Στους δρόμους με τρακτέρ και μηχανήματα σε όλη τη χώρα
Στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη κινητοποίηση που οργάνωσαν οι αγροτικοί σύλλογοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Βύσσας και Τριγώνου. Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων βρέθηκαν αντιπροσωπείες και εκπρόσωποι συλλόγων, φορείς, σωματεία, φοιτητές και πολίτες της Ορεστιάδας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών για τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.
Οι αγρότες παρέταξαν συμβολικά κάποια αγροτικά μηχανήματα στη πλατεία Ορεστιάδας, διεκδίκησαν την άμεση ικανοποίση των αιτημάτων τους, όπως τη μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής κ.α.), τις ελάχιστες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, την αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ, τις διορθώσεις στη νέα ΚΑΠ χωρίς να χαθούν χρήματα από τον παραγωγό, την προστασία του καταναλωτή και των λαϊκών νοικοκυριών από την αισχροκέρδεια της αγοράς (τροφίμων, ενέργειας κλπ), την άμεση αποζημίωση των μηλοπαραγωγών και τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
Στάθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επισημαίνοντας την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα τονίζοντας, ότι είναι ένας αγώνας επιβίωσης και όπως ανέφεραν και στο πανό τους, «όχι στον αφανισμό της αγροτιάς, όχι στην ερήμωση της υπαίθρου», όπου οδηγούνται ποι αγρότες του Έβρου. Είναι άμεση η ανάγκη επιβίωσης. Ενώ κάλεσαν τους άλλους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού να συγκεντρωθούν και να συνεχίσουν μέσα στο επόμενα διάστημα τους αγώνες τους, όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα.
Στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», Γιάννης Μαργαριτίδης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι αγρότες δεν βγαίνουμε στους δρόμους από συνήθεια, αλλά γιατί είναι εδώ τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματά μας. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα δεν είναι “εποχικό φαινόμενο”, όπως περίπου τις παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να σπάσει η αδιαλλαξία της κυβέρνησης». Ειδική αναφορά έκανε και στο κλειστό, τα τελευταία χρόνια, εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας, από το οποίο, όπως σημείωσε, «ζούσε πάρα πολύ μεγάλος αριθμός οικογενειών» σε όλο τον νομό, αλλά και στις “χαμένες” δυναμικές καλλιέργειες, «που με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν σε εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εξαφανίστηκαν από την αγροτική περιοχή του βορείου Έβρου».