Αλεξανδρούπολη: Στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου οι «σερίφηδες» του Έβρο

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παραπέμπονται για την απαγωγή και τον εξευτελισμό των 13 μεταναστών – Παραμένουν στη φυλακή μέχρι τη δίκη παρά την πρόταση της εισαγγελέα για αποφυλάκιση

Με τα πιο μελανά χρώματα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης περιγράφει τα όσα υπέστησαν 13 μετανάστες και πρόσφυγες από το Πακιστάν και τη Συρία στα χέρια τριών αυτόκλητων «σερίφηδων» στον Έβρο, τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ μαίνονταν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή.

Το δικαστικό συμβούλιο τους παραπέμπει να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για μία σειρά από αδικήματα με κορυφαία αυτά της αρπαγής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και της έκθεσης σε κίνδυνο για όσα κατηγορούνται ότι έκαναν φυλακίζοντας τους αλλοδαπούς μέσα σε ένα τρέιλερ – κλουβί και βιντεοσκοπώντας τις σκηνές για να τις ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςυποδεικνύοντάς τους δήθεν σαν εμπρηστές.

Μάλιστα με το βούλευμα παρατείνεται η προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων καθώς κρίνεται πως είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν παρόμοια αδικήματα, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέα. 

«Οι τρεις κατηγορούμενοι με βία και με απειλή βίας, συνέλαβαν και κατακράτησαν 13 παράνομα εισελθόντες στη χώρα πολίτες τρίτων χωρών, τους οποίους ακινητοποίησαν και στη συνέχεια εξανάγκασαν με γροθιές, κλωτσιές και τη χρήση μεταλλικής ράβδου, απειλώντας ακόμη και με τη ρίψη πυροβολισμών στον αέρα, να εισέλθουν σε κλειστό μεταφορικό τρέιλερ όπου τους κράτησαν όλους κλειδωμένους σε κατάσταση ομηρίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης στο με αριθμό 16/2024 βούλευμά του, τμήματα του οποίου πληροφορήθηκε η Voria.gr.

Πρόκειται για την ιστορία που έκανε τον γύρο του κόσμου στην οποία οι κατηγορούμενοι είχαν αναγκάσει τους μετανάστες να μπουν στο κλουβί – τρέιλερ στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, παρά την αυξημένη θερμοκρασία και λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που ήταν σε εξέλιξη. Μάλιστα σε βίντεο που ανάρτησε ο βασικός κατηγορούμενος 46 χρόνων, αλβανικής καταγωγής, χαρακτηρίζει τους μετανάστες «κομμάτια» και υποστηρίζει πως αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τις φωτιές του Έβρου, ισχυρισμό που επανέλαβαν στους αστυνομικούς που κάλεσαν για να τους συλλάβουν, παρουσιάζοντας μάλιστα και εμπρηστικό μηχανισμό, όπως χαρακτήρισαν δύο παλιά λάστιχα αυτοκινήτου, τέσσερα σανίδια και ένα σφουγγάρι, χωρίς όμως να πείσουν κανέναν γι’ αυτό.

Στο βούλευμα γίνεται αναφορά σε βούλευμα που προηγήθηκε και απαλλάσσει τους 13 μετανάστες από τις κατηγορίες της απόπειρας εμπρησμού και τονίζεται το παράδοξο που περιγράφει ο πρώτος κατηγορούμενος ότι δήθεν οι μετανάστες προσπαθούσαν να πυροδοτήσουν τον μηχανισμό χτυπώντας ένα μαχαίρι σε πέτρα για να βγάλει… σπίθα!
«Το βούλευμα ως συνέχεια του βουλεύματος του ίδιου συμβουλίου που απάλλαξε τους εντολείς μου για την κατηγορία της δήθεν απόπειρας εμπρησμού υπαγάγοντας στην πραγματική τους διάσταση και στον σωστό δικαιικό κανόνα τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, κατέληξε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος των κατηγορουμένων. Κατά την άποψη τη δική μας βέβαια υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ενοχής τους και ειδικότερα αποδείχτηκε η πρόθεσή τους να οργανωθούν σε ομάδες με αποκλειστικό σκοπό τη σύλληψη και τον βασανισμό αθώων πολιτών τρίτων χωρών που το μόνο έγκλημά τους ήταν η είσοδος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για μία καλύτερη ζωή», σχολίασε μετά την έκδοση του βουλεύματος ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Νίκος Καραβελάκης. 

Δεν ανέπνεαν

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης επισημαίνονται μία προς μία οι αντιφάσεις των κατηγορουμένων στους ισχυρισμούς που ανέπτυξαν τόσο στην αστυνομία όσο και στις απολογίες τους. Διαφοροποιούνται στην εκδοχή πώς εντόπισαν τους μετανάστες, την ώρα που οι ίδιοι οι αλλοδαποί περιέγραψαν τις συνθήκες φρίκης κάτω από τις οποίες κρατήθηκαν στο κλουβί – τρέιλερ. Μάλιστα ενώ οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι περιγράφουν ότι τους περιφέρουν, στη συνέχεια αρνούνται και ισχυρίζονται πως τους έβαλαν στο κλουβί μέχρι να έρθει η αστυνομία να τους συλλάβει. Τα θύματα της πρωτοφανούς αυτής συμπεριφοράς περιγράφουν ότι έμειναν μέσα στο κλουβί από 2 έως 4,5 ώρες, αδυνατώντας ακόμη και να αναπνεύσουν.

«Εύστοχα το Συμβούλιο επισημαίνει την ιδιαίτερα απάνθρωπη και απαξιωτική για την ανθρώπινη ζωή συμπεριφορά των κατηγορουμένων χαρακτηρίζοντάς τους «κομμάτια» αντί για ανθρώπους, στοιβάζοντάς τους σε απαξιωτικές συνθήκες αφού πρώτα τους έκλεισαν σε ένα στενό κλειστό χώρο καταγράφοντας μάλιστα σε βίντεο και αναμεταδίδοντας στην ομάδα viber που είχαν με άλλους «ομοϊδεάτες» τους, τον βασανισμό και την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους άτυχους εντολείς μου», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Καραβελάκης.

«Δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν, όσο ήταν κλεισμένοι και κλειδωμένοι εντός του τρέιλερ, σε κλειστό μη αεριζόμενο χώρο και ενώ επικρατούσαν εξωτερικά ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες λόγω του θέρους και των πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Οπότε αναπτύσσονταν και εντός του κλειστού οχήματος υψηλές θερμοκρασίες», αναφέρεται στο βούλευμα. «Οι μάρτυρες καταθέτουν ότι όταν αυτοί φώναζαν και διαμαρτυρόμενοι διότι δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν, χτυπούσαν την πόρτα του τρέιλερ. Όποτε άνοιγε η πόρτα τους χτυπούσαν», τονίζεται και γίνεται λόγος σε εξευτελιστική συμπεριφορά όταν τους ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους. 

«Άδειασε» την εισαγγελέα

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης την παράταση της προφυλάκισης των τριών κατηγορουμένων, θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν εκ νέου παρόμοια αδικήματα. Μάλιστα «άδειασε» την εισαγγελέα η οποία στην πρότασή της ζήτησε να αποφυλακιστούν με όρους, όπως έπραξε και μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε πως πλέον δεν υπάρχουν «ιδιαίτερες συνθήκες», όπως εξελίχθηκαν αυτές με τις πυρκαγιές στον Έβρο και τις οποίες επικαλέστηκε η εισαγγελέας. Στο σκεπτικό του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης οριοθετεί τα όρια αντίδρασης των πολιτών σε παράνομες πράξεις και επισημαίνει τον κίνδυνο της αυτοδικίας. 
«Ένας πολίτης σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να θεωρήσει άλλον ύποπτο για την τέλεση (αυτόφωρου) εγκλήματος και να τον συλλάβει βασιζόμενος σε φήμες που διαδίδονται αορίστως και σε εικασίες, ενεργώντας ως “ομάδα πολιτοφυλακής” και υποκαθιστώντας αυθαίρετα και χωρίς νόμιμο προς τούτο δικαίωμα τον επίσημο κρατικό μηχανισμό», ξεκαθαρίζει το δικαστικό συμβούλιο. 

«Είναι παρήγορο δε το γεγονός που το Συμβούλιο αποφάνθηκε και για τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης διότι είναι όλως παράλογη η πρόταση – αξίωση της εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις κατηγορούμενοι απλώς και μόνο επειδή έχουν γνωστή διαμονή και χωρίς να σταθμίζει την απαξιωτική συμπεριφορά τους απέναντι στους εντολείς μου και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ζητήσει συγγνώμη», είπε από την πλευρά του ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας Νίκος Καραβελάκης.