Απαιτείται “πολιτική απόφαση” για τα αγροκτήματα των ακτημόνων αγροτών του βορείου Έβρου

“Πολιτική απόφαση” είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκατοντάδες ακτήμονες αγρότες του βορείου Έβρου, στους οποίους διανεμήθηκαν αγροκτήματα στο διάστημα από το 1989 έως το 2006, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν στα χέρια τους, για τα χωράφια αυτά, τίτλους ιδιοκτησίας.

Αντιπροσωπείες των αγροτικών συλλόγων Τριγώνου, Βύσσας και Ορεστιάδας, συντονισμένα με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η Ενότητα”, πραγματοποίησαν σήμερα (07/03) παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Ορεστιάδας και επέδωσαν στη Διευθύντρια της υπηρεσίας, Βίκυ Παπαλαμπίδου, ψήφισμα με το οποίο ζητούν να λυθεί άμεσα το θέμα.

“Το θέμα είναι πολιτικό”, τούς δήλωσε η κα. Παπαλαμπίδου, ενημερώνοντας τους προέδρους των τριών αγροτικών συλλόγων ότι την επόμενη εβδομάδα ο περιφερειακός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας θα μεταβεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχοντας μαζί του τις αναφορές των ΔΑΟΚ της ΑΜΘ, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα ζητήματα που οι Διευθύνσεις προτάσσουν, ανάμεσά τους και το ζήτημα των συγκεκριμένων αγροκτημάτων.

“Στην αναφορά που καταθέσαμε στον Περιφερειακό Γενικό Διευθυντή στις 15 Φεβρουαρίου υπήρχαν και οι προτάσεις της υπηρεσίας μας για τις μη κυρωθείσες διανομές”, ανέφερε συγκεκριμένα η διευθύντρια της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, εξηγώντας ότι αυτό που προτείνεται για να λυθεί το ζήτημα είναι “μία τροποποίηση της νομοθεσίας, που θα καταργεί τα προηγούμενα καθοριστέα τιμήματα (σε δραχμές) για τις συγκεκριμένες εκτάσεις και θα δώσει το δικαίωμα στην αρμόδια Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών να τα επανακαθορίσει στη σημερινή αξία των παραχωρηθέντων γαιών”.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων Τριγώνου και Βύσσας, επανέλαβαν ότι η χρόνια αυτή εκκρεμότητα απαιτεί, πλέον, άμεση λύση, διαφορετικά οι 720 περίπου ακτήμονες χάνουν τα συγκεκριμένα αγροκτήματα που καλλιεργούσαν, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο ως δημόσια γη και από τη στιγμή που οι εγγραφές αυτές οριστικοποιηθούν θα κυρωθούν αμετάκλητα στο Δημόσιο.

“Διαμαρτυρηθήκαμε για να πιέσουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να δοθεί επιτέλους λύση σε ένα πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες”, ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τριγώνου, Παναγιώτης Ζησίδης, υπογραμμίζοντας πως “εάν δεν δοθούν άμεσα τίτλοι κυριότητας, οι αγρότες θα χάσουν οριστικά τα χωράφια τους, αφού αυτά έχουν εγγραφεί ως δημόσια γη στο Κτηματολόγιο. Χωρίς τους τίτλους δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας και δεν θα είναι δυνατή ούτε η χορήγηση των βεβαιώσεων “προσωρινής παραχώρησης”, που μέχρι τώρα μας έδινε η ΔΑΟΚ για να κάνουμε τις δηλώσεις καλλιέργειας”, εξήγησε ο κ. Ζησίδης.

“Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, με τις οποίες τα χωράφια αυτά θα παραχωρούνται οριστικά στους αγρότες, είτε έναντι ενός χαμηλού τιμήματος είτε και δωρεάν”, δήλωσε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Βύσσας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η Ενότητα”, Γιάννης Μαργαριτίδης, σημειώνοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος, παρότι από τον Νοέμβριο του 2020 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, είχε δεσμευτεί ότι θα δοθεί λύση με νομοθετική ρύθμιση.

ΕΡΤ Ορεστιάδας