Απάντηση στην επιστολή του δημάρχου Σαμοθράκης Αθ. Βίτσα
Τρία νεαρά και δραστήρια κορίτσια με καταγωγή από τον Δίλοφο Τριγώνου Δήμου Ορεστιάδας, ανέλαβαν τον τοπικό σύλλογο “Αναγέννηση Διλόφου Το Τριεθνές“, μετά από 3 χρόνια που παρέμεινε αδρανής!
Είναι η Ελένη, η Αγγελική και η Δήμητρα που επίσης είναι μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας “Cotranspose” και που έχουν πραγματοποιήσει κάποιες εκδηλώσεις και έχουν δώσει ζωή στο μικρό χωριουδάκι!
Πλέον και ώς διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, με πρόεδρο την Ελένη θα γίνει η πρώτη εκδήλωση με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Δίλοφο την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στην πλατεία του χωριού.
Θα ακολουθήσει δείπνο με παραδοσιακό τραχανά, κρασί και άλλα εδέσματα στο καφενείο του χωριού.
Πηγή: totrigono.blogspot.com
Απαντώντας στο αίτημα γνωμοδότησης του Δήμου Σαμοθράκης για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος, (θαλάσσιες περιοχές Ανατολικά και Δυτικά της Σαμοθράκης και στην παράκτια Ζώνη της Αλεξανδρούπολης) το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. με επιστημονική τεκμηρίωση αναλύει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον η εγκατάσταση του υπό σχεδιασμό πάρκου βιομηχανικής διάστασης.
Τις απαντήσεις των δύο φορέων έλαβε ο Δήμος Σαμοθράκης, κατόπιν επιστολής, που απέστειλε σε αυτούς ο Δήμαρχος του νησιού κ. Αθανάσιος Βίτσας.
Συγκεκριμένα, στη γνωμοδότηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. αναφέρεται ότι οι θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται η εγκατάσταση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου εμπίπτουν σχεδόν εξολοκλήρου ή εν μέρει σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000, ενώ στη γνωμοδότηση του ΙΝ.ΑΛ.Ε. επισημαίνεται ότι τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα θα δεσμεύσουν πολύτιμο χώρο από τα αλιευτικά πεδία του Θρακικού πελάγους, καλύπτοντας σχεδόν εξολοκλήρου τα εθνικά ύδατα που αντιστοιχούν στον Ν. Έβρο.
Συγκεκριμένα το ποσοστό των εθνικών υδάτων που δεσμεύονται από το πιλοτικό 1 στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ανέρχεται στο 52,7% αφήνοντας χώρο μόνο για τις μετακινήσεις όλων των σκαφών από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης σε ένα στενό διάδρομο χωρίς καθόλου πρόβλεψη για την αλιεία. Στη Σαμοθράκη το ποσοστό κάλυψης είναι 13,6% το οποίο όμως δεσμεύει σχεδόν όλα τα αλιευτικά πεδία για την παράκτια αλιεία, καθώς το μεγάλο βάθος των υδάτων δεν ευνοεί αυτήν την δραστηριότητα στη νότια πλευρά του νησιού. Επισημαίνεται ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται 219 σκάφη τόσο της παράκτιας όσο και της μέσης αλιείας, τα 31 από αυτά στη Σαμοθράκη με αλιεύματα 6 εκ ευρώ μόνο από την ιχθυόσκαλα της Αλεξανδρούπολης”.