Διαμαντής Παπαδόπουλος: Αυτός ο τόπος χρειάζεται αλήθειες

Δήλωση για τις Ανεμογεννήτριες

Τη δική του θέση για όλα όσα συνέβησαν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας εξέφρασε με επιστολή του ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Διαμαντής Παπαδόπουλος. Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

Στις 2 Αυγούστου του 2022 είχα στείλει επιστολή στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας και τους επισήμανα ότι χάνουμε μία μεγάλη ευκαιρία να διαπραγματευτούμε πόρους για τον Δήμο και για τους Δημότες μας. Κανένας δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή σε αυτά που τους πρότεινα, στην συζήτηση που γινόταν για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην ίδρυση πάρκου ανεμογεννητριών στον Δήμο μας.

Μάλιστα δεν θέλησαν -κατά παράβαση του κανονισμού- ούτε την επιστολή μου να διαβάσουν, αλλά ούτε να μπουν στην ουσία των όσων πρότεινα και τα οποία σε εκείνη την χρονική περίοδο ήταν πολύ χρήσιμα για τον τόπο μας.

Αντίθετα ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, υποστήριξε πως τα αντισταθμιστικά οφέλη για αυτό το έργο θα μπουν σύντομα σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο!!!.

Φθάσαμε στην συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου του 2022, όπου η αντιπολίτευση έφερε θέμα για την ακύρωση εκείνης της απόφασης, λες και όποτε θέλουμε μπορούμε να σταματήσουμε κάποια έργα ή να ακυρώνουμε προηγούμενες αποφάσεις. Και παρ’ότι έχουν ήδη προχωρήσει οι σχετικές άδειες.

Θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι, ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Και τελικά το ταμείο που σίγουρα έμεινε άδειο είναι το ταμείο του Δήμου Ορεστιάδας.

Η Δημοτική Αρχή για πρώτη φορά στα χρονικά του δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας και ίσως Πανελλαδικά, αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο, δείχνοντας ανέτοιμη να υπερασπισθεί την προηγούμενη απόφασή της, αλλά και «το πέταγμα στις καλένδες» των αντισταθμιστικών οφελών του δήμου.

Παρέμεινα όμως σε αυτήν την συνεδρίαση γιατί θα πρέπει οι πολίτες να ακούσουν αλήθειες και όχι κραυγές άνευ ουσίας ή περιεχομένου και παρέθεσα τα λάθη που έγιναν στην συνεδρίαση της 2ας Αυγούστου και από την Δημοτική αρχή αλλά και από την αντιπολίτευση.

Μίλησα για το όπλο της διαπραγμάτευσης το οποίο ενώ το είχαμε στα χέρια μας δεν το χρησιμοποιήσαμε, όπως έκανε σε αντίστοιχη περίπτωση ο δήμος Αλεξανδρούπολης, εξασφαλίζοντας 1.500.000 ευρώ για τους Δημότες του, εκτός των θεσμοθετημένων εσόδων. Με τα ίδια επιχειρήματα θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε 9.000.000 ευρώ να μπουν στα ταμεία του Δήμου Ορεστιάδας.

Μίλησα ακόμη και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ορθώς θεωρούνται ως Πράσινες, για τα περιβαλλοντικά οφέλη που αυτές προσφέρουν και τις οποίες προφανώς δεν θα πρέπει να τις «δαιμονοποιούμε». Με χαρά είδα πως σε αυτό συμφώνησαν τελικά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Μίλησα τέλος για το νομικό πλαίσιο για τις εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ισχύει σήμερα, το οποίο λαμβάνει υπ’όψιν όλες τις προβλέψεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κυρίως την ανθρώπινη υγεία. Στην διαβούλευση αυτού του νομικού πλαισίου συμμετείχα ο ίδιος σαν μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και το γνωρίζω καλά.

Προσπάθησα να είμαι χρήσιμος στην συζήτηση και στους παραμένοντες Δημοτικούς συμβούλους, αλλά κυρίως στους πολίτες και όχι να κάνω λαϊκισμό.

Έτσι θα πορευτώ και στο μέλλον, γιατί αυτός ο τόπος χρειάζεται αλήθειες, όσο και αν μερικές φορές είναι πικρές ή δεν ηχούν ευχάριστα στα αυτιά κάποιων και ζητώ από όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, να κινηθούν στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας …