«Ανοιγοκλείνουν τα σύνορα»…

Αναστάτωσαν φορείς και κατοίκους του Έβρου οι αντιφατικές δηλώσεις για το τελωνείο Καστανεών

Με μία εντελώς αψυχολόγητη κίνηση, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε πως από 1η Ιουλίου, η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα της για την Τουρκία, μέσω τόσο του τελωνείου των Κήπων, όσο και των Καστανεών. Ιδιαίτερα η αναφορά στις Καστανιές, όπου, πριν ακριβώς 4 μήνες ο Έβρος, η Ελλάδα και η Ευρώπη δέχθηκαν εκατοντάδες «απόπειρες εισβολής», προκάλεσε αρχικά σοκ και στη συνέχεια προβληματισμό και αγανάκτηση σε φορείς και κατοίκους της περιοχής μας.
Να παραθέσουμε κάποια στοιχεία που καθιστούν την ανακοίνωση της Δευτέρας όχι απλώς προβληματική, αλλά εξωφρενική: πρώτον, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει επισκέπτες από Τουρκία, τουλάχιστον ως τις 15/7. Δεύτερον, την περασμένη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, τα κράτη – μέλη κατέληξαν σε μία προσυμφωνία, αναφορικά με τις προτεινόμενες χώρες, με τις οποίες θα ανοίξει η Ευρώπη τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου. Η Τουρκία, φυσικά, δεν ήταν στη λίστα, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι στη γείτονα μοιάζουν να έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, καθιστώντας τη ως μία μη ασφαλή χώρα. Τρίτον, ειδικά η ανακοίνωση ότι ανοίγει το τελωνείο στις Καστανιές, έρχεται λίγες μέρες μετά την περιοδεία Μπορέλ και Δένδια στην περιοχή και τα μηνύματα που έστειλαν οι δύο πλευρές στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, θα περίμενε κανείς πως θα υπήρχε μία συνέπεια στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης…
Τουναντίον, όμως, η ανακοίνωση έπεσε σαν «βόμβα» και σήκωσε πολλή «σκόνη». Καταρχάς, φορείς του Έβρου, όπως ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και ο Βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος ζήτησαν μέσω των social media την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης για τις Καστανιές. Ακολούθησαν αναρτήσεις και σχόλια από κατοίκους της περιοχής, άκρως επικριτικά για την κυβέρνηση και με πολλά υπονοούμενα, που σύνδεαν την ανακοίνωση Πέτσα με πιθανά «ανταλλάγματα» που συμφώνησαν οι Μητσοτάκης-Ερντογάν στην πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία.
Καθώς οι ώρες περνούσαν και η ανακοίνωση δεν ανακαλούνταν επισήμως, «πυροσβεστικό» ρόλο προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να αναλάβουν διάφορα «γαλάζια» ΜΜΕ και μικροστελέχη. «Η ανακοίνωση για Καστανιές έγινε κατά λάθος», «θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση», «αναμένουμε τις λίστες της ΕΕ»… Βεβαίως, οι λίστες της ΕΕ έχουν ήδη ανακοινωθεί το μεσημέρι της Τρίτης, αλλά μέχρι και τώρα (σ.σ. το κείμενο συντάχθηκε μεσημέρι Τετάρτης 1/7) δεν υπάρχει καμία επίσημη διάψευση, επιβεβαίωση ή αντίδραση από την κυβέρνηση… Όλα δείχνουν, πάντως, ότι πιθανότατα, μετά τις αντιδράσεις, οι ανακοινώσεις να γίνουν «γαργάρα» και να ανακληθούν, η αναστάτωση όμως και το φιάσκο θα μείνουν για καιρό χαραγμένα στη μνήμη μας…

Προβλήματα και στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας από τις ακατανόητες αποφάσεις για τα τελωνεία

Μεγάλη αβεβαιότητα έχει προκληθεί, εντωμεταξύ, στους επισκέπτες στη βόρεια Ελλάδα, καθώς από το βράδυ της Τρίτης καταγράφο-νται -νέες- μαζικές ακυρώσεις.
Εκτός από τα… παράλογα με το τελωνείο των Καστανεών, τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου κλείνουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία από τη Νυμφαία Ροδόπης και το Ορμένιο Έβρου, παρότι μόλις είχαν ανοίξει στις 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης το μοναδικό σημείο εισόδου με τη Βουλγαρία, είναι ο Προμαχώνας κάτι που προκαλεί τεράστια προβλήματα, καθώς ήδη είχαν κλείσει δύο σημαντικά περάσματα από Δράμα και Ξάνθη. Βούλγαροι εκδρομείς που είχαν κάνει κρατήσεις αναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα τη νύχτα καθώς για τους κατοίκους της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, το κλείσιμο και των 4 εισόδων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης τους υποχρεώνει να ταξιδεύουν μια ολόκληρη μέρα. Άλλοι ακύρωσαν και άλλαξαν προορισμό προς τις παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ αναστάτωση επικρατεί και με την ηλεκτρονική φόρμα, αφού ελάχιστοι κατάφεραν να τη συμπληρώσουν και να πάρουν τον αναγκαίο κώδικα.

