Απεργιακός ξεσηκωμός χθες σε όλη την χώρα για το έγκλημα στα Τέμπη

Κινητοποιήσεις σε Αλεξανδρούπολη Διδυμότειχο και Ορεστιάδα

Σε απεργιακό ξεσηκωμό βρέθηκε χθές όλη η χώρα για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεκάδες εργαζόμενοι, συνδικαλιστικοί φορείς και σωματεία συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και μετέτρεψαν την οργή τους για το έγκλημα του κράτους, των κυβερνήσεων του και της Hellenic Train, σε ένα ορμητικό ποτάμι αγώνα που θα πνίξει τις πολιτικές που θεωρούν τις ζωές μας κόστος. Όλοι μαζί ενωμένοι απαίτησαν να παρθούν μέτρα ασφάλειας και υγείας για όλους τους εργαζόμενους.

Έτσι προχώρησαν σε κήρυξη 24ωρης απεργίας στο Δημόσιο χθες Τετάρτη 8 Μάρτη, στην οποία συμμετείχαν μια σειρά από Εργατικά Κέντρα της χώρας, εργαζόμενοι, μαθητές, σωματεία, φορείς και Ομοσπονδίες, τονίζοντας ότι «αποτελεί χρέος όλων να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη».

Αναλυτικά στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν:

3ωρη στάση εργασίας τα φαρμακεία του Έβρου στην μνήμη των νεκρών στα Τέμπη

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου συμμετείχε στην ημέρα πένθους & προχώρησε σε διακοπή λειτουργίας των φαρμακείων από τις 12:00 έως τις 15:00, την Τετάρτη 8/3/2023 ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών και συμπαράστασης στις οικογένειες που βίωσαν την απώλεια των δικών τους προσώπων.

Αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας αποφάσισε ομόφωνα, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, την αποχή των Δικηγόρων Ορεστιάδας από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 και ζητά από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας:
-Την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος και την
απόδοση των ευθυνών όπου ανήκουν.
-Την άμεση λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας και ασφάλειας όλων των
συγκοινωνιών.

  • Την άμεση στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών.
    Επίσης ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας στηρίζει την από 5-3-2023 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, για τη Συγκρότηση Επιτροπής από μέλη της προκειμένου να διερευνήσει από νομική και ουσιαστική σκοπιά τυχόν παρέμβαση των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, λόγω του ειδικού εννόμου συμφέροντος που έχουν, κατ’ άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων, είτε με την κατάθεση μήνυσης, είτε με παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή ποινική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου που ήθελε τυχόν βρεθεί. Τέλος ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας καταδικάζει κάθε συμπεριφορά δικηγόρου που επιχειρεί με αφορμή το τραγικό δυστύχημα να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο ως αντίθετη με τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και τη Δεοντολογία του δικηγορικού λειτουργήματος.

Σε ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία ανέφεραν:
Χρέος όλων μας προς στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των νέων παιδιών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους, είναι να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα!Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι! Η σύγκρουση στα Τέμπη δεν είναι ατύχημα, ούτε δυστύχημα… Είναι έγκλημα όλων των κυβερνήσεων και της Hellenic Train.
Οι προειδοποιήσεις των συνδικάτων των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο, που έδειχναν και πριν ότι βαδίζουμε με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδία, γίνεται μεθοδευμένη προσπάθεια να υποβαθμιστούν πίσω από το «ανθρώπινο λάθος για να κουκουλωθούν οι πραγματικές ευθύνες.
Δεν πρέπει να πνίξουμε την οργή που νιώθουμε! Ο μόνος τρόπος για να μην επαναληφθεί το έγκλημα είναι παλέψουμε για να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του σιδηρόδρομου, των χώρων δουλειάς, εκπαίδευσης και κατοικίας. Να μην επιτρέψουμε να ξανακουστούν οι λέξεις κόστος – κέρδος όταν μιλάμε για την ασφάλεια του λαού.
Αποτελεί πρόκληση προς τους κατοίκους του Έβρου, οι οποίοι τόσα χρόνια βιώνουν τις συνέπειες τις εγκατάλειψης του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου και τις ελλείψεις σε αναγκαία έργα υποδομής και ασφάλειας, το ελληνικό κράτος να δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για τη σιδηροδρομική Εγνατία οδό και τη νέα Περιφερειακή της πόλης της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεταφορά αμερικανοΝΑΤΟϊκού πολεμικού υλικού και εμπορευμάτων των επιχειρηματικών ομίλων.
Τώρα δε χωρά κανένας εφησυχασμός! Ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μεγάλος!
Όχι μόνο οι υποδομές της περιοχής (λιμάνι, σιδηρόδρομος, οδικό δίκτυο) έχουν μετατραπεί σε στόχο αντιποίνων λόγω της χρήσης τους για μεταφορά αυτών των υλικών, αλλά τίθεται και ζήτημα άμεσου κινδύνου για το λαό και το φυσικό περιβάλλον κατά τη φορτοεκφόρτωση αυτών των επικινδύνων πολεμικών υλικών και την κίνηση βαρέων οχημάτων. Δεν είναι πολύς καιρός που πέρασε από τον εκτροχιασμό βαγονιών με πολεμικό υλικό στο σταθμό της Αλεξανδρούπολης.
Να βάλουμε τώρα τελεία στα εγκλήματα που γίνονται για τα κέρδη των λίγων.
Όχι άλλο έγκλημα! Δεν είναι ώρα για σιωπή αλλά για δυνατή φωνή!

Στο κάλεσμά του το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου σημειώνει:
Ότι έγινε στα Τέμπη το βράδυ της περασμένης Τρίτης ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ξεπούλησαν και ιδιωτικοποίησαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και μεταφορές της χώρας μας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν το σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών.
Οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, ούτε κρύβονται πίσω από κροκοδείλια δάκρυα και διαγγέλματα.

Κυβερνήσεις – Ηellenic Τrain – ΟΣΕ, που είναι οι βασικοί εγκληματικοί κλειδούχοι, επιχειρούν να σβήσουν τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν για την υποχρηματοδότηση, την «απελευθέρωση» και την κατάτμηση του σιδηροδρομικού έργου και την αντιμετώπιση της ανθρώπινης ζωής ως κόστος.
Πρέπει να γίνει σύγκρουση τρένων ή να σκοτωθεί ένα παιδί σε σχολείο ή να γίνει ένα πολύνεκρο ατύχημα στο δρόμο ή να σκοτωθούν εργαζόμενοι σε ώρα υπηρεσίας για να ταραχτεί για λίγες μέρες η κοινωνία και να αποδώσει ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους που είναι όλοι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή μας. Το πλέον δυσάρεστο όμως είναι, όταν καταλαγιάζει ένα τέτοιο συμβάν στη συνείδηση των ανθρώπων, και τότε ως «διά μαγείας» επιστρέφουμε στην καθημερινότητα του κοινωνικού αυτοματισμού που πολύ εύκολα καλλιεργούν ελέγχοντας τη μεγαλύτερη μερίδα των Μ.Μ.Ε.
Την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και των ψηφιακών εφαρμογών, αποτελεί πρόκληση για όλους τους κατοίκους της χώρας και ιδιαίτερα για τους κατοίκους του Έβρου να υφίστανται τις συνέπειες της εγκατάλειψης του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου και τις ελλείψεις σε αναγκαία έργα υποδομής και ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του Έβρου βιώνουν την υποβάθμιση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Ορμενίου – Αλεξανδρούπολης καθώς και σύγχρονων – ασφαλών προδιαγραφών διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Εμείς διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για μας και για τα παιδιά μας. Γι’ αυτό διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • – Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών – φορέων και δημόσιων αγαθών.
  • – Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά σύμφωνα με τα οργανογράμματα που υπάρχουν στο Δημόσιο.
  • – Αύξηση των δαπανών για να βελτιωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί των εργαζομένων σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας που οι κυβερνήσεις έχουν ορίσει.
  • – Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • – Εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές και παντού με σταθερή δουλειά και σύγχρονα δικαιώματα.
  • – Άμεσα μέτρα για το εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές.

Αλεξανδρούπολη: Μεγαλειώδης κινητοποίηση διαμαρτυρίας

Μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην πόλη, έλαβε χώρα χθες Τετάρτη 8 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη, με σωματεία, πολίτες και φοιτητές να διαδηλώνουν για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, ζητώντας δικαιοσύνη.

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν με συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης, ενώ αργότερα ακολούθησε πορεία, η οποία κατευθύνθηκε από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης στον Σταθμό των τρένων, όπου οι διαδηλωτές άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων και φώναξαν συνθήματα.