Ακραίες συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την ΠΑΜΘ

Σε κινητοποίηση όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στην ΠΑΜΘ – Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Κ. Βενετίδη

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα ζητήματα για την Πολιτική Προστασία, τόσο στην Π.Ε. Δράμας, όσο και σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, αναγκάζουν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που κινούνται γύρω από την Πολιτική Προστασία να βρίσκονται σε εγρήγορση και συνεχώς σε επιφυλακή.

Εδώ και πολύ καιρό, οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε ακραία επίπεδα και για το λόγο αυτό, ήδη όλη η Περιφέρεια βρίσκεται στα κόκκινα στον χάρτη επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές. Και στο πρόβλημα αυτό συντελούν και οι περσινές πυρκαγιές στης περιοχή του Έβρου, οι οποίες πέρα από το τεράστιο οικολογικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, άφησαν πίσω τους και πολλές ζημιές.

Παράλληλα, οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούν επίσης και μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά το ζήτημα της καταστολής των κουνουπιών, που εκτός από ζητήματα υγείας, προκαλούν και έντονο κοινωνικό πρόβλημα, εξαιτίας της όχλησής τους προς πληθυσμιακές κοινότητες της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε και μίλησε με τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Κώστα Βενετίδη, ο οποίος από τα πρώτα λόγια του ακόμα επισημαίνει ότι «ήδη στην Περιφέρεια έχουμε αρκετές φωτιές μιας και τόσο ο Ιούνιος, όσο και ο Ιούλιος θυμίζουν Αύγουστο και πλέον έχουμε πάρει σημαντικά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής».

Σημειώνει ακόμα ότι, «μετά από τις διάφορες συσκέψεις και σχεδιασμούς που έχουμε κάνει μέσα από όλα τα αρμόδια όργανα της Πολιτικής Προστασίας, αυτό που μέχρι τώρα ισχύει, είναι ότι πλέον πολύ έγκαιρα με το που εμφανίζεται η φωτιά, η Πυροσβεστική ενεργεί άμεσα. Και σ’ αυτό βοηθάνε πάρα πολύ τα εναέρια μέσα που έχουμε στην Χρυσούπολη και στην Αλεξανδρούπολη. Φέτος στην Αλεξανδρούπολη έχει προστεθεί και ένα ελικόπτερο μεταφοράς προσωπικού, το οποίο μπορεί να μετατραπεί και σε ελικόπτερο κατάσβεσης, καθώς και τα αεροπλάνα που έχουμε στην Χρυσούπολη».

Όπως εξηγεί, «με το που εμφανίζεται καπνός και μόνο, όλα τα μέσα είναι στο πεδίο. Μετά από τις περσινές καταστροφές, φέτος έχουν αλλάξει ορισμένα πράγματα, ενώ σημαντικό είναι να πούμε ότι έχουμε την αμέριστη βοήθεια του Στρατού όπως πάντα. Φέτος μάλιστα υπογράφτηκε και ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια και του υπ. Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να ενεργοποιείται άμεσα ο στρατός».

Ακραίες συνθήκες
Όπως σημειώνει ο κ. Βενετίδης, «ήδη για πρώτη φορά (χθες) έχουμε για πρώτη φορά συναγερμό επιπέδου 4 στην Αλεξανδρούπολη και σε όλη την Περιφέρεια συναγερμό επιπέδου τρία. Η καινοτομία φέτος είναι ότι, στο συναγερμό επιπέδου τρία είχαμε μερική επιφυλακή, ενώ από φέτος στο ίδιο επίπεδο έχουμε μεγάλη κινητοποίηση, είναι σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις».

Όσον αφορά τις αιτίες των πυρκαγιών φέτος, «οι περισσότερες είναι από αμέλεια ή από εργασίες ανθρώπων στην ύπαιθρο, ακόμα και από θεριζοαλωνιστικές μηχανές».

Και drones στην ΠΑΜΘ
Τονίζει μάλιστα εδώ ο ίδιος, ότι «ετοιμάζουμε μια σύμβαση με μια ιδιωτική εταιρεία, ώστε να μας προμηθεύσει με δύο drones και ένα τρίτο που θα μας δωρίσει μια εταιρεία. Αυτά θα έχουμε τον Αύγουστο, τα οποία θα βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή».

Μάλιστα, «το ένα από αυτά θα βρίσκεται στην περιοχή της Δαδιάς που είναι κρίσιμο σημείο και παγκόσμιας εμβέλεια δάσος, ένα δεύτερο drone νοτιότερα της Δαδιάς όπου εκεί υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα, ενώ το τρίτο θα βρίσκεται στην περιοχή της Ροδόπης, στον ορεινό όγκο, όπου θα παρακολουθεί κυρίως ύποπτες κινήσεις».

Κουνούπια
Ιδιαίτερα συναφές θέμα με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι και τα κουνούπια. Όπως σημειώνει ο κ. Βενετίδης, «με τα κουνούπια φέτος ξεκινήσαμε από πάρα πολύ νωρίς την προνυμφοκτονία. Εχθρός μας είναι οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που σημαίνει ότι όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει του 35 βαθμούς, τα κουνούπια αν κυκλοφορούν 50, είναι σαν να κυκλοφορούν 1.000, γιατί επιτίθενται και τσιμπάνε περισσότερο».

Όπως εξηγεί στο σημείο αυτό, «μέχρι τώρα δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Όμως με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σε κάποιες περιοχές όπως στην Καρβάλη, στη Χρυσούπολη και ειδικά στο παραμεθόριο τμήμα με την Τουρκία, έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ιδιαίτερα με την περιοχή του Έβρου όπου η Τουρκία έχει 600.000 στρέμματα ορυζώνες και αυτή την εποχή είναι πλημμυρισμένα με νερό, αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα ιδιαίτερα όταν φυσάει βορειοανατολικός άνεμος».

Αναφορικά με τη Δράμα, ο ίδιος σημειώνει ότι γενικά στην περιοχή της Δράμας δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα και συμπληρώνει ότι, «από τις παγίδες που έχουμε και τα στοιχεία που παίρνουμε, είναι ότι η όχληση – πέρα από το ζήτημα ότι τα κουνούπια πρωτίστως είναι υγειονομικό θέμα – είναι πολύ εκνευριστική και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα. Δυστυχώς από το Υπουργείο αυτό δεν το καταλαβαίνουν και υπάρχει μια δυσαρέσκεια από μέρους μας, όσον αφορά ζητήματα υγείας».

Πηγή: proinos-typos.gr