Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Από 3 Οκτωβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί – Οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Το απόγευμα θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των παραλλαγών 4 και 5 της Όμικρον, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα αρχίσουν από τις 3 Οκτωβρίου.

Υπενθύμισε ότι η σύσταση αύτη τη στιγμή είναι να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 60 ετών, άτομα νεαρότερων ηλικιών που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, υγειονομικοί, άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν ανοσοκατεσταλμένους ή ευπαθή άτομα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει γενικότερη σύσταση για όλο τον πληθυσμό.

Για τα παιδιά δεν υπάρχει γενική σύσταση για να εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση. Εμβολιάζονται μόνο αν υπάρχει κάποιο σοβαρό νόσημα ή αν συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως για παράδειγμα για να πάνε σε κάποια σχολεία στο εξωτερικό, όπως στην Αμερική, που απαιτείται αναμνηστική δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, επεσήμανε πως η χώρα δεν αναμένει άλλο εμβόλιο, καθώς έχει στη διάθεσή της το πιο σύγχρονο. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πορεία του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε σε μία νέα φάση και δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε πως δεν αναμένεται να υπάρξει έξαρση της νόσου ώστε να αλλάζουν οι οδηγίες όσον αφορά στον εμβολιασμό. 

«Οι οδηγίες θα αλλάξουν αν έχουμε ξαφνικά πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, η κάποια μετάλλαξη που δεν είναι τόσο ήπια» διευκρίνισε.