Αντίθετοι στα απογευματινά χειρουργεία η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κ.Υ. Θράκης

ΕΙΝΟΚΥΘ: “ΟΧΙ στην αφαίμαξη της τσέπης των ασθενών, ΟΧΙ στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, ΟΧΙ στην απαξίωση και ευτελισμό των υγειονομικών”.

Το ΕΣΥ ψυχορραγεί αλλά ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πανηγυρίζει για την έναρξη των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων, ενώ αγνοείται η τύχη, για το παρόν και το μέλλον, των τακτικών ΔΩΡΕΑΝ πρωινών χειρουργείων.

Οι ίδιοι πολιτικοί ιθύνοντες που γεννήσανε την τεράστια αναμονή για την λίστα χειρουργείων, με την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, αυτοί οι ίδιοι επαίρονται για την “λύση” της τέλεσης, των όποιων, χειρουργείων με ΠΛΗΡΩΜΗ από τους ίδιους τους ασθενείς.

Το ΕΣΥ είχε κεντρικό σκοπό και, αξιακό όρο θέσπισης, την ΔΩΡΕΑΝ παροχή υπηρεσιών υγείας στην κοινωνία. Θεμελιακή συνθήκη του ΕΣΥ σε αυτόν τον σκοπό ήταν η ΠΛΗΡΗΣ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ απασχόληση των γιατρών στον Δημόσιο Φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Βασική συνθήκη ήταν η χρηματοδότηση του ΕΣΥ από τους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ, αυτούς που έχουν “χτιστεί” με την εισφορά των πολιτών από άμεσους και έμμεσους φόρους και, κυρίως, από την απόδοση των υγειονομικών ασφαλιστικών εισφορών. Αντί αυτών έχουμε αυτή τη στιγμή ένα τραγικά υποστελεχωμένο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα το 40% των χειρουργικών αιθουσών να παραμένει κλειστό, την τραγική έως επικίνδυνη λειτουργία πολλών νοσοκομείων της επικράτειας, άφαντη την πρωτοβάθμια περίθαλψη και γιατρούς και νοσηλευτές που κάθε μέρα αποχωρούν από το σύστημα λόγω υπερεργασίας και υποαμοιβών.

Ως Νοσοκομειακοί ιατροί του ΕΣΥ, που ακόμη θεωρούμε και λειτουργούμε ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην αφαίμαξη της τσέπης των ασθενών, λέμε ΟΧΙ στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, λέμε ΟΧΙ στην απαξίωση και ευτελισμό των υγειονομικών.

Το κρίσιμο στοιχείο όμως δεν είναι η αντίδραση ημών των υγειονομικών. Το κρίσιμο στοιχείο είναι εάν η κοινωνία αντιλαμβάνεται την υγεία ώς ένα πρώτιστο αγαθό που πρέπει να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ και σε όλους, και αν έτσι το αντιλαμβάνεται, τι κάνει η ίδια η κοινωνία για να μπορέσει να ανασχέσει την επιδρομή που έρχεται.

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα… είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

To ΔΣ της ΕΙΝΟΚΥΘ