Ανησυχία για το άνοιγμα σχολείων την Δευτέρα εν μέσω ιώσεων, κορονοϊού και γρίπης

Έρχονται μέτρα και αλλαγές στις απουσίες

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και όλων των εποχικών ιώσεων προκαλεί την αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς τη Δευτέρα 8 του μήνα ανοίγουν τα σχολεία και μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις.

Η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων έχει προβληματίσει τους αρμόδιους φορείς και όπως φαίνεται το υπουργείο Υγείας θα στείλει οδηγίες στα σχολεία σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης και τον εμβολιασμό μεγάλων και μικρών.

Επειδή αναμένεται να αυξηθούν και οι απουσίες των παιδιών από τα μαθήματά τους το υπουργείο Παιδείας θα επαναφέρει την εγκύκλιο με την οποία ορίζεται ότι «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών».

Πάντως οι ειδικοί δηλώνουν ότι η πραγματική εικόνα σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων όλων των ασθενειών θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες ενώ επισημαίνουν ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορονοϊού όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιού.

Όπως είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης «πιστεύω ότι τα κρούσματα κορονοϊού πανελληνίως είναι μεταξύ των 50 και 100.000. Ολόκληρες παρέες εκδρομέων ή φίλων, που πέρασαν μαζί την Πρωτοχρονιά, είναι άρρωστοι μαζί με τις οικογένειές τους». Οι ειδικοί, υπογραμμίζουν, πως η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμη, και ότι θα δούμε την πλήρη εικόνα του έντονου συγχρωτισμού κατά την περίοδο των εορτών, τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες.

Μεγάλη αύξηση υπάρχει τις τελευταίες ημέρες κρουσμάτων covid με τα νοσοκομεία να πιέζονται και τα δεδομένα να δείχνουν πως έπεται επιδείνωση της κατάστασης.