Άμεση εξασφάλιση αποζημιώσεων για τους πληττόμενους παραγωγούς ζήτησαν οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ορεστιάδας

Αγγελακούδης: Κίνδυνος για μια εφιαλτική χρονιά

Πιέσεις προς την κυβέρνηση, ζήτησαν οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ορεστιάδας στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (19/7), που είχε ως θέμα την εντομολογική προσβολή των περιοχών του δήμου, αλλά και όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων ομόφωνα ζήτησαν από το δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη να αναλάβει την πρωτοβουλία ως πρόεδρος της ΠΕΔ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα και να ενεργοποιηθούν διαθέσιμα προγράμματα που μπορούν να αποζημιώσουν τους παραγωγούς, μιας και δεν προβλέπονται αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Είναι στο Χέρι μας» και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Ηλίας Αγγελακούδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην ενημέρωση και δράση της περιφέρειας ενώ γνώριζε εξαρχής το πρόβλημα της «μαύρης κάμπιας» στη διπλανή Τουρκία, τονίζοντας πως ήταν θέμα χρόνου να περάσει στην περιοχή μας.

Όντας αγρότης ο κ. Αγγελακούδης μίλησε αναλυτικά για το πρόβλημα, το οποίο εντοπίζεται κυρίως σε καλλιέργειες ηλίανθου, καλαμποκιού και βαμβακιού στις περιοχές Νεοχωρίου, Βάλτου και Λεπτής, ενώ πλήττει και αγροτικές εκτάσεις σε Μικρή Δοξιπάρα, Χανδρά, Φτελιά, Στέρνα και Βύσσα.

«Αν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των γεωπόνων, δεν θα μιλάμε απλά για ζημιά, αλλά για ολοκληρωτική καταστροφή, οικονομική και κοινωνική, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην περιοχή υπάρχουν περίπου 170.000 στρέμματα ηλίανθου, ανέφερε. Σε περίπτωση που “χτυπηθούν” τα μισά από αυτά, θα μιλάμε για εφιαλτική χρονιά», εκτίμησε ο κ. Αγγελακούδης.

Την ίδια ώρα, ήδη, πολλές βαμβακοκαλλιέργειες του κάμπου της Ορεστιάδας πλήττονται και από το πράσινο σκουλήκι, το οποίο βρίσκεται και αυτό σε έξαρση, κάτι που χρονικά δεν συνέβαινε αυτή την περίοδο.

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελακούδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πίεση για αποζημίωση των παραγωγών, είτε από ΠΣΕΑ είτε από άλλο πρόγραμμα.