Απαγόρευση του κυνηγιού για 5 χρόνια στις καμένες εκτάσεις του Έβρου

Αναγκαία κρίθηκε η απαγόρευση του κυνηγιού για 5 χρόνια, εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή το καλοκαίρι. Απαγόρευση κυνηγιού για 5 χρόνια σε καμένες εκτάσεις του δάσους της Δαδιάς αποφάσισε η Διεύθυνση Δασών Έβρου, μετά από σχετική εντολή του Γενικού Γραμματέα Δασών Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συνολικά, πρόκειται για εκτάσεις περίπου 9.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η απαγόρευση θήρας κρίθηκε ως αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστούν, στην εν λόγω περιοχή, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 21η Ιουλίου του 2022, οι απαιτούμενες συνθήκες προστασίας, αναπαραγωγής και ανάπτυξης της πανίδας, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιολογική και οικολογική σταθερότητα.

Πιο αναλυτικά, το κυνήγι απαγορεύεται για πέντε χρόνια, έως και τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2027-2028 σε έκταση δύο τμημάτων συνολικού εμβαδού 8.973,00 στρεμμάτων, στην καμένη περιοχή της Περιφερειακής Ζώνης Β του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου του Δήμου Σουφλίου Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Τα περιγραφικά όρια των δύο τμημάτων ακολουθούν την εξής διαδρομή :

Α) ΄Έκταση εμβαδού 8.729,00 στρεμμάτων, στη δασική θέση που ξεκινάει από το ύψος του χωριού Λυκόφης, μέχρι το χωριό Λύρα και βρίσκεται ανατολικά της Ζώνης Α2 του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης Σουφλίου.

Από την Βόρεια έξοδο του χωριού Λυκόφης ακολουθεί την εθνική οδό, μέχρι τη διασταύρωση με το χωριό Λαγυνών. Κατευθύνεται νότια προς το χώρο αναψυχής Λαγηνών μέχρι να συναντήσει την αντιπυρική ζώνη, την οποία ακολουθεί με νότια κατεύθυνση, μέχρι το σημείο που τέμνεται με τα όρια της Ζώνης Α2 του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Μεγάλος Πυρήνας). Στη συνέχεια ακολουθεί, με βόρεια κατεύθυνση τα όρια της Ζώνης Α2 του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, μέχρι τη βόρεια έξοδο του χωριού Λυκόφης που αποτελεί και το αρχικό σημείο.

Β) Έκταση εμβαδού 244,00 στρεμμάτων, στη δασική θέση Λύπα. Ξεκινάει από τη δυτική πλευρά του κέντρου ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων περιοχών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), ακολουθεί το δρόμο Μονή – Δαδιάς Λυκότρυπα, μέχρι τη διασταύρωση του δρόμου Β΄ κατηγορίας Δαδιάς – Στρατηγείου Λευκίμης και επιστρέφει ανατολικά στα όρια της Ζώνης Α2 του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, μέχρι το αρχικό σημείο εκκίνησης.

Το Δασαρχείο Σουφλίου θα μεριμνήσει για την έκδοση σχετικής Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης, ενώ η τήρηση όσων ορίζει η απαγόρευση ανατίθεται στην Δασική Υπηρεσία, στην Αστυνομία, στην ΣΤ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, στους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας και σε κάθε φιλόνομο πολίτη. Οι παραβάτες αυτής διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις περί θήρας ισχύουσες διατάξεις.