Έφυγαν και οι τουρκικές φρεγάτες – Στο Ηράκλειο το ιταλικό ερευνητικό πλοίο
Ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα οι έρευνες – Στο Ηράκλειο το ιταλικό ερευνητικό πλοίο
Αποκλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο καθώς το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume» που έκανε έρευνες στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κάσου, ολοκλήρωσε τις εργασίες του και αποσύρθηκε προς το Ηράκλειο για αλλαγή πληρώματος και για καύσιμα.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο. Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12 στις 11 η ώρα το βράδυ χθες, ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα οι έρευνες».
Οι τέσσερις από τις πέντε τουρκικές φρεγάτες αποσύρθηκαν επίσης, ενώ μένει να φύγει και το τελευταίο τουρκικό πολεμικό πλοίο.
Σε επιφυλακή ελληνικές φρεγάτες
Υπενθυμίζεται ότι νότια της Κάσου είχε αναπτυχθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και η κανονιοφόρος «Αήττητος», μαζί με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.
«Απέναντι», σε διεθνή ύδατα, βρίσκονταν οι τουρκικές φρεγάτες Gokova και Goksu κλάσης Gabya, η κορβέτα Beykoz κλάσης Burak και ακόμη δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, που παρακολουθούσαν στενά τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.
Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο
Υπενθυμίζεται πως χθες, Τρίτη, υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με την Αθήνα και την Άγκυρα να είναι σε επικοινωνία, προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή πλησίον της Κάσου.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως «το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων».
Σχετικά με την ένταση ανοικτά της Κάσου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως : «η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια».
Συνέχισε επισημαίνοντας πως «από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».
Η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις, αποτιμάται θετικά.
Ωστόσο, στην Αθήνα δεν έχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση και έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρα.