Αλαλούμ με τις ανακοινώσεις, τις προθέσεις και τις τελικές αποφάσεις για τις προσφυγικές δομές στον Έβρο

Ένα συνεχές «πινγκ-πόγνκ» επίρριψης ευθυνών για τα… μπερδέματα σχετικά με τη δημιουργία προσφυγικής δομής στην Καρωτή του Δήμου Διδυμοτείχου κατέληξε το – ολιγοήμερο ευτυχώς – αλαλούμ που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Τελικά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε, προφανώς, να εκδώσει μια λακωνική ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθάρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εγκαταστήσει δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Η ανακοίνωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του δημάρχου Διδυμότειχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) στον Έβρο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σας ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία δομή μεταναστευτικού χαρακτήρα στο νομό Έβρου».

Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε ότι κλήθηκε στην Αθήνα, όπου και ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Διδυμότειχο. Συγκεκριμένα το σχέδιο που εξεταζόταν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι να δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο της Καρωτής ένα κέντρο ανάλογο με αυτό που ήδη υπάρχει στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας, χωρητικότητας 500 ανθρώπων. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις όμως δημιούργησαν μεγαλύτερη αναταραχή γιατί έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τη διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος, επισκεπτόμενος την περιοχή το Σάββατο, είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι: «O Έβρος δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο για τη λειτουργία κλειστού κέντρου».

Πάντως, με το που γνωστοποίησε τη συζήτησή του ο δήμαρχος Διδυμοτείχου με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ήδη από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις των κατοίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Διδυμότειχο ήταν σφοδρές και προειδοποιούσαν την κυβέρνηση για μπαράζ κινητοποιήσεων εναντίον της δημιουργίας του κέντρου στην περιοχή τους. Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις με το κατηγορηματικό ξεκαθάρισμα από πλευράς κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί νέα δομή στον Έβρο, ο δήμαρχος του Διδυμότειχου συναντήθηκε τελικά την Τρίτη με τους κατοίκους της Καρωτής προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις αλλά και να τους ακούσει από κοντά. Για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι του χωριού μετέφεραν την άρνησή τους για οποιαδήποτε σκέψη δημιουργίας μεταναστευτικής δομής στην περιοχή.

Σταύρος Κελέτσης: «Έχω την αίσθηση ότι το θέμα ανακινήθηκε από την πλευρά του Δημάρχου πρώτα και όχι της κυβέρνησης και πιθανότατα ο κ. Χρυσοχοϊδης, εφόσον είδε κάποιους πρόθυμους να συζητήσουν αυτό το  θέμα, άρχισε να το σκέφτεται»

Σε συνέντευξή του ο βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης φέρεται να επιρρίπτει ευθύνες για το θέμα στο δήμαρχο Διδυμοτείχου. Χαρακτηριστικά ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αν ο κ. Χατζηγιάννογλου συζήτησε με τον κ. Χρυσοχοϊδη, για αυτό το θέμα, συζήτησε με λάθος υπουργό, διότι, όπως ξέρετε, πλέον, υπάρχει αρμόδιο υπουργείο, με υπουργό τον κ. Μηταράκη» είπε ο βουλευτής και υπογράμμισε πως  αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης ότι στον Έβρο και τη Θράκη γενικότερα δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για δημιουργία οποιουδήποτε κέντρου που έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Άλλωστε, πρέπει να θυμίσω ότι στον Έβρο ήδη έχουμε ένα κλειστού τύπου κέντρο, στο Φυλάκιο, το οποίο ασφυκτιά, όμως, ήρθε η ώρα και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα οι φορείς και θεσμοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν παρόμοια κέντρα. Άρα, δεν συζητούσαμε ποτέ τέτοιο ζήτημα. Τώρα, αν ένας δήμαρχος  θεώρησε ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε οφέλη στην περιοχή και έθεσε το θέμα, το ξεκίνησε και άρχισε μία τέτοια συζήτηση, αυτό έχει να κάνει με τον ίδιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η θέση της κυβέρνησης. Είναι λίγο θολή η εικόνα για το πώς βρέθηκε ο κ. Χατζηγιάννογλου στην Αθήνα, κι αν συνοδεύονταν κι από άλλους παράγοντες της ευρύτερης περιοχής, της περιοχής του Διδυμοτείχου. Δεν ξέρω, είναι θολό το πώς ανακινήθηκε το θέμα. Έχω την αίσθηση ότι ανακινήθηκε από την πλευρά του Δημάρχου πρώτα και όχι της κυβέρνησης και πιθανότατα ο κ. Χρυσοχοϊδης, εφόσον είδε κάποιους πρόθυμους να συζητήσουν αυτό το  θέμα, άρχισε να το σκέφτεται.

 

Νατάσα Γκαρά: «Οι ίδιοι το πρότειναν, οι ίδιοι το διέψευσαν»

Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στον Έβρο συνεχίζονται

Για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο, η βουλευτής του νομού Νατάσα Γκαρά αναφέρει σε δημόσια ανακοίνωσή της: «Τις τελευταίες ημέρες γίναμε θιασώτες και στον Έβρο των κυβερνητικών παλινωδιών και της έλλειψης οποιουδήποτε σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη που πρότειναν τη δημιουργία μιας νέας δομής, ενός νέου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ στον Έβρο, λίγες μόλις «στιγμές» αργότερα διαβεβαίωναν πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Οι ίδιοι το πρότειναν, οι ίδιοι το διέψευσαν. Μάταια οι Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προσπαθούσαν να πείσουν την τοπική κοινωνία πως «δεν είναι αυτό που νομίζετε». Η γνωστή προχειρότητα και αποσπασματικότητα που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση Μητσοτάκη όλους αυτούς τους μήνες πάνω στο ευαίσθητο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, δυστυχώς αυτές τις ημέρες «χτύπησε κόκκινο» στον Έβρο. Είναι πια καιρός οι κυβερνώντες, αφού διδάχθηκαν από τα λάθη τους, όπως η αρχική κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής – το οποίο τελικά επανίδρυσαν άρον άρον – να κοιτάξουν με σοβαρότητα πως θα ανακουφίσουν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, αποσυμφορώντας τις περιοχές που βρίσκονται δίπλα στα σύνορα, στελεχώνοντας την ίδια στιγμή τις υπηρεσίες ασύλου, δρώντας, σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα μπορούσαν εξαρχής να είχαν υιοθετήσει τη θέση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περί μη δημιουργίας νέας δομής στην περιοχή της Θράκης, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τη γεωστρατηγική της θέση.