Ανακοίνωση του Σωματείου Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης για εργατικό ατύχημα στο κέντρο της πόλης

Δύο ελαιοχρωματιστές που εκτελούσαν εργασίες στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης τραυματίστηκαν σήμερα 7 Οκτωβρίου όταν η σκαλωσιά που ήταν τοποθετημένη στο πεζοδρόμιο έπεσε και μαζί της οι δύο εργάτες με αποτέλεσμα ο ένας να χτυπήσει στη μέση και ο άλλος να υποστεί κατάγματα.

Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Κάθε μέρα παίζουμε τη ζωή μας κορώνα – γράμματα. Όχι άλλες εκπτώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας!!!

Ακόμα δύο συνάδελφοι τραυματίστηκαν σήμερα 7/10/2023 σε εργασίες μόνωσης σε πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης. Οι συνάδελφοι ελαιοχρωματιστές εκτελούσαν εργασίες στην πλάκα του μπαλκονιού πρώτου ορόφου σε σκαλωσιά που ήταν τοποθετημένη στο πεζοδρόμιο. Tα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα αυτή να πέσει και μαζί της οι δυο εργάτες με αποτέλεσμα ο ένας να χτυπήσει την μέση του ενώ ο άλλος να υποστεί κατάγματα.

Στο σημείο βρέθηκε αμέσως το σωματείο μας βοηθώντας να διασφαλιστούν όλες οι κατάλληλες διαδικασίες για την υγεία των συναδέλφων και την απόδοση ευθυνών. Έτσι λίγο αργότερα κατέφθασαν δύο ασθενοφόρα και η αστυνομία για την καταγραφή του ατυχήματος.

Ευχόμαστε στους συνάδελφους γρήγορη ανάρρωση. Είμαστε στο πλευρό τους σε ότι χρειαστούν.

Απαιτούμε να διενεργηθεί έλεγχος από το ΣΕΠΕ για τα αίτια του «ατυχήματος» και να αποδοθούν ευθύνες.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στην πόλη μας έργα με εργάτες που όλος ο λαός της πόλης βλέπει να δουλεύουν από τα χαράματα ως αργά το βραδύ. Το σωματείο, με παρεμβάσεις που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες στους εργαζόμενους των εργοταξίων, στους εργολάβους – εργοδότες και στην επιθεώρηση εργασίας απαίτησε άμεσα μέτρα πριν είναι πολύ αργά.

Ως εδώ είναι η ώρα να σημάνει συναγερμός! Να επιβάλλουμε μέτρα προστασίας των ζωών μας!

Καλούμε τους συναδέλφους να μην κάνουμε βήμα πίσω για να προφυλάξουμε την ίδια μας τη ζωή, για να επιστρέφουμε σπίτι μας υγιείς.

Τώρα να δυναμώσουμε το σωματείο για να διεκδικήσουμε την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας που κερδήθηκε με αγώνες!

Διεκδικούμε:

  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και των κατοίκων σε όλα τα μέρη που εκτελούνται έργα.
  • Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.Εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ με νέες αυξήσεις στα μεροκάματα.
  • Άμεση στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για να ξεκινήσουν να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας.

ΑΥΤΟΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ!

ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