Ακρίβεια και έλλειψη απειλούν το πασχαλινό τραπέζι

Πήραν τον ανήφορο οι τιμές σε αρνί, κατσίκι και τσουρέκι

Με αυξημένη ανησυχία υποδέχεται η αγορά την πασχαλινή περίοδο, καθώς οι τιμές των βασικών προϊόντων, όπως το αρνί, το κατσίκι και τα παραδοσιακά γλυκίσματα, καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις, ενώ παράλληλα εκφράζονται φόβοι για προβλήματα επάρκειας.

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, η αγορά του παραδοσιακού οβελία, το …απλό αρνί, βρίσκεται στο επίκεντρο, με τους κτηνοτρόφους να εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις και αυξήσεις τιμών. Η μειωμένη παραγωγή αμνοεριφίων, λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής και μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, ενδέχεται να οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Οι καταναλωτές καλούνται να προγραμματίσουν έγκαιρα τις αγορές τους, ενώ οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την κατάσταση για να διασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. . ​

Οι τιμές των αμνοεριφίων παρουσιάζουν αυξητική τάση, με το αρνί να διαμορφώνεται ήδη από 12 έως 13 ευρώ το κιλό σε αρκετά κρεοπωλεία, ενώ το κατσίκι φτάνει τα 14 ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος ακόμα και στα 15 ή και 16 ευρώ/κιλό τη Μεγάλη Εβδομάδα, κυρίως λόγω μειωμένης διαθεσιμότητας και αυξημένης ζήτησης.

Η φετινή συγκυρία είναι ιδιαίτερα πιεστική, καθώς το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το Καθολικό, εντείνοντας τη διεθνή ζήτηση για ελληνικά αμνοερίφια.

Παράλληλα, η παραγωγή στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική κάμψη. Μόλις το 50% της ζήτησης καλύπτεται από εγχώριους κτηνοτρόφους, λόγω ερυλογιάς, ενώ το υπόλοιπο εξαρτάται από εισαγωγές, κυρίως από Ρουμανία.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η έλλειψη αποδίδεται σε πολλαπλούς παράγοντες: το υψηλό κόστος παραγωγής, οι καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel και οι ασθένειες που επηρέασαν τον ζωικό πληθυσμό. Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι το κόστος ενδέχεται να ανέβει περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον για ελληνικά αρνιά από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία μεγαλώνει, λόγω της φήμης για ποιότητα και γεύση. Αυτό ενισχύει τις εξαγωγές, αλλά και την πίεση στην εγχώρια αγορά.

Στο ίδιο πλαίσιο, και η αρτοποιία και τα ζαχαροπλαστεία καταγράφει πιέσεις.
Οι φούρνοι ετοιμάζονται για την παραγωγή τσουρεκιών και πασχαλινών κουλουριών. Τα εόδη πρώτης αναγκής έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, όπως άλευρα, σοκολάτες, ζάχαρη, αλλά και το ενεργειακό κόστος έχει γονατίσει την αγορά. Οι συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων θα φέρουν σίγουρα αρκετές αυξήσεις στο πασχαλινό τραπέζι, όπως και στα είδη αρτοποιείου και ζαχαροπλαστείου. Η τιμή στο τσουρέκι παραμένει στα 12 ευρώ περίπου και μπορεί να φτάσει έως και 18 ευρώ το κιλό.

Σοκολατένια αυγά από χρυσάφι:
Έως 2,5 φορές ακριβότερα φέτος
Το παραδοσιακό δώρο των νονών στα βαφτιστήρια τους, τα σοκολατένια αυγά, εξελίσσονται σε ήδη πολυτελείας, καθώς η τιμή τους έχει εκτοξευθεί σε σχέση με πέρυσι και μάλιστα είναι τουλάχιστον 2,5 φορές πάνω. «Οι τιμές στα σοκολατένια αυγά θα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι γιατί έχει ανέβει πάρα πολύ η σοκολάτα. Πέρυσι οι τιμές ήταν τουλάχιστον 30% κάτω», είπε καταστηματάρχης στο ΣΚΑΪ.

Σε ισχύ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο είναι το Καλάθι του Πάσχα με στόχο να συγκρατήσει τις τιμές. Σε αυτό εντάσσονται αρνί, κατσίκι, σοκολατένια αυγά και τσουρέκι.