Από την Αλεξανδρούπολη θα ξεκινήσει η 1η φάση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Στο Βορρά, στο Κεντρικό Αιγαίο και στο Νότο, βρίσκονται οι πέντε περιοχές που πρόκειται να φιλοξενήσουν τα πρώτα offshore αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. Η μία αφορά την οριοθετημένη ζώνη της Αλεξανδρούπολης, τρεις φαίνεται να βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων και η πέμπτη και τελευταία είναι στην Κρήτη, μεταξύ Σητείας και Ξηροκάμπου. Αθροίζουν όλες μαζί, έργα συνολικής ισχύος 2,1 GW και αφορούν την «Φάση 1» της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών.

Το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, ο άξονας Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου και οι Κυκλάδες, θα συζητηθούν απ’ ότι φαίνεται, σε δεύτερη φάση. Προς ώρας, για μια σειρά από λόγους, δύσκολα θα προκριθούν, ώστε να ξεκινήσει από εκεί η εγκατάσταση των πρώτων offshore πάρκων στην Ελλάδα.

Κάπως έτσι εκτιμάται ότι διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή το τοπίο με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, του οποίου το προσχέδιο λέγεται ότι είναι έτοιμο και τα πάντα εξαρτώνται από τις τελικές επαφές και διευθετήσεις με το ΓΕΕΘΑ.

Εφόσον αυτές δοθούν μέσα στον επόμενο μήνα, τότε η ανακοίνωση του προγράμματος, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες οριοθέτησης των περιοχών και εν συνεχεία των «οικοπέδων», δεν αποκλείεται να αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Το προσχέδιο λοιπόν φαίνεται ότι είναι έτοιμο και με βάση αυτό, η «Φάση 1» θα εκκινήσει
από :

  • Την Αλεξανδρούπολη, δηλαδή την περιοχή η οποία έχει επιλεγεί να φιλοξενήσει πιλοτικά έργα, συνολικής ισχύος 600 MW. Εδώ, ο όμιλος Κοπελούζου έχει διασφαλίσει από το 2012 άδεια παραγωγής για θαλάσσιο πάρκο ισχύος 216 MW, το οποίο και έχει χαρακτηριστεί ως πιλοτικό, άρα θα προχωρήσει εκτός διαγωνισμού.
  • Τρεις περιοχές στο Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες θα οριοθετηθούν, είτε κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκαννήσων. Η συζήτηση παραμένει ανοικτή. Κάθε μια από αυτές τις τρεις περιοχές θα φιλοξενήσει από ένα πάρκο, ισχύος 300 MW. Σ’ αυτές τις περιοχές θα αναπτυχθούν έργα, συνολικής ισχύος 900 MW.
  • Την Κρήτη και συγκεκριμένα την θαλάσσια έκταση μεταξύ Σητείας και Ξηροκάμπου (Κόλπος Μιραμπέλλου), κοντά στις βόρειες ακτές του ανατολικού άκρου του νησιού. Εδώ το σχέδιο μιλά για offshore πάρκο, ισχύος 600 MW.
  • Αθροιστικά, δηλαδή η στρατηγική είναι η πρώτη φάση του εγχείρηματος να ξεκινήσει με έργα, συνολικής ισχύος 2,1 GW.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εμπλεκόμενες υπηρεσίες με τις οποίες συνομιλεί η ΕΔΕΥΕΠ, η Αρχή αναμένει το τελικό πράσινο φως από τις υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ που θα διασφαλίζουν όσο το δυνατόν πιο καθαρές για τους επενδυτές, από άποψη περιορισμών, περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Τα πάρκα θα έχουν ένα μέσο μέγεθος 300 MW και μόλις το σχέδιο εγκριθεί με ΚΥΑ από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, θα προχωρήσει η ακριβής οριοθέτησή των θαλασσίων «οικοπέδων» που θα παραχωρηθούν στους επενδυτές μέσω διαγωνισμών.

Τα κριτήρια επιλογής των παραπάνω περιοχών είναι περιβαλλοντικά, χωροταξικά, κοινωνικά, οικονομικά και γεωπολιτικά, ενώ καθοριστικό φυσικά ρόλο έπαιξε η ένταση των ανέμων, η οποία κρίνει και τον βαθμό απόδοσης των επενδύσεων. Εδώ και καιρό, ο ΑΔΜΗΕ έχει παραδώσει ακριβή στοιχεία για τις δυνατότητες απορρόφησης της αιολικής ενέργειας από το δίκτυο σε καθένα από τα συμπλέγματα των Δωδεκανήσων, της Κρήτης, του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων.

Από εκεί και πέρα, το στοίχημα για μια χώρα με γραφειοκρατία και αγκυλώσεις, όπως η Ελλάδα, είναι οι υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας να δουν θετικά το εγχείρημα, δηλαδή να μην κωλυσιεργήσουν στις τελικές εγκρίσεις, συμβάλλοντας στην άρση των όποιων εμποδίων. Ενας φόβος πάντα υπαρκτός, ειδικά στην Ελλάδα, παρ’ ότι οι πληροφορίες μιλούν για αρκετά προχωρημένες συζητήσεις, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, κατά πόσο οι ζώνες ανάπτυξης των offshore δεν επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές παράμετρους, όπως για παράδειγμα τα 6 μίλια στις περιοχές του Αιγίου και της Κρήτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι συζητήσεις με άλλες υπηρεσίες ότι οι συγκεκριμένες ζώνες δεν θίγουν τουριστικές δραστηριότητες. Τίποτα πάντως δεν πρόκειται να οριστικοποιηθεί παρά μετά από ένα δίμηνο, όταν δηλαδή μετά τον Ιούλιο θα έχει αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο και θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, οπότε και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων θα είναι ένας από τους πρώτους φακέλους που θα βρει στο γραφείο του, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.