Διδυμότειχο: Ξεκινά η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ

Την έγκρισή της “άδειας κατάληψης χώρου εργοταξιακής εξυπηρέτησης” έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου, η οποία ήταν απαραίτητη για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της στέγης του Τεμένους Βογιαζήτ και της συντήρησης του μνημείου, έξι χρόνια μετά τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στο Τέμενος το 2017.

Η άδεια απαιτούνταν για την εγκατάσταση του ανάδοχου εργολάβου και του μεγάλου γερανού που θα χρησιμοποιηθεί για τις εργασίες, με πρώτο συμβατικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους, τις 650 ημέρες.

Το έργο αποκατάστασης της στέγης, είναι προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ περίπου, ενώ άλλα 3.5 εκ. ευρώ θα διαχειριστεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου για την συντήρηση του Τεμένους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2022, το υπουργείο Πολιτισμού, είχε εγκρίνει 10,5 εκ. ευρώ για το σύνολο των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, εξήγησε ότι για όλο το χρονικό διάστημα των εργασιών που θα γίνονται στο Τέμενος, θα κλείσει μέρος της πλατείας για τις εργοταξιακές ανάγκες και θα καταληφθεί σημαντικό τμήμα μπροστά από την πρόσοψη του Τεμένους, με πρόβλεψη, να μπορεί να διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και των πεζων.

Στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εγκρίθηκε και η Κυκλοφοριακή Μελέτη του Διδυμοτείχου, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του Open Mall της πόλης.

“Μετά από δύο χρόνια, που η μελέτη έβρισκε διαρκώς τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις των παρατάξεων των κ. Τοκαμάνη και Πατσουρίδη, παρότι αυτές είχαν επανειλημμένα απαντηθεί από τον μελετητή στα στάδια διαβούλευσης, φτάσαμε επιτέλους να εγκρίνουμε την κυκλοφοριακή μελέτη”, σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο κ. Χατζηγιάννογλου, προσθέτοντας ότι “ήταν ευτύχημα το ότι η ΔΙαχειριστική έδωσε παράταση ενός έτους για το Open Mall, διότι εάν ίσχυε η πρηγούμενη προθεσμία, που έληγε στο τέλος του 2023, θα είχαν χαθεί τα 2 εκ. ευρώ, που έχουν εγκριθεί για το συγκεκριμένο έργο στο Διδυμότειχο”.

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, αναφέρθηκε και στην επικείμενη μεταφορά των υπηρεσιών του δήμου στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς, τονίζοντας πως “όλα θα γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται και με στόχο από τις 20 Μαΐου, να εξυπηρετούνται κανονικά οι δημότες από τον χώρο των υπηρεσιών”.

Τέλος, αναφερόμενος στην προσφυγή του κ. Τοκαμάνη στο Συμβούλιο τη Επικρατείας για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Χατζηγιάννογλου σχολίασε ότι αποτελεί δικαίωμα του κ. Τοκαμάνη να φτάσει στο ΣτΕ, ωστόσο όταν έχουν προηγηθεί οι επικυρώσεις του εκλογικού αποτελέσματος από το Πρωτοδικείο και το Εργοδικείο, μια τέτοια προσφυγή, ακουμπά τα άκρα”, όπως είπε. “Εμείς, κάνουμε κανονικά το έργο μας και εκείνοι γνωρίζουν ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά η προσφυγή τους στο ΣτΕ, το οποίο θα εξετάσει την υπόθεση στις 26 Σεπτεμβρίου 2024…”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΡΤ Ορεστιάδας