Απέδωσαν οι έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων για την αποδυνάμωση του Περιφερειακού Ιατρείου Φερών

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τις τελευταίες μέρες στις Φέρες, αφού κάτοικοι και φορείς διαμαρτύρονται προκειμένου να αποτρέψουν την αποδυνάμωση του Περιφερειακού Ιατρείου Φερών. Μέσω επιστολής διαμαρτυρίας οι τοπικοί φορείς, έδειξαν την εναντίωση τους στην κατάσταση που επικρατεί, γεγονός που φαίνεται να έπιασε τόπο αφού ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης δημοσιοποίησε με ανάρτησή του τη θετική έκβαση, ενημερώνοντας τους κατοίκους των Φερών πως η λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου τελικά παραμένει ως έχει.

Η ανάρτηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης:

“Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα επισήμως με έγγραφο για την απόφαση της τροποποίησης λειτουργίας του Πολυδύναμου Περιφερειακού ιατρείου Φερών αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας του, χωρίς κανένα ίχνος “λαϊκισμού” προχώρησα με πρωτοβουλία μου σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χρήστο Μέτιο, με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βασίλη Μαυρίδη, τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας- Θράκης (ΥΠΕ) Δημήτριο Τσαλικάκη και την Ειρήνη Χατζοπούλου Υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ , στους οποίους παρουσίασα την πραγματική κατάσταση πέρα από αριθμούς και πίνακες excel και προτείνοντας λύση σε συνεργασία με το προσωπικό του Πολυδύναμου Περιφερειακού ιατρείου Φερών.

Η πρόταση αυτή εξυπηρετεί τη συνέχιση λειτουργίας του ιατρείου α) ως πρώτη υγειονομική δομή που συναντά κανείς στην χώρα μας από το τελωνείο Κήπων, β) εξυπηρετεί 10.000 κατοίκους στην πλειοψηφία τους υπερήλικες, γ) εξυπηρετεί δύο κέντρα συνοριακής φύλαξης, δ) δύο ταξιαρχίες με τις οικογένειες τους, ε) πραγματοποιεί καθημερινά δεκάδες Rapid Test εξυπηρετώντας την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον η απόσταση από τις Φέρες στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης απαιτεί χρονική διάρκεια σαράντα λεπτών κάτι το οποίο καθιστά την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών σε πρωτοβάθμια βάση άκρως επιτακτική. Πριν από λίγο με ενημέρωσαν τηλεφωνικώς από την 4η ΥΠΕ ότι τροποποιείται εκ νέου η αρχική απόφαση και επανέρχεται στο προηγούμενο πλαίσιο λειτουργίας το Πολυδύναμο Ιατρείο Φερών. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η αποδυνάμωσή του. Αν και εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στα δεδομένα αυτά δεσμεύομαι ότι θα πράξω ό,τι απαιτείται για να διασφαλίσω την υγεία των συνδημοτών μου”.

Αναλυτικά η επιστολή των τοπικών φορέων προς τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ:

Κύριε Διοικητή,

Με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας να αποδυναμώσετε το Περιφερειακό Ιατρείο Φερών. Η απόφασή σας να σταματήσετε τις εφημερίες μετακινώντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρείου σε άλλες νοσηλευτικές δομές,  ουσιαστικά κλείνει το Περιφερειακό Ιατρείο Φερών.

Το Ιατρείο μέχρι και σήμερα λειτουργεί όλο το 24ωρο εξυπηρετώντας πολίτες της περιοχής, σε επείγοντα και τακτικά περιστατικά. Τα τακτικά περιστατικά που εξυπηρετεί ξεπερνούν μηνιαίως αριθμητικά τις 3.000 και τα επείγοντα τα 400. Αναλογιστήκατε που θα εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας;

Παρακαλούμε να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι α) το Ιατρείο μας είναι η πρώτη υγειονομική δομή που συναντά κανείς κατά την είσοδό του στη χώρα μας από το Τελωνείο Κήπων, β) εξυπηρετεί 10.000 κατοίκους στην πλειοψηφία τους υπερήλικες, γ) εξυπηρετεί 2 Κέντρα Συνοριακής Φύλαξης, 2 Ταξιαρχίες με τις οικογένειές τους, δ) πραγματοποιεί καθημερινά δεκάδες rapid tests εξυπηρετώντας την Α/θμια και Β/θμια  Εκπαίδευση. Επιπλέον, η απόσταση της πόλης μας από το ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης απαιτεί χρονική διάρκεια 40 τουλάχιστον λεπτών, πράγμα που καθιστά την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών σε πρωτοβάθμια βάση άκρως επιτακτική.

Από την  αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος το Περιφερειακό Ιατρείο μας λειτουργεί ως Εμβολιαστικό Κέντρο Astra Zeneca εμβολιάζοντας πολίτες όλου του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Εδώ και ένα μήνα λειτουργεί ως Εμβολιαστικό Κέντρο Pfizer καλύπτοντας τις ανάγκες της Δημοτικής Ενότητας Φερών. Επίσης, το προσωπικό του  Ιατρείου από την πρώτη στιγμή πραγματοποιεί εμβολιασμούς κατ’ οίκον χρησιμοποιώντας μάλιστα για την μετακίνησή του τον οδηγό και το αυτοκίνητο του Δημάρχου.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

  • να ανακαλέσετε την απόφασή σας.
  • να μην προχωρήσετε στην υποβάθμιση της περιοχή μας.
  • να συνυπολογίσετε τη γεωγραφική ταυτότητα της περιοχής.

Σας καθιστούμε υπεύθυνους για κάθε περιστατικό που δεν θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως λόγω των αποφάσεών σας. Σας δηλώνουμε ότι το σύνολο της κοινωνίας μας δεν είναι διατεθειμένο  να αποδεχθεί μοιρολατρικά τις αποφάσεις σας.

Σας γνωστοποιούμε ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία είναι αποφασισμένη να σταθεί με κάθε τρόπο και μέσο απέναντι στην απόφασή σας. Απαιτούμε να ανακαλέσετε την απόφασή σας και να μην παίζετε με την υγεία των παιδιών μας. Επίσης, σας γνωστοποιούμε ότι από σήμερα άμεσα ξεκινά ο αγώνας μέχρι ν΄ ανακαλέσετε την απόφασή σας.

Οι Φορείς της Δ.Ε. Φερών