Αναμονή των νέων αποφάσεων για την ομαλή επιστροφή
των μαθητών στις σχολικές αίθουσες

«Γρίφος» τι θα γίνει με τα self test και τις μάσκες

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ενώ «γρίφος» παραμένει το εάν η επιστροφή στα θρανία στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, θα γίνει με νέα μέτρα λόγω της πανδημίας της COVID-19 ή όχι.

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι σχετικές συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του Αυγούστου

Ο Υπουργός έκανε μάλιστα λόγο για μια νέα «κουλτούρα» στα μέτρα για την πανδημία: «Θα λέμε αυτά είναι τα μέτρα προστασίας, τα συστήνουμε και λέμε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι η πρόθεση που υπάρχει είναι να μην επιβληθούν μέτρα περιορισμού το φθινόπωρο και τον χειμώνα. «Αν χρειαστούν, θα είναι στον απόλυτα ήπιο βαθμό. Δεν πρόκειται να ζήσουμε καταστάσεις περιορισμού δραστηριοτήτων», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα σχολεία, υπογράμμισε ότι και εκεί επικρατεί η λογική των όσο γίνεται πιο ήπιων περιορισμών, ενώ, όπως είπε, οι σχετικές συζητήσεις με το ΥΠΑΙΘ και τους ειδικούς θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του Αυγούστου

Μπορεί οι αποφάσεις για το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις να μην έχουν «κλειδώσει», ωστόσο, το θέμα συζητείται αρκετά, με τους ειδικούς να τοποθετούνται σχετικά σχεδόν καθημερινά εκφράζοντας τις απόψεις τους για το πώς θα βρει μαθητές και εκπαιδευτικούς το πρώτο κουδούνι μετά τις διακοπές.

Ενδεικτικά, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ προ ημερών: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα μαζικό testing στους μαθητές με το που ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, δεν διευκρίνισε τι τελικά αναμένεται να αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή. Αρκέστηκε να δηλώσει πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές στον ηλεκτρονικό τύπο, τα νέα μέτρα που θα συγκροτήσουν το νέο πρωτόκολλο είναι τα εξής:

  • Self test μαθητών και rapid test εκπαιδευτικών
  • Οι μαθητές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιστρέψουν χωρίς self test στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι απαιτούνταν ένα self test την εβδομάδα για τους μαθητές και όχι δύο. Συγκεκριμένα, οι μαθητές έπρεπε να κάνουν το self test μια φορά την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο κάθε Τρίτη.r.

Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όφειλαν, με δική τους επιβάρυνση, να προσκομίζουν αρνητικό rapid test πριν προσέλθουν στις σχολικές τάξεις.

Κανονικά θα συνεχιστεί η χρήση απολυμαντικών ενώ θα υπάρχει τακτικός εξαερισμός στις αίθουσες των μαθητών. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τους αρμόδιους τις επόμενες ημέρες και φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και τους δείκτες κορωνοϊού μετά και την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά.

Σχετικά με τις μάσκες, η χρήση τους θα είναι υποχρεωτική μέσα στις αίθουσες και τους κλειστούς χώρους, ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή στα διαλείμματα.