Αναβλήθηκε για τρίτη φορά η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Τρεις δικηγόροι αρνήθηκαν να αναλάβουν τον έναν κατηγορούμενο επικαλούμενοι λόγους ηθικής τάξης – Στις 21 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία

Ούτε σήμερα ξεκίνησε ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου η δίκη σε δεύτερο βαθμό των καταδικασθέντων για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδης, τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο, που σόκαρε ολόκληρη τη χώρα. Για τρίτη φορά διακόπηκε η διαδικασία, μετά την παραίτηση του συνηγόρου του αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας ο συνήγορος ζήτησε και άλλο χρόνο προκειμένου να προετοιμαστεί για τη δίκη. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο αίτημα είχε προβάλει και την πρώτη μέρα της δίκης στις 14 Φεβρουαρίου, οπότε και η δίκη είχε διακοπεί για περίπου ένα μήνα. Στην άρνηση του δικαστηρίου να του χορηγήσει άλλον έναν μήνα, ο συνήγορος παραιτήθηκε.

Έτσι το δικαστήριο ξεκίνησε διαδικασία αυτεπάγγελτου διορισμού νέων συνηγόρων, από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αντιμετωπίζοντας ωστόσο άρνηση ανάληψης καθηκόντων για να εκπροσωπήσουν τον κατηγορούμενο. Οι τρεις πρώτοι επικαλέστηκαν λόγους ηθικής τάξεως χειροκροτούμενοι μάλιστα από όσους βρίσκονταν στο ακροατήριο.

Η πρώτη δικηγόρος που ορίστηκε δήλωσε στο δικαστήριο ότι η συγκεκριμένη υπόθεση που της ανατίθεται αντιβαίνει στις αρχές της. «Είμαι Ροδία η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο που πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον» τόνισε η δικηγόρος εν μέσω χειροκροτημάτων από το κοινό.

Η δεύτερη δικηγόρος που διορίσθηκε επίσης από το δικαστήριο, είπε: «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν θα ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε και εγώ». Ο τρίτος δικηγόρος που ορίστηκε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Η άρνηση των δικηγόρων προκάλεσε την αντίδραση της εισαγγελέως της έδρας η οποία τόνισε: «Γνωρίζετε πολύ καλά πώς λειτουργεί το δικαιικό μας σύστημα. Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ό,τι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε προβλέπει το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Αν πάει έτσι, τότε κανείς δεν θα έρθει».

Τελικά, το δικαστήριο αφού αποσύρθηκε για αρκετή ώρα, επανήλθε ορίζοντας δύο νέους συνηγόρους οι οποίοι ανέλαβαν την υπεράσπιση του κατηγορούμενου. Η δίκη διακόπηκε για τις 21 Μαρτίου.

Οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη ζήτησαν από το δικαστήριο να εξεταστούν στις 28 Μαρτίου και το δικαστήριο να ξεκινήσει με την εξέταση άλλων μαρτύρων. Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημά τους.

Παρών και στην σημερινή συνεδρίαση ήταν μόνο ο έτερος κατηγορούμενος, με καταγωγή από τη Ρόδο, ο οποίος δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν αποδέχεται τις κατηγορίες: «Δεν φταίω. Δεν έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι και ζητάω συγγνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους» υποστήριξε.

Η δίκη ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου με παρόντα στο εδώλιο μόνο τον 24χρονο κατηγορούμενο, ελληνικής καταγωγής, καθώς ο 22χρονος συγκατηγορούμενος του, αλβανικής καταγωγής, δήλωσε πως δεν επιθυμεί να παρίσταται στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ισόβια και επιπλέον ποινή 15ετούς κάθειρξης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο βίασαν την φοιτήτρια με την απειλή μαχαιριού και χτυπώντας την άγρια στο κεφάλι με μπουνιές και με ένα ηλεκτρικό σίδερο και εν συνεχεία την πέταξαν χτυπημένη σε βραχώδη παραλία στην περιοχή Λίνδος της Ρόδου ενώ ήταν ζωντανή.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στους δύο δράστες του φριχτού εγκλήματος. Το ίδιο ζητούν και από το Εφετείο οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη: Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, να μην αλλάξει η ποινή που επιβλήθηκε για τον βάναυσο χαμό της κόρης τους.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, όταν λόγω ασθένειας μίας ενόρκου η δίκη διακόπηκε, η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα Αρμουτίδου ξέσπασε φωνάζοντας «ντροπή» προς την έδρα για την δεύτερη κατά σειρά διακοπή . Σημειώνεται ότι οι γονείς της φοιτήτριας είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν από το Διδυμότειχο για να παρασταθούν στην δίκη, αφήνοντας πίσω τον αδελφό της Ελένης.