Αντιδράσεις για το «Εθνικό Απολυτήριο» από την Ένωση Γονέων Αλεξανδρούπολης

Στο επίκεντρο η Αλεξανδρούπολη – Έντονος προβληματισμός για άγχος, ανισότητες και επιβάρυνση των οικογενειών

Την αντίθεσή της στο σχεδιαζόμενο «Εθνικό Απολυτήριο» εκφράζει με σαφήνεια η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Αλεξανδρούπολης, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο που, αντί να αναβαθμίσει το Λύκειο, ενδέχεται να επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος.

Με κεντρικό σύνθημα «Η μόρφωση είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο», οι γονείς καταθέτουν τις ανησυχίες τους, ευθυγραμμιζόμενοι με τις αντιδράσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και της Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το προτεινόμενο σύστημα προβλέπει πολλαπλές εξεταστικές διαδικασίες σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, με χαρακτηριστικά πανελλαδικών εξετάσεων και χρήση της Τράπεζας Θεμάτων, παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες Πανελλήνιες.

Η Ένωση εκτιμά ότι το μοντέλο αυτό όχι μόνο δεν θα μειώσει το άγχος των μαθητών, αλλά αντίθετα θα το εντείνει, δημιουργώντας ένα περιβάλλον συνεχούς εξεταστικής πίεσης.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Η μόρφωση είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο!

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ. Αλεξανδρούπολης λαμβάνοντας υπόψη τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία των γονέων, τις αντιδράσεις των μαθητών, των εκπαιδευτικών, την τοποθέτηση του τριτοβάθμιου οργάνου των γονέων (ΑΣΓΜΕ), εκτιμούμε ότι το «Εθνικό Απολυτήριο» συνιστά αρνητική εξέλιξη στη λειτουργία του Λυκείου, με αρνητικές συνέπειες και στις μικρότερες τάξεις.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το λύκειο εδώ και δεκαετίες απαξιώνεται, έχει χάσει τον παιδαγωγικό του ρόλο. Αντί λοιπόν να δούμε ότι υλοποιούνται μια σειρά συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν θέσει επανειλημμένα οι οργανώσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών, όπως:

– μικρότερα τμήματα κι όχι 27-29 μαθητές ανά τάξη,

– καθηγητές όλων των ειδικοτήτων από το «πρώτο κουδούνι»,

– εισαγωγή εικαστικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλο το Λύκειο,

– σύγχρονα, εξοπλισμένα εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αίθουσες μουσικής, γυμναστήρια

– προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας,

– δικαίωμα επανάληψης στις πανελλήνιες εξετάσεις όσες φορές χρειαστεί και κατοχύρωση των βαθμών από τα μαθήματα που έχουν πετύχει οι μαθητές.

Βλέπουμε το Υπουργείο Παιδείας να φέρνει το «Εθνικό Απολυτήριο» που σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις προβλέπει:

Τριπλές ενδοσχολικές πανελλαδικού τύπου εξετάσεις μέσω Τράπεζας Θεμάτων σε κάθε τάξη του Λυκείου συν πανελλαδικές εξετάσεις! Αυτό, κατά τη γνώμη του Υπουργείου, θα μειώσει το άγχος των παιδιών μας «για να μην κρίνεται η ζωή τους από μία τρίωρη εξέταση», θα δώσει πίσω στο Λύκειο «το ρόλο που έχει χάσει», «θα σταματήσει η ανάγκη για φροντιστήριο», το «απολυτήριο από μόνο του θα έχει αξία»…

Αντίθετα θεωρούμε ότι θα εκτοξευτεί το άγχος, ο άκρατος ανταγωνισμός μεταξύ των παιδιών, η οικονομική επιβάρυνση των γονιών για φροντιστήρια που ήδη (χωρίς το Εθνικό Απολυτήριο) ξεκινούν από το Γυμνάσιο, ενίοτε και από το δημοτικό. Ακόμη και το παιδί που δεν θέλει να εισαχθεί σε πανεπιστήμιο και θέλει ένα απλό απολυτήριο Λυκείου πρέπει να υπομείνει όλο αυτόν το «Γολγοθά» εξετάσεων.

Θεωρούμε ότι το «Εθνικό Απολυτήριο» υψώνει ακόμη μεγαλύτερους φραγμούς στην μόρφωση όλων των παιδιών, ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες, ενισχύει τη σχολική διαρροή και πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου. Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Παιδείας είναι από την αρχή του προσχηματικός και αφορά προειλημμένες αποφάσεις.

Γι’ αυτό, μαζί με όλους τους γονείς, τους μαθητές και τους δασκάλους των παιδιών μας θα δώσουμε τη μάχη της ενημέρωσης για τις αρνητικές συνέπειες του Εθνικού Απολυτηρίου, για «να μείνει στα χαρτιά» κάθε σκέψη για τριπλές πανελλαδικές από την Α’ Λυκείου. Για να διεκδικήσουμε το σχολείο που θα δίνει απάντηση στα όνειρα, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών μας.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε σε ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση-συζήτηση τους γονείς και κηδεμόνες, την Κυριακή 26 Απριλίου, στις 11.00πμ, στο Επιμελητήριο Έβρου. Ομιλητές θα είναι μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ και μέλος του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου.