Αποκαθίσταται ο Γαλλικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης – Εγκρίθηκε η μελέτη του

Σαν δώρο γενεθλίων για τα πέντε χρόνια της σελίδας είδαν οι Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης την έγκριση της μελέτης αποκατάστασης και επανάχρησης του διατηρητέου “Γαλλικός Σταθμός ΟΣΕ”.

Όπως αναφέρουν στην ανάρτησή τους, σήμερα «έχουμε την μεγάλη χαρά να κοινοποιούμε την έγκριση της ειδικής αρχιτεκτονικής (…) μελέτης και των συνοδών μελετών που αφορούν στο κτίριο του Σταθμού διαλογής του ΟΣΕ, στο Γαλλικό σταθμό ή στο “Ξύλινο” όπως έχει καταγραφεί διακριτικά στον κοινό λόγο των πολιτών της Αλεξανδρούπολης..!!»

Σε ανάρτησή τους στην επίσημη σελίδα τους στο fb γράφουν:
“Σε δεκαπέντε μέρες από σήμερα η σελίδα μας ” Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης “, θα κλείσει πέντε ολόκληρα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο διαδίκτυο -κυρίως- αλλά και σε ποικίλες δράσεις, που έγιναν με ένα και μοναδικό σκοπό..: την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη διάσωση και ανάδειξη του μνημειακού συγκροτήματος και γενέθλιου τοπόσημου της πόλης μας!

Στα πέντε αυτά χρόνια και παρά τις ποικίλες “εσωτερικές περιπέτειες”, δυσκολίες και αδυναμίες των φίλων, έγινε εφικτό σήμερα, να βλέπουμε με μεγάλη ικανοποίηση αλλά και συγκίνηση τους πρώτους καρπούς των προσπαθειών και των κόπων μας..!
Έχουμε την μεγάλη χαρά να κοινοποιούμε την έγκριση της ειδικής αρχιτεκτονικής (…) μελέτης και των συνοδών μελετών που αφορούν στο κτίριο του Σταθμού διαλογής του ΟΣΕ δλδ, στο Γαλλικό σταθμό ή στο “Ξύλινο” όπως έχει καταγραφεί διακριτικά στον κοινό λόγο των πολιτών της Αλεξανδρούπολης..!!

Είχαμε τη χαρά να δούμε ( …εξωδίκως είναι αλήθεια) την βασική μελετητική κατεύθυνση στην τεχνική περιγραφή του έργου πριν δεκαπέντε μέρες και θεωρούμε πως μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν πήγαν χαμένοι οι αγώνες των φίλων του Γαλλικού..!
Μένει να δούμε (και θα είμαστε παρόντες…) την υλοποίηση των εγκεκριμένων μελετών, μέχρι να αποδοθεί το μνημείο όπως του αρμόζει, στην κοινωνία της πόλης μας, με την αίγλη που του πρέπει αλλά και τον ρόλο που παίζει στην εξέλιξή της..!

Το επιμύθιο αυτής της εορταστικής ανάρτησης θα μπορούσε να είναι το γνωστό, ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε..!
Σαν υστερόγραφο θυμίζουμε ότι το υπέροχο Πασαλίκι, θα μπορούσε ίσως να είχε σωθεί αν υπήρχε τότε κάτι ανάλογο με το διαδίκτυο και το Facebook..!”
400277386-10227867779194196-825726232317707380-n.jpg

Ο Γαλλικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Αλεξανδρούπολης αποτελείται από 7 κτίρια που κηρύχθηκαν διατηρητέα το 2018.

Το αίτημα για προστασία και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τον περασμένο Οκτώβριο όταν μια πυρκαγιά κατέκαψε ένα από τα κτίριά του, το οποίο χρονολογείται στο 1890.

Τα κτίρια, που είναι διατηρητέα αλλά έχουν υποστεί ζημιές από την πολυετή εγκατάλειψη, ανήκουν στον ΟΣΕ και στη ΓΑΙΑΟΣΕ, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο σχέδιο για την αξιοποίησή τους. Το ίδιο ισχύει και για εκατοντάδες ακόμα σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, ηλικίας άνω των 100 ετών, που έχουν αφεθεί να καταρρεύσουν.

Το κτίριο που καταστράφηκε είναι ένα από τα 7 που απαρτίζουν το συγκρότημα του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Αλεξανδρούπολης. «Στην πόλη μας το λέμε “Γαλλικό σταθμό”, από το κεντρικό, ξύλινο κτίριο το οποίο το έφτιαξαν μηχανικοί από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων Γάλλοι», σύμφωνα με την Κατερίνα Κάλτσου, από την ομάδα «Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης». «Η κατασκευή του κεντρικού κτιρίου ξεκίνησε το 1871 και ολοκληρώθηκε το 1873. Το κεντρικό κτίριο είναι το παλαιότερο δημόσιο κτίριο στην Αλεξανδρούπολη και ένα μνημείο άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης. Υποστηρίζουμε ότι είναι το γενέθλιο τοπόσημο της πόλης, καθώς από κοινού με το λιμάνι σηματοδότησε τη γέννησή της που έως τότε ήταν ένα ψαροχώρι».

Τα κτίρια του συγκροτήματος κηρύχθηκαν διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού το 2018. Οι «Φίλοι» από κοινού με τη Monumenta υπέβαλαν το 2019 αίτημα στο ΥΠΠΟ να χαρακτηριστεί το συγκρότημα «ιστορικός τόπος», ώστε να προστατευθεί συνολικά, μαζί με το τροχαίο υλικό και τον λοιπό ιστορικό εξοπλισμό.