Χιλιάδες Νανόκυκνοι στο Δέλτα Έβρου

Οι Νανόκυκνοι έρχονται στο Δέλτα Έβρου για να ξεχειμωνιάσουν και ήδη στα μέσα Δεκεμβρίου ο πληθυσμός τους έχει ξεπεράσει τα 6.000 πουλιά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το Δέλτα Έβρου και κάποιες περιοχές στην Κίνα, συγκεντρώνουν τόσο μεγάλους πληθυσμούς Νανόκυκνων Cygnus columbianus κατά τη χειμερινή περίοδο, που φτάνουν ακόμα και τις 11.000 πουλιά.

Οι Νανόκυκνοι οι οποίοι αναπαράγονται στην αρκτική Τούνδρα και διαχειμάζουν σε μια ευρεία έκταση που φτάνει από τη Δυτική Ευρώπη έως την Ιαπωνία, σε αντίθεση με την εκπληκτική αύξηση που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια στο Δέλτα Έβρου, στην υπόλοιπη Ευρώπη παρουσιάζουν σημαντικότατη μείωση.

Και ενώ λοιπόν τα πουλιά έχουν ξεκινήσει να έρχονται από τον Οκτώβριο στην περιοχή για να ξεχειμωνιάσουν, και ήδη στα μέσα Δεκεμβρίου ο πληθυσμός των Νανόκυκνων στην περιοχή έχει ξεπεράσει τα 6.000 πουλιά, στις 16 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, στα πλαίσια των εξειδικευμένων καταγραφών της, δύο διαφορετικοί επισκέπτες, δύο δακτυλιωμένοι Νανόκυκνοι.

Το πρώτο πουλί έχει δακτυλιωθεί από Βέλγους ερευνητές το 2016 στην περιοχή Yamal της Σιβηρίας. Έκτοτε έχει παρατηρηθεί στο Δέλτα άλλες τρεις φορές, το Φεβρουάριο του 2018, του 2020 και του 2022. Όπως φαίνεται ο υγρότοπος αποτελεί την αγαπημένη του περιοχή για ξεχειμώνιασμα και έτσι μας ξαναήρθε και πάλι.

Το δεύτερο πουλί έχει δακτυλιωθεί πιθανότατα σε χώρα της βόρειας Ευρώπης ή στη Σιβηρία και ταξίδεψε στην περιοχή μας για να περάσει το χειμώνα.

Τα αποτελέσματα αυτά, και αναμένοντας περαιτέρω αύξηση τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια χρονιά, ότι το Δέλτα του Έβρου αποτελεί σταθερά πλέον ένα κορυφαίο τόπο για τους Νανόκυκνους. Σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Η Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ θα φροντίσει ώστε ι όλα τα πουλιά να περάσουν έναν ασφαλή χειμώνα κοντά μας!” καταλήγει η ανακοίνωση της Μονάδας Διαχείρισης.