Αναβιώνει το έθιμο της Αρκούδας στον Πέπλο

Το έθιμο της Αρκούδας θα αναβιώσει το Σάββατο στις 31 Δεκεμβρίου στο χωριό του Πέπλου. Η πομπή θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από την Κοινότητα Πέπλου, θα διασχίσει τους δρόμους του χωριού με Κάλαντα και θα τερματίσει στο Πολύκεντρο «Σταμάτης Παπάζογλου», όπου θα υπάρχει φαγητό και παραδοσιακό γλέντι για όλο τον κόσμο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέπλου και το Σύλλογο Γυναικών Πέπλου.

Το έθιμο 

Άντρες του χωριού ντύνονται αρκούδες και φοράνε κουδούνια την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και χωρίζονται σε ομάδες. Κάθε ομάδα με αρκούδες την κατευθύνει ο αρκουδιάρης κρατώντας ντέφι και δημιουργώντας ένα κλίμα κεφιού και ξεφαντώματος.

Συνήθως προπορεύεται ένας γκαϊντατζής με τη γκάιντα του.

Στον Πέπλο το έθιμο ήρθε από το Καβακλί, το σημερινό Τοπόλοβγκραντ, της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Οι αρκούδες γυρνάνε στα σπίτια και οι Πεπλιώτες τους δίνουν κυρίως χοιρινό κρέας, χαρακτηριστικό της Πρωτοχρονιάς στη Θράκη και χρήματα ή γλυκίσματα.

Είναι πολύ πιθανό, πέρα από την προέλευση του εθίμου, αυτή η συνήθεια να έχει σχέση με την προσπάθεια των κατοίκων να βοηθήσουν με τον τρόπο αυτό τις οικογένειες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσουν χοίρο και να έχουν χοιρινό κρέας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι…

Το τραγούδι της πομπής της Αρκούδας στον Πέπλο (σε χαρακτηριστικό θρακιώτικο ρυθμό και με το χαρούμενο σκοπό των τραγουδιών του Έβρου):

Εδώ μας είπαν κι ήρθαμε, χαρείτε να χαρούμε

Πούχουν αυλές μαρμαρωτές και σπίτια χρυσωμένα

Που μέσα χύνουν το φλουρί κι απ’ έξω το λογάρι

Κυρά χρυσή, κυρά αργυρή, κυρά μαλαματένια

Βάλε κρασί, βάλε ρακί, κέρνα τα παλικάρια

Κέρνα τα, αφέντη μ’, κέρνα τα, κέρνα για την υγειά σου

Σ’ αυτό το σπίτι πούρθαμε πέτρα να μη ραγίσει

Κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει!