Ανακοίνωση – παρέμβαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου σχετικά με δυο επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού

Για τους δασικούς χάρτες

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, συνεχίζοντας το νομοθετικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να επισπεύσει το ξεκαθάρισμα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και το είδος χρήσης της γης, ώστε να υλοποιηθούν ανεμπόδιστα επενδύσεις από τις οποίες θα βγουν κερδισμένες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και οι τράπεζες και χαμένοι θα βγουν οι μικροί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι.
Σε πολλούς από εμάς και ανάλογα την περιοχή, κυρίως εκεί όπου δεν υπάρχουν διανομές ή αναδασμοί, μας ζητούν να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες της γης που καλλιεργούμε και βόσκουμε από τους παππούδες μας. Καλούμαστε να πληρώσουμε παράβολα και τοπογραφικά τη στιγμή που οι τιμές των προϊόντων μας κατρακυλούν ενώ το κόστος παραγωγής ανεβαίνει συνεχώς.
Υπάρχει ο κίνδυνος, αφού αμφισβητείται η επιλεξιμότητα των αγροτικών εκτάσεων, να χάσουμε ενισχύσεις , να συρρικνωθεί περισσότερο το εισόδημα μας.
Οργανωμένα μέσα από τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς μας Συλλόγους ή με επιτροπές αγώνα σε χωριά που δεν υπάρχει σύλλογος να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει και να απαιτήσουμε:

Για τις εκτάσεις με χαρακτηρισμό ΔΑ να γίνει διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που εκχερσώθηκαν για γεωργική καλλιέργεια για λόγους βιοπορισμού(π.χ. μέχρι 40 στρέμματα) και εκείνων που εκχερσώθηκαν για πώληση σε οικόπεδα και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Όσοι εκχέρσωσαν λόγω βιοπορισμού να γίνει παραχώρηση χρήσης δωρεάν, ενώ την κυριότητα να έχει το κράτος με δέσμευση ώστε να μην μπορεί να γίνει αλλαγή στο χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών από γεωργική σε οικόπεδα.
Πρέπει να μην κινδυνέψει να χαθεί και να μη ζητηθεί να επιστραφεί καμία επιδότηση. Να εξασφαλιστεί η συνέχεια της δραστηριότητας των μικρομεσαίων παραγωγών που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης.
Χρειάζεται ειδική μέριμνα για της περιοχές που με ευθύνη του κράτους δεν προχώρησαν σε διανομές γης και σε αναδασμούς εκτάσεων που καλλιεργούνται για δεκάδες χρόνια.
-Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
Είναι ανάγκη να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης.
Χρειάζεται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας αναγκάζει να μπούμε χωρίς δική μας ευθύνη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων- αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
Τέλος να εξασφαλιστεί το αναγκαίο προσωπικό, τα μέσα, οι πόροι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασών.

Για την παραχώρηση με ενοικίαση κοινόχρηστων εκτάσεων (δημοπρασίες και μοριοδότηση)

Μεγάλη είναι η ανησυχία των μικρομεσαίων βιοπαλαιστών αγροτών που κινδυνεύουν να χάσουν εκτάσεις που μέχρι πέρσι τους παραχωρούνταν από το κράτος κάθε χρόνο για να τις καλλιεργούν.
Αυτές οι εκτάσεις δηλώνονται στη δήλωση καλλιέργειας, ενεργοποιούν δικαιώματα και οι παραγωγοί πληρώνονται τη βασική και τις υπόλοιπες ενισχύσεις. Πολλά από αυτά τα αγροτεμάχια έχουν ενταχθεί και σε διάφορα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα και έχουν ιδιαίτερες δεσμεύσεις.
Με τις δυο σχετικές νομοθεσίες του άρθρου 4 (δημοπρασίες) και του άρθρου 7 (μοριοδότηση) όχι όλοι αλλά κυρίως οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν τη γη που τόσα χρόνια καλλιεργούσαν και να μειωθεί το εισόδημα τους.
Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της διαδικασίας με τις δημοπρασίες οι τιμές παραχώρησης ανά στρέμμα έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Εκδηλώνονται μεγάλοι ανταγωνισμοί μεταξύ μεγαλοαγροτών και μεγαλοκτηνοτρόφων. Ειδικά φέτος που πολλές εκτάσεις δόθηκαν για μακροχρόνια μίσθωση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έστρεψαν πολλούς να ψάξουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος με εκτάσεις από δημοπρασίες εις βάρος των σημερινών κατόχων.
Έρχεται να προστεθεί άλλη μια αιτία εκτός των άλλων επιλογών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που διαχρονικά έχουν οδηγήσει στο ξεκλήρισμα τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου.

Η Ομοσπονδία καλεί τους συλλόγους, τους βιοπαλαιστές αγρότες να απαιτήσουν οργανωμένα και μαζικά άμεσα με πολιτική απόφαση να σταματήσει αυτή η διαδικασία και να:

Να εξασφαλιστεί με προτεραιότητα στους μέχρι σήμερα καλλιεργητές των εκτάσεων αυτών που επιθυμούν να διατηρήσουν στην εκμετάλλευσή τους τα αγροτεμάχια αυτά, η παραχώρηση με το χαμηλότερο μίσθωμα.
Να δοθούν αποκλειστικά στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους με μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις τα αδιάθετα αγροτεμάχια που θα προκύψουν, με το χαμηλότερο μίσθωμα.
Να διασφαλιστεί ώστε κανένας βιοπαλαιστής αγρότης να μη στερηθεί εισόδημα λόγω έλλειψης στρεμμάτων στην δήλωση καλλιέργειας.