Από την Αλεξανδρούπολη θα αγοράσει η Μολδαβία αμερικανικό LNG για τους καταναλωτές

Η εταιρεία φυσικού αερίου της Μολδαβίας Energocom, ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύει τους καταναλωτές της με δοκιμαστικές ποσότητες αμερικανικής προέλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), για πρώτη φορά, τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Μολδαβία βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, βάσει μιας συμφωνίας με την ελεγχόμενη από το κράτος Gazprom, αλλά σταδιακά, άρχισε να εντείνει τις προσπάθειες διαφοροποίησής της, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην γειτονική Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

Η Energocom, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι θα αγοράσει LNG, από τον πλωτό τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με την ελληνική κρατική εταιρεία, ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ.

“Τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα αγοράσουμε 14.000 MWh, (μεγαβατώρες) φυσικού αερίου ανά ημέρα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Συνολικά θα είναι περίπου 28.000 MWh, που ισοδυναμούν με 2,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου”, δήλωσε ο διευθυντής της Energocom, Βίκτορ Βινσάζ.

Η εταιρεία ήδη έχει ελέγξει τη διαδρομή μέσω της οποίας θα γίνει η εισαγωγή από την Ελλάδα, αγοράζοντας μία μικρή ποσότητα φυσικού αερίου το 2023.

Η Μολδαβία αυτή τη στιγμή, δεν αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερία, βασίζεται για τις δικές της προμήθειες στη Ρωσία. Η συνολική ποσότητα ζήτησης φυσικού αερίου, υπερβαίνει κατά τι τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο.