Ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη: Δεκάδες νεκροί και
τραυματίες από τη σύγκρουση τρένων

Άμορφες μάζες σιδερικών, βαγόνια κατεστραμμένα και καμμένα, διασώστες που επιχειρούν με γερανούς πλέον να σηκώσουν τα σίδερα για να ανασύρουν νεκρούς, συγγενείς που αγωνιούν, ασθενοφόρα που μεταφέρουν πλέον μόνο άψυχα σώματα και πάνω από 40 νεκρούς, είναι ο απολογισμός της πολύνεκρης τραγωδίας μετά τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά το βράδυ της Τρίτης (28/02) στο ύψος του Ευαγγελισμού. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, όταν μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική.

Από την σύγκρουση ξέσπασε φωτιά και τα δύο πρώτα βαγόνια της αμαξοστοιχίας καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι δυνάμεις επικεντρώνονται στα πρώτα δύο βαγόνια, τα οποία έχουν ανατραπεί, και εκεί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train, στο τρένο βρίσκονταν 350 επιβάτες, ενώ υπάρχει καταγγελία επιβάτη πως άκουσε στον ασύρματο να αναφέρεται “πάμε και όπου βγει”.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος, που προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί, το επιβατικό τρένο φεύγοντας από τη Λάρισα έπρεπε να παραμείνει στην άνοδο ωστόσο είχε διακλαδωθεί και βρισκόταν στην κάθοδο προς Αθήνα όπου κινούταν η εμπορική αμαξοστοιχία.

Από τους 85 τραυματίες που είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, 66 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 60 σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι 6 σε ΜΕΘ.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά, καθώς υπάρχουν αρκετά άτομα εγκλωβισμένα στα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Η Ελληνική Αστυνομία με τον ιατροδικαστή, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί.
Στο νοσοκομείο, βρίσκονται αξιωματικοί της Αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους, προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Ενώ οι υπόλοιποι 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με πέντε λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη. Από αυτούς τους 194 επιβάτες, οι 26 διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και άλλοι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς.
Με έκτο λεωφορείο 20 άτομα μεταφέρθηκαν στη Λάρισα. Επιπλέον, 5 επιβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κατερίνης, εκ των οποίων 3 είναι καλά στην υγεία τους και αποχώρησαν, ενώ 2, ελαφρά τραυματίες, παρέμειναν για νοσηλεία.

Στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών συνεχίζουν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και της ελληνικής αστυνομίας.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σημειώνεται πως νεκροί είναι όλοι οι υπάλληλοι του ΟΣΕ που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

Νέοι οι περισσότεροι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών

Η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή δήλωσε ότι οι σοροί είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει γίνει ταυτοποίηση των νεκρών, ενώ οι περισσότερες σοροί, που είναι σε άσχημη κατάσταση, ανήκουν σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η σύγκρουση των δύο τρένων αργά το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη και κηρύχθηκε άμεσα τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα το οποίο ισχύει από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023. Από 1 Μαρτίου λοιπόν, θα είναι μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και θα ανασταλούν οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις. Επίσης, τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Σωματείο ΣΤΑΣΥ: Στον αυτόματο ο σιδηρόδρομος, να παραιτηθεί η ηγεσία του υπ. Μεταφορών

Το Σωματείο τονίζει ότι «σήμερα θρηνούμε τους συμπολίτες μας που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη γιατί κάποιοι αδιαφόρησαν στις εκκλήσεις των εργαζομένων. Όταν οι εργαζόμενοι μιλούν για έλλειψη προσωπικού, για απαξίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, για την ελλιπή συντήρηση του τροχαίου υλικού, για την παραβατικότητα σε όλο το μήκος του δικτύου, κάποιοι αρμόδιοι σφύριζαν αδιάφορα». Μάλιστα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως «σήμερα από ντροπή και μόνο, θα έπρεπε να βλέπαμε τις παραιτήσεις όλων αυτών των φωστήρων που πιστεύουν ότι ο σιδηρόδρομος μπορεί να λειτουργήσει στον αυτόματο πιλότο. Σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί σύσσωμη».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «τέτοιου μεγέθους τραγωδίες είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβούν αν κάποιος δεν ασχοληθεί σοβαρά με την στελέχωση αλλά και τις υποδομές. Ο σιδηρόδρομος δεν είναι οι λαμπεροί γρανίτες, οι προβολείς και οι κάμερες των καναλιών που τρέχουν να προβληθούν όλοι όσοι φέρουν ευθύνη για αυτό τραγικό γεγονός. Ο σιδηρόδρομος είναι όλα όσα υπάρχουν πίσω από αυτήν την χολιγουντιανού επιπέδου λάμψη, όλα όσα είναι αόρατα από τους φακούς των καμερών».

