Αντιδράσεις στον Έβρο και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του νέου νομοσχεδίου για τα συλλαλητήρια

– Αλεξανδρούπολη: μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Έβρου

– Νέα Ορεστιάδα: στην πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νέας Ορεστιάδας: Αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα και συνταγματικά κατοχυρωμένο το «συνέρχεσθαι»

Την αντίθεσή του στο νέο νομοσχέδιο για τα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νέας Ορεστιάδας, το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Τα συλλαλητήρια και οι διαδηλώσεις αποτελούν ένα σημαντικό και αναντικατάστατο μέσο κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων.
Η διάκριση εκείνων που διαδηλώνουν για την προώθηση των αιτημάτων τους από εκείνους που συμμετέχουν μόνο για «καταστροφές» είναι επιβεβλημένη.
Η όποια, όμως, αναγκαία προσπάθεια περιορισμού των επεισοδίων και της ταλαιπωρίας των πολιτών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπονομεύει το δημοκρατικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» στην ολότητά του.
Το Οργανωμένο Συνδικαλιστικό Κίνημα, άλλωστε, έχει έμπρακτα αποδείξει ότι σέβεται απόλυτα την κοινωνικοοικονομική ζωή των πολιτών.Οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται ειρηνικά με τρόπο που να μην θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα, τη δημόσια και ιδιωτική περιούσια.
Ζητήματα που εισάγονται στο Σχέδιο Νόμου όπως ο νόμιμος εκπρόσωπος-οργανωτής, η ενημέρωση για τον τόπο του συλλαλητηρίου και τη διαδρομή της πορείας, ο ορισμός ομάδων περιφρούρησης ήδη τηρούνται απαρέγκλιτα.
Λογικές «ιδιώνυμου», σκέψεις για απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών στον οργανωτή ή πρακτικές εκχώρησης στην αστυνομία της αρμοδιότητας να κρίνει την τέλεση ή μη μιας διαμαρτυρίας δεν είναι και δεν θα γίνουν αποδεκτές.
Οι αποφάσεις για πορείες λαμβάνονται μέσα από συγκροτημένες συλλογικές διαδικασίες στα Συνδικάτα. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, δεν χρειάζεται και ούτε πρόκειται να υποχρεωθούν να δώσουν «εξετάσεις» για την πραγματοποίησή του»ς.

ΑΔΕΔΥ Έβρου:
«θέλουν να εξαφανίσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα εξυπηρετώντας τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα»

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Νομού Έβρου, μεταξύ άλλων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο που καταθέτει για ψήφιση η κυβέρνηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των προσπαθειών των τελευταίων κυβερνήσεων να εξαφανίσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα εξυπηρετώντας τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα καθώς και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα της απεργίας και των διαδηλώσεων. Ο σχεδιασμός του περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και της κοινωνικής αντίδρασης αποτελεί διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων και πλέον βρίσκει σύμμαχο μία Κυβέρνηση που θέλει να εκμηδενίσει την αντίδραση κάθε διαφορετικής φωνής στο έργο της και κάθε συλλογικής κινηματικής διαδικασίας που θα αντιστέκεται απέναντι σε πολιτικές που θα καταρρακώνουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, που θα ξεπουλούν δημόσιες υπηρεσίες και το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών. Με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση φέρνει ρυθμίσεις τις οποίες και η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος γνωμοδοτεί ότι πλήττουν τον πυρήνα του δικαιώματος του άρθρου 11 του Συντάγματος και βρίσκονται εκτός Συνταγματικού πλαισίου. Η προληπτική πλήρης απαγόρευση των συναθροίσεων με απόφαση της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής δεν εμπίπτει στην ουσία και το πνεύμα του Συντάγματος. Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. Επίσης σύμφωνα και με την ανακοίνωση των Δικηγορικών Συλλόγων η παράβαση των νόμιμων υποχρεώσεων του οργανωτή μιας συνάθροισης δεν μπορεί να συνεπάγεται αντικειμενική ποινική ή αστική ευθύνη του, καθώς τούτο έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ενοχής και της υπαιτιότητας.
Με πρόσχημα ότι «οι λίγοι ταλαιπωρούν τους πολλούς» η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει ένα αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό και αυταρχικό νομοσχέδιο που θυμίζει άλλες δυσάρεστες εποχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και ο μόνος δρόμος όλων των δημοκρατικών πολιτών αυτής της χώρας είναι να αγωνιστούμε για την απόσυρση του νομοσχεδίου περιφρουρώντας το Σύνταγμα μας και τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται μέσα από αυτό.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο αλλά και Ιδιωτικό τομέα, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική».

Κινητοποιήσεις την ίδια ώρα και από τους αγρότες
– Στην Αλεξανδρούπολη μπροστά στο Φάρο
– Στη Νέα Ορεστιάδα στην κεντρική πλατεία

Παράλληλα, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο «νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης της Ν.Δ», όπως το χαρακτηρίζει, «που επιχειρεί να βάλει νέα εμπόδια στους λαϊκούς αγώνες». Αναλυτικά αναφέρουν οι αγρότες:
«Το νέο νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο και τους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.
Γνωρίζει καλά η κυβέρνηση, ότι οι συνέπειες που θα υπάρχουν από τη νέα κρίση στη ζωή όλων των λαϊκών στρωμάτων θα μεγαλώσουν τη δυσαρέσκεια προς αυτήν και την πολιτική της Ε.Ε. και μ ‘αυτό το νομοσχέδιο θέλει να προλάβει και να περιορίσει τις λαϊκές αντιδράσεις.
Εμείς, οι αγρότες που καθίσαμε πολλές φορές στο εδώλιο του κατηγορουμένου γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το βασικό όπλο όλων των κυβερνήσεων ( Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) για να αντιμετωπίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ήταν η τρομοκρατία των αγροτοδικείων.
Όσο όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συνεχώς διογκώνονται, ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε την ύπαρξη μας και τη ζωή των οικογενειών μας είναι να διαδηλώνουμε και να διεκδικούμε μαζικά και οργανωμένα με διαφόρους τρόπους. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν δυναμικό παρόν στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιήσουν εργατικά σωματεία, σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς την Πέμπτη 9 Ιούλη και ώρα 20.00΄».