Κανείς δεν ξέρει αν είναι ανοιχτά ή κλειστά τα σύνορα

Οι αιφνιδιαστικές αποφάσεις έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλο πλήγμα ενώ από το πρωί της Τετάρτης, οι αστυνομικές αρχές, παρότι δεν υπάρχει επίσημη απόφαση, διατήρησαν άτυπα ανοιχτό το πέρασμα στη Νυμφαία Ροδόπης, το οποίο όμως από στιγμή σε στιγμή αναμενόταν να κλείσει. Όπως σημειώνουν οι παράγοντες του τουρισμού η αβεβαιότητα και μόνο, έχει ήδη προκαλέσει καταστροφή . Εκτός από την εμφανή αμηχανία, στην κυβέρνηση αποδίδεται και προσπάθεια να εξυπηρετήσει τους “κομματάρχες” των άλλων περιοχών ώστε να διοχετευτεί εκεί το τουριστικό ρεύμα, όμως το πλήγμα είναι συνολικό.
Μουδιασμένη πάντως αποδείχτηκε και η αντίδραση των τοπικών “γαλάζιων” αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων στις περιοχές που πλήττονται. Μόνο ο Σύλλογος Ξενοδόχων της Θράκης, με επιστολή του στον Πρωθυπουργό επισημαίνει ότι οι ακατανόητες αποφάσεις συνιστούν “ταφόπλακα” για τον τουρισμό της περιοχής. «Σε περίπτωση που οι παραπάνω πύλες εισόδου μείνουν κλειστές τότε είναι δεδομένο ότι θα καταρρεύσει κάθε προσπάθεια προσέλκυσης οδικών τουριστών το φετινό καλοκαίρι”, αναφέρουν.

Η διάλυση που επικρατεί αποτυπώνεται και στο υγειονομικό επίπεδο, καθώς και στα σύνορα των Κήπων που άνοιξαν με την Τουρκία, δεν έχουν εμφανιστεί τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, που θα έπρεπε να ελέγχουν τους εισερχόμενους.
Στην ήδη επιβαρυμένη από τη δεύτερη έξαρση της πανδημίας, περιοχή της Θράκης, οι κυβερνητικοί χειρισμοί επιφέρουν νέο πλήγμα, εκτιμούν τοπικοί παράγοντες. Προβλήματα παρατηρούνται και με τον εσωτερικό τουρισμό αφού καταλύματα της Θάσου, αρνούνται εδώ και εβδομάδες να κάνουν κρατήσεις σε κατοίκους της Ξάνθης, λόγω κοροναϊού.
Ήδη στις 15 Ιουνίου, οι λανθασμένοι χάρτες που είχε ανακοινώσε η κυβέρνηση και η απαγόρευση στους Σέρβους τουρίστες, είχαν προκαλέσει το πρώτο πλήγμα για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας.

Διευκρινήσεις για το θέμα ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού

Επιστολή στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρι-σμού Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Αθανάσιος Τσώνης ζητώντας διευκρι-νήσεις για το θέμα διέλευσης των τουριστών από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όπως επισημαίνει στην επιστολή «Η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα (Νυμφαίας, Ορμένιου, Εξοχής ) για τους τουρίστες μας φαίνεται ακατάληπτη. Ειδικά την ώρα, που όλοι οι επαγγελματίες περίμεναν τον Ιούλιο για να αυξηθεί η υπάρχουσα ροή Ρουμάνων, Βουλγάρων και άλλων εθνικοτήτων. Η απόφαση αυτή μας αιφνιδιάζει και ζητάμε περαιτέρω διευκρινήσεις. Η υγεία των συμπολιτών μας είναι και παραμένει προτεραιότητα αλλά εν προκειμένω δεν βλέπουμε τον λόγο που τίθεται σε κίνδυνο, από τη στιγμή που μπορούν να γίνονται τεστ ανίχνευσης σε όλα τα συνοριακά περάσματα».

Αντιδράσεις και από το Επιμελητήριο Έβρου

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, το Επιμελητήριο Έβρου χαρακτηρίζει «ακατανόητη» την απόφαση για τα τελωνεία Ορμενίου και Νυμφαίας και ζητά να αναθεωρηθεί. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η εν λόγω απόφαση από πλευράς Κυβέρνησης, μας προκαλεί ερωτήματα καθώς η απόφαση αυτή της διακοπής της διέλευσης από τους συνοριακούς σταθμούς Νυμφαίας (Ροδόπης) και Ορμενίου (Έβρος) είναι ακατανόητη. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες αυτές πύλες εισόδου παραμείνουν κλειστές τότε δημιουργείται ένας άτυπος αθέμιτος ανταγωνισμός εντός της χώρας και της περιοχής της Θράκης. Οι συγκεκριμένες πύλες εισόδου εξυπηρετούν τις Βαλκανικές χώρες που την συγκεκριμένη περίοδο λόγω της μάστιγας της υγειονομικής κρίσης COVID 19 που έπληξε και πλήττει την χώρα, κρίνεται απαραίτητη η όποια προσέλκυση επισκεπτών καθώς το οικονομικό αντίκτυπο που έπληξε την Θράκη είναι μεγάλο. (…) Ζητούμε, να αναθεωρηθεί άμεσα η απόφαση αυτή και να επιτραπεί η διέλευση των επισκεπτών από τους συνοριακούς σταθμούς Νυμφαίας(Ροδόπης) και Ορμενίου (Έβρος) προς όφελος όλων των πολιτών μας και της τοπικής οικονομίας…».