Έκκληση για αιμοδοσία σε όλη τη χώρα

Το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας έχει κινητοποιηθεί πλήρως αυτές τις δύσκολες στιγμές για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη περίθαλψη των τραυματιών του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, είναι επιτακτικό να συνεισφέρουμε όλοι όπως μπορούμε, καθώς υπάρχουν συμπολίτες μας που νοσηλεύονται και έχουν ανάγκες για αίμα. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, καλεί τους πολίτες να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας, προσφέροντας αίμα στις πλησιέστερες Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα.
Η αλληλεγγύη, είναι το πιο κρίσιμο όπλο μας τις δύσκολες στιγμές, ο παράγοντας «άνθρωπος» μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος για άλλη μια φορά.

Οργή δεκάδων φοιτητικών συλλόγων για την πολύνεκρη τραγωδία

Κύμα αλληλεγγύης και σωρεία ερωτημάτων και ξέσπασμα οργής έχει προκαλέσει η τραγωδία που σημειώθηκε στο ύψος της περιοχής των Τεμπών. Στο επιβατικό τρένο επέβαιναν και πολλοί φοιτητές, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς, τους τραυματίες και τους εγκλωβισμένους. Σε αυτό το πλαίσιο, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα εξέδωσαν αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους, εκφράζουν την οργή τους και απαιτούν να διερευνηθούν διεξοδικά τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, αλλά και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν χωρίς να υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Παραίτηση του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή


Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποτρέψει το δυστύχημα παρά τις «προσπάθειές» της.

Πρώτη είδηση σε διεθνή ΜΜΕ το μεγάλο δυστύχημα στην Ελλάδα

Η μεγάλη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα έγινε πρώτο θέμα σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, που μεταδίδουν πληροφορίες για τους δεκάδες νεκρούς και τη σύγκρουση των δύο τρένων, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην ίδια γραμμή.
To Reuters αναφέρει ότι πολλοί επιβάτες υπέστησαν εγκαύματα και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία. Το France24 παρουσιάζει την είδηση με τίτλο «Ένα μπαμ, μετά χάος»: Σοκ στην Ελλάδα μετά το φονικότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα των τελευταίων δεκαετιών. Το BBC αναφέρει στο πρωτοσέλιδο θέμα του «δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν μετά τη σύγκρουση δύο τραίνων στην Ελλάδα», το οποίο στον ιστότοπό του έχει συνεχή ενημέρωση για την τραγωδία.Το γερμανικό περιοδικό Spiegel έχει εκτενές ρεπορτάζ από το δυστύχημα στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού του, όπως και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Οι γαλλικές εφημερίδες Figaro και Monde καλύπτουν εκτενώς το τραγικό συμβάν, κάνοντας λόγο για «το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα». Παράλληλα, από την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Reuters και το AFP, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Η ΕΕ είχε ήδη παραπέμψει στο Δικαστήριο την Ελλάδα για μη τήρηση των κανόνων για τους σιδηροδρόμους

Με χρονικό ενός προκαθορισμένου εγκλήματος μοιάζει η πολύνεκρη τραγωδία με τη μετωπική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη όσο περνούν οι ώρες και βγαίνουν στην επιφάνεια περισσότερες πληροφορίες και «ευαίσθητες» αποκαλύψεις για το περιστατικό και τους υπευθύνους. Στην προκειμένη, η ΕΕ «καρφώνει» την Ελλάδα για το ζήτημα της υποβάθμισης των σιδηροδρόμων, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες, αφού παρά τα εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, η κατάσταση παρέμενε ίδια μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικά, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΕ «έσυρε» τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μία εβδομάδα νωρίτερα, για μη τήρηση των κανόνων αναφορικά με τις σιδηροδρομικές μεταφορές.