Απογευματινά χειρουργεία – Από 300 έως 2.000 ευρώ ο τιμοκατάλογος

Σε έξι κατηγορίες χωρίζονται οι αμοιβές για τα απογευματινά χειρουργεία – Σε αναμονή 102.634 περιστατικά για περισσότερο από έναν χρόνο

Από 300 έως 2.000 ευρώ θα κυμαίνεται ο τιμοκατάλογος των απογευματινών χειρουργείων, όπως διευκρίνισε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη σήμερα το πρωί η υπουργική απόφαση που αφορά την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων. Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάριος Θεμιστοκλέους παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για να κάνουν διευκρινήσεις, δίνοντας παράλληλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ο τιμοκατάλογος των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα ποσά ανά κατηγορία χειρουργικών επεμβάσεων:

  • Πολύ μικρή: 300€
  • Μικρή: 500€
  • Μεσαία: 900€
  • Μεγάλη: 1.200€
  • Βαρειά: 1.600€
  • Εξαιρετικά βαρειά: 2.000

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή σε αναμονή για χειρουργείο βρίσκονται 102.634 περιστατικά.

Τα 44.459 (43%) είναι σε αναμονή 0-4 μήνες, τα 31.954 (31%) περιμένουν 4-12 μήνες, ενώ 26.221 (26%) περιστατικά περιμένουν περισσότερο από έναν χρόνο.

«Πραγματικότητα» η έλλειψη προσωπικού

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα ενδυναμώσουν το ΕΣΥ και χαρακτήρισε λανθασμένη την κριτική που γίνεται για ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι το σοβαρό αντεπιχείρημα είναι η έλλειψη προσωπικού, το οποίο «είναι πραγματικότητα». Ωστόσο, εκτιμά ότι πως τα απογευματινά χειρουργεία θα είναι μία… ελκυστική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει να αντιστραφεί το κύμα φυγής.

Από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε αρχικά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που επι ημερών της το ΕΣΥ είναι στο καλύτερο σημείο του, παρά την εικόνα συνολικής διάλυσης που επικρατεί.

Συμπλήρωσε ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι η «ανακάλυψη του τροχού» και επικαλέστηκε τα συστήματα υγείας στον υπόλοιπο κόσμο που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, ενημέρωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί 60 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα δοθούν για τα πρώτα 50.000 απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα γίνουν δωρεάν, με προτεραιότητα ανάλογα με τον χρόνο αναμονής.

Όχι σε αυξήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι μισθοί στο ΕΣΥ, απαντώντας στο αίτημα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

«Αν είχα τη δυνατότητα να αυξήσω τους μισθούς, δεν θα αύξανα, ως υπουργός, μόνο των γιατρών, αφήνοντας τους υπόλοιπους εργαζομένους με καθηλωμένους μισθούς» σημείωσε, αλλά συμπλήρωσε μετά ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το ΕΣΥ έιναι στα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο.

«Διπλασιασμός μισθών σημαίνει ένας επιπλέον ΕΝΦΙΑ και κάτι παραάνω» πρόσθεσε για να κάνει σαφές ότι δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα των υγειονομικών.

Επομένως, αυτό που είπε ο υπουργός Υγείας είναι πως τα απογευματινά χειρουργεία και τα χρήματα που θα εξασφαλίζουν οι γιατροί που θα τα πραγματοποιούν, είναι ένα άλλοθι για τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έτσι ώστε να μην αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών.