Άνοιξε τα σύνορα ο Ερντογάν – Εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα

Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού βρίσκονται στην περιοχή

Εκτάκτως στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

 

 

Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο, όπου από νωρίς το πρωί σήμερα (Παρασκευή 28/2) περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, με σκοπό να μπουν στην Ελλάδα, μετά το άκουσμα της είδησης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα εμποδίζει πλέον τους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ να φτάσουν στην Ευρώπη.

Αστυνομία και στρατός έχουν παραταχθεί στο φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου, καθώς από την απέναντι πλευρά εκτατοντάδες άτομα επιθυμούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Για την ώρα η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Από σήμερα στις 11 το πρωί έχει κλείσει το τελωνειακό σημείο διέλευσης των Καστανεών με αποτέλεσμα πολλοί Τούρκοι και ξένοι επισκέπτες να μην μπορούν να εισέλθουν στην χώρα αλλά και Έλληνες οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν. Άγνωστο είναι το πότε θα ανοίξει ξανά. Αναφορικά με τους Έλληνες που λόγω του κλεισίματος παραμένουν στην Τουρκία θα πρέπει είτε να αναμένουν άνοιγμα του Τελωνείου, είτε να εισέλθουν στην χώρα μέσω του Τελωνείου Κήπων ή μέσω Βουλγαρίας.

 

 

Ενισχύονται τα σύνορα της Ελλάδας σε στεριά και θάλασσα

«Θα αποτρέψουμε να έρθουν νέες ροές», διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα. Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ύστερα από σύσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, αποφασίστηκε η ενίσχυση των συνόρων σε στεριά και θάλασσα με πρόσθετες δυνάμεις, ενώ για τον καλύτερο συντονισμό μεταβαίνει εκτάκτως στον Έβρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως η Αθήνα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

 

Η δήλωση  που έστειλε εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα

Μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Άσαντ στην Ιντλίμπ της Συρίας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 στρατιώτες, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία έλαβε την απόφαση να σταματήσει να εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά και δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δήλωση αυτή έγινε με την προβλεψη της άμεσης άφιξης προσφύγων από την επαρχία Ιντλίμπ όπου βρίσκονται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριοφύλακες έχουν λάβει διαταγή να αποσυρθούν.