για μία εβδομάδα, με ποικίλες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, πανεπιστήμια, χώρους φυσικής και πολτιστικής κληρονομιάς, και θα τελειώσει με μία πενταήμερη επίσκεψη στο Μόναχο, όπου εκτός των πολιτιστικών δραστηριοτήτων πραγματοποιηθεί και ανάβαση στην υψηλότερη κορφή των βαβαρικών Άλπεων. Καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος θα υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι συνοδοί/ξεναγοί.

Η υποβολή της αίτησης συμμετοχής του μαθητή Τσομπανίδη Νικόλαου, πραγματοποιήθηκε χάρη στην κ. Τζεμαλίδου Μαρία, εκπαιδευτικό Γερμανικής γλώσσας, που παρείχε εμπεριστατωμένες πληροφορίες για το πρόγραμμα, και την άψογη συνεργασία της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ07 Γερμανικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κιουτσούκη Παγώνας, της διευθύντριας του 2ου Γενικού Λυκείου Ορεστιάδας, κ. Ζαβαλιάρη Θωμαϊδος, της εκπαιδευτικού Γερμανικών του 2ου Γενικού Λυκείου Ορεστιάδας, κ. Κεζαντζανίδου Σοφίας αλλά και της κ. Παναγιωτίδου Μάρθας, υπεύθυνης του Πολιτιστικού Τμήματος της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Είμαστε περήφανοι που ένας μαθητής της πόλης μας διακρίθηκε με αυτό το Διεθνές Βραβείο και θα εκπροσωπήσει την πόλη αλλά και την χώρα μας σε αυτή την διεθνή συνάντηση μαθητών και ευελπιστούμε και άλλοι μαθητές της περιοχής μας να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρόμοια προγράμματα στο μέλλον