Αναβάθμιση των σχολείων και κάλυψη των σχολικών αναγκών ζητούν οι γονείς της Αλεξανδρούπολης

Νέα σχολική χρονιά – Οδηγός μας τα όνειρα των παιδιών μας!
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές!
Ευχόμαστε καλή δύναμη στους γονείς που θα δώσουν τον δικό τους αγώνα δίπλα στα παιδιά τους για την μόρφωσή τους, την πρόοδο, την κοινωνικοποίησή τους μέσα και έξω από το σχολείο!

Έτσι ξεκινά η επιστολή της Ένωσης Γονέων Μαθητών Αλεξανδρούπολης, που με τις ευχές του για μια εποικοδομητική σχολική χρονιά, καλεί τους γονείς να συμμετέχουν στους εκάστοτε συλλόγους γονέων, ώστε να καταφέρουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Αναλυτικά:

Με το πρώτο κουδούνι, το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη «σφυρίξει» τη λήξη της πανδημίας στα σχολεία, αποθεώνοντας την ατομική ευθύνη γονιών και εκπαιδευτικών, ενώ παραμένουν ατόφιοι οι παράγοντες που ενισχύουν την ανησυχία μας, όπως τα πολυμελή τμήματα. Η «γενική σύσταση» είναι η αυτοδιάγνωση, με το κόστος να βαραίνει τους γονείς, αφού δεν προβλέπεται καν η δωρεάν διάθεση self test. Καμία πρόνοια δεν υπάρχει για την ανίχνευση των ασυμπτωματικών, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς. Χαρακτηριστική είναι η εγκύκλιος του Υπουργείου για την επιστροφή των θετικών κρουσμάτων στο σχολείο μετά τις 5 μέρες καραντίνας, χωρίς τεστ, ενώ και θετικό να βγει (αν θελήσει ο γονιός να κάνει, που όμως δεν του το συστήνουν!) «τότε το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο μη επανόδου στο σχολείο».

Για άλλη μια χρονιά τα σχολεία θα ανοίξουν με δεκάδες κενά εκπαιδευτικών, με σημαντικό μέρος τους να αφορά στην παράλληλη στήριξη, αφού οι τοποθετήσεις μόνιμων και αναπληρωτών που ανακοινώθηκαν δεν καλύπτουν ούτε τα περσινά κενά, πόσο μάλλον τις ανάγκες που δημιουργούνται φέτος (όπως με το διευρυμένο ολοήμερο).

Παράλληλα έχουμε μπροστά μας και την υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων που κάνουν το σχολείο «οικονομικά ανεξάρτητο» και πλήρως εξαρτημένο από την τσέπη των γονιών – και τη μόρφωση αποσπασματική διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα της –κατηγοριοποιώντας ακόμα και τους ίδιους τους μαθητές. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά και κακά» ενώ η διαφοροποίηση των μαθητών θα υφίσταται και μέσα στο ίδιο σχολείο με τη χρήση του «πολλαπλού συγγράμματος»!

Η μορφωτική υποβάθμιση των παιδιών μας θα ενταθεί και η υποχρηματοδότηση των σχολείων καλά κρατεί. Πόσο πιο βαθιά να βάλουμε το χέρι στην τσέπη εμείς οι γονείς για να καλύψουμε τις σχολικές ανάγκες των παιδιών μας, με το ρεύμα να πληρώνεται χρυσάφι, με την ακρίβεια να καλπάζει, με τους μισθούς μας να μην φτάνουν; Τα σχολικά είδη έχουν ανατιμηθεί πάνω από 40%, τα φροντιστήρια πολλαπλασιάζονται, οι εξωσχολικές δραστηριότητες φέτος ακριβαίνουν κι άλλο…

Αλλά από την άλλη μας θέλουν να «το βουλώνουμε» και να συμβιβαστούμε με τον εκπαιδευτικό που έρχεται στη μέση της χρονιάς, την ανυπαρξία σχολικών νοσηλευτών, τα ανεπαρκή κτίρια, τις συγχωνεύσεις τμημάτων, τους μαθητές να στοιβάζονται λόγω έλλειψης σχολικής στέγης.


Ως Ένωση Γονέων Δήμου Αλεξανδρούπολης καλούμε όλους τους συλλόγους γονέων να διεκδικήσουμε από κοινού με ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας, της Περιφέρειας και του Δήμου:

• Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
• Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς των σχολείων που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους.
• Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα σχολικά είδη.
• Να παρέχονται δωρεάν σχολικά γεύματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
• Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη της Περιφέρειας.
• Να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Να μην υπάρχει κανένα κενό.
• Να εξασφαλιστεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Όπως και το απαραίτητο βοηθητικό σχολικό προσωπικό (φύλακες, σχ. τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες, κ.α).
• Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.
• Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης.
• Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
• Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.
• Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.
• Ολοκληρωμένο σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων στο Δήμο μας. Ήδη προέκυψε το πρόβλημα στέγασης του 12ου νηπιαγωγείου και είναι γνωστή η κατάσταση σχεδόν για το σύνολο των νηπιαγωγείων της πόλης που στεγάζονται σε πυλωτές και νοικιασμένα κτίρια.
• Η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων θα βοηθήσει στην αραίωση των μαθητών στα τμήματα ώστε κανένα σχολικό τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.
• Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
• Να διενεργούνται δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για τον covid στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους. Καμία επιβάρυνση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας.

Καλούμε όλους τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά στους Συλλόγους Γονέων και μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να διεκδικήσουμε ζωή με δικαιώματα, με αξιοπρέπεια. Μια ζωή που να αξίζει στα παιδιά μας.