Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Στάσεις εργασίας και σε Ορεστιάδα και ΑλεξανδρούποληΠλήθος κόσμου στους δρόμους ενάντια στην ακρίβεια στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας

Δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια εξαιτίας της ακρίβειας και της φτωχοποίησης που τους έχει φέρει σε χειρότερη οικονομική κατάσταση ακόμα και από την περίοδο του Μνημονίου, έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Ολόκληρη η χώρα «κατέβασε ρολά», ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν από τα εργατικά σωματεία σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην απεργία συμμετείχαν και εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, με αποφάσεις, πρωτοβάθμιων σωματείων και Ομοσπονδιών καθώς και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Στον δρόμο κατέβηκαν για άλλη μια φορά και οι συνταξιούχοι απαιτώντας αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχε με τρίωρη στάση εργασίας επίσης, η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, ενώ κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή απεργία απηύθυνε η Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που, όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, «ενώνει τη φωνή της με τα συνδικάτα», για να μπει «ένα τέλος στις πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση τον κόσμο της εργασίας και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία…».

Στην Υγεία, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κυβερνητικό μέτρο για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Μεταξύ των ενώσεων πο συμμετείχαν στην απεργία είναι η ΕΙΝΑΠ που εκπροσωπεί τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.

«Διεκδικούμε να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, διπλασιασμό μισθών, διπλασιασμό προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, διπλασιασμό της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΙΝΑΠ.
Τρίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιεί η ΟΛΜΕ, ενώ απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε, επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, που συμμετείχε τόσο στη απεργία της ΓΣΕΕ όσο και στη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς.

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις για ακρίβεια και μισθούς είναι τα εξής:

 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
 • Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900 €. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
 • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023. Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας.
 • Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους.
 • Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Άμεση καταβολή του Δώρου του Πάσχα και νομοθετική ρύθμιση απόδοσης 13ης και 14ης πληρωμένης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους.
 • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
 • Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής.
 • Αφορολόγητο όριο 12.000 € προσαυξημένο κατά 3.000 € για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
 • Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια.
 • Όχι στις Νατοϊκές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».
 • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
 • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
 • Κατάργηση των διοδίων. Ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο με ευθύνη του κράτους.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η Ενότητα» σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Σήμερα ο λαός και η νεολαία της πόλης έστειλαν το μήνυμα ότι “Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τη ζωή μας“!

Εξέφρασαν τη στήριξή τους στον ηρωικό και ανυποχώρητο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που μας διδάσκει ότι με την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων και την αλληλεγγύη όλων μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή τα σωμάτια, όπως αυτό των Οικοδόμων που το πρωί πραγματοποίησε παρέμβαση στη ΔΕΔΑ για την καταβολή δεδουλευμένων που χρωστούν δυο υπεργολάβοι, έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Η σημερινή απεργία πέτυχε κόντρα στην καταψήφισή της από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα αριστερά στην ΑΔΕΔΥ όπως ακριβώς την καταψήφισαν οι ίδιες παρατάξεις στη ΓΣΕΕ, στην προηγουμένη απεργία στις 28 Φλεβάρη. Επιβεβαιώνουν τον ρόλο τους ως σταθερή συμπολίτευση της κυβέρνησης.

Τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί οργανωμένα και αποφασιστικά η αγανάκτηση που υπάρχει σε όλους τους εργαζομένους, τους βιοπαλαιστές, τους νέους, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε.

Να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα κατά της ακρίβειας, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία. Η δύναμη μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον κοινό αγώνα, χωρίς να περιμένουμε ’’σωτήρες’’ που τάζουν λύσεις.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά σωματεία, για να στριμώξουμε κυβερνήσεις και εργοδοσία.

Το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 7:00 μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο, στην Αλεξανδρούπολη, καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην εκδήλωση που διοργανώνουν τα σωματεία των ιδιωτικών υπάλληλων, των οικοδόμων και των χειριστών μηχανημάτων, με θέμα τα εργατικά ατυχήματα και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που προμηνύουν γενίκευση του πολέμου, επιβάλουν να απαιτήσουμε να σταματήσει ΑΜΕΣΑ οποιαδήποτε εμπλοκή και συμμετοχή της χωρά μας από τους δυο ταυτόχρονους πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές που μέχρι και λευκό φώσφορο κρύβουν στα μέρη μας, να επιστρέψει η Φρεγάτα “Ύδρα” από την Ερυθρά Θάλασσα, για να προστατεύει ο λαός μας και οι λαοί όλης της περιοχής. Την Κυριακή 21 Απριλίου στις 11.30 π.μ, στο Πάρκο Ακαδημίας, συμμετέχουμε μαζικά στην κινητοποίηση της Επιτροπής Ειρήνης και των εργατικών σωματείων.

Τις μέρες που απομένουν δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της Απεργίας της Πρωτομαγιάς και της συγκέντρωσης, στις 10.30 π.μ, μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να την μετατρέψει σε αργία μετά το Πάσχα».