Ακρίβεια διαρκείας: Αυξήσεις από 200% σε ρεύμα – Έως πάνω από 600% σε φυσικό αέριο

Φουσκώνει το «τσουνάμι» των απλήρωτων λογαριασμών τον φετινό Ιανουάριο σε οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς, με αυξήσεις από 200% στο ρεύμα έως πάνω από 600% στο φυσικό αέριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για μια… πυρηνική βόμβα.

Η χειρότερη, δε, περίοδος θα είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, καθώς τότε γίνονται εκατομμύρια μετρήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις καταναλώσεις ρεύματος της περιόδου Νοέμβριος – Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος. Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι -παραδοσιακά- οι πιο «τσουχτεροί» λόγω μεγάλων καταναλώσεων και ειδικά φέτος θα είναι πολύ επιβαρυμένοι, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τα μηνύματα που καταφτάνουν από παντού είναι άκρως ανησυχητικά. Οι διακανονισμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά, το ίδιο και τα νοικοκυριά όπως και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αρχίζουν να πληρώνουν μέρος του λογαριασμού τους. Το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου, στοιχείο που προκύπτει και από τα ίδια τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με αυτά, εφόσον η μέση τιμή του φυσικού αερίου για το 2022 διαμορφωθεί στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα -έναντι 20 ευρώ πέρυσι-, οι απώλειες για το ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ.

Σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στα 240,3 ευρώ/MWh. Συναγερμός έχει σημάνει στη ΔΕΗ και στις άλλες εταιρίες, οι οποίες προσπαθούν να χαρτογραφήσουν το κομμάτι της πελατειακής τους βάσης που ήδη υφίσταται ή θα υποστεί στο άμεσο μέλλον την αυξημένη επιβάρυνση των λογαριασμών, με συνέπεια να εμφανίζει υψηλότερο κίνδυνο καθυστέρησης πληρωμών.

Από τη σκοπιά των καταναλωτών, όμως, οι πρωτοβουλίες των προμηθευτών είναι αδιαφανείς και ελαφρώς χαοτικές, αφού κάθε εταιρία επιλέγει κατά το δοκούν σε ποιες περιπτώσεις και με ποιον τρόπο θα ρυθμίσει οφειλές, χωρίς μάλιστα να είναι σαφές αν υπάρχουν κριτήρια επιλογής των «τυχερών» καταναλωτών, που θα πληρώνουν με δόσεις, δηλαδή αν θα «φιλτράρονται» με βάση την εισοδηματική και την περιουσιακή τους κατάσταση.

Σημειώνεται ότι συνολικά ο μέσος όρος του Ιανουαρίου κινείται ανοδικά και στη χώρα μας φτάνει τα 196,19 ευρώ/MWh, όταν την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν χαμηλότερα, στα 175 ευρώ/MWh

Πηγή:newsbreak.gr