Άνοιγμα σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με αυξημένα test για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές

Άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με αλλαγή των πρωτοκόλλων λειτουργίας αποφάσισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοινώνουν αυτή την ώρα Νίκη Κεραμέως και Θάνος Πλεύρης.

Με φόντο την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και το νέο «μαύρο» ρεκορ των 50.126 κρουσμάτων της Τρίτης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανακοίνωσαν τη δια ζώσης επανέναρξη των μαθημάτων κανονικά μετά τις γιορτές, με αυξημένο testing στους μαθητές.

Πιο αναλυτικά, ανακοινώθηκε ότι από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 στα σχολεία θα ισχύουν τα εξής:

  • Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο. Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
  • Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